Marika Ritala-Mäkinen

Luova sisustussuunnittelija

Tällä kertaa pääsin visiitille kameroineni lapsiperheen kotiin, uudenkarheaan kivitaloon. Tässä kaksikerroksisessa, perheen vanhempien Paulan ja Timon rakennuttamassa kivitalossa lasten valtakuntaa on koko talon yläkerta.

Menoa ja mäiskettä siis taatusti riittää kolmen alle kouluikäisen lapsen ja yhden menossa mukana viihtyvän kissan kanssa. Yläkerrassa kolmen lastenhuoneen lisäksi sijaitsee myös aikuisten makuuhuone ja koko perheen kylpyhuone sekä aulan oleskelutila, jossa lapset viettävät yhdessä aikaa pelaillen ja tv:tä katsellen.

– Kylässä-juttusarjassa pääset kurkistamaan erilaisiin, kiinnostaviin suomalaisiin koteihin, jotka ovat asukkaidensa näköisiä. 

pojan huone

Äkkiseltään nämä lastenhuoneet saattavat vaikuttaa liiankin seesteisiltä ja siisteiltä, mutta sen ei pidä antaa hämätä, sillä juuri tänään suurin osa leluista on löytänyt takaisin paikoilleen niille varattuihin säilytyspaikkoihin. Tarkemmin tarkasteltuna kukin huone kätkee sisäänsä runsaasti leluja, muita lasten tavaroita ja vaatteita – mutta mikä tärkeää, myös helppoa säilytystilaa niitä varten. Eskari-ikäisen eikoispojan huoneessa on tilaa myös pallopeleille.

pojan huone

Etenkin talviaikaan nämä pelivehkeet ovat ahkeraan käytössä.

Arjessa lelut levittäytyvät pitkin huoneita ja yläkertaa. Perheen äidin Paulan mukaan se ei haittaa, sillä suurin osa leluista pysyy kuitenkin yläkerran puolella, josta ne on helppo kerätä takaisin paikoilleen. Lastenhuoneiden peruskaapistot vetokoreilla ja hyllyillä olivat suunnitteluvaiheessa tärkeä lähtökohta, josta ei tingitty. Näin saatiin säilytystilaa riittävästi jokaisen huoneen yhteyteen. Yksi vaatekaapeista kätkee sisäänsä myös pyykkikuilun, josta likavaatteet on helppo pudottaa alakerran kodinhoitohuoneen pyykkikaappiin.

valkoiset kaapit reelinkivetimellä

Lastenhuoneiden kaapistot haluttiin tehdä mahdollisimman linjakkaiksi. Pitkä reelinkivedin oli tässä kohtaa perheelle mieluisa ratkaisu.

Lastenhuoneiden seinäpinnat maalattiin tarkoituksella neutraaleiksi, koska lasten värikkäät lelut ja tekstiilit tuovat tiloihin väriä. Lisäksi haluttiin pitää se mahdollisuus, että huoneen ilmettä olisi helppo lasten kasvaessa muuttaa vaikkapa pelkillä tekstiileillä. Rakennusvaiheessa perheen lapset olivat melko pieniä. Lastenhuoneisiin päädyttiin laittamaan Minni- ja Mikki-hiiri tapettipaneelit, jotka on helppo irrottaa ja vaihtaa siinä vaiheessa, kun lapset osaavat itse kertoa mieltymyksistään ja toiveistaan huoneiden suhteen. Näin säästytään isommalta remonttivaivalta, kun muutosten aika tulee.

Minni-paneeli lastenhuoneessa

Keskimmäisen tytön huoneessa Minni-teema jatkuu.

säilytystilat ja kirjahylly lastenhuoneessa

Kiinteiden kaappien lisäksi, kaikissa perheen lastenhuoneissa on erilliset kirjahyllyt, joissa voi säilyttää kirjoja, leluja ja lelulaatikoita.

taaperon huoneen tunnelmaa ja pinnasänky

Perheen kuopustytär nukkuu yöt jo omassa huoneessaan, mutta muuten leikit leikitään isosiskon huoneessa.

yläkerran aula ja yhteinen oleskelutila

Yläkerran aulan isolla kulmasohvalla viihtyy koko porukka, etenkin perheen Reiska-kissa.

Irtotyynyjen värikäs kangas on Marimekon Samum -kangasIsot sohvatyynyt saavat lojua lattialla, sillä lapset tykkäävät makoilla niiden päällä katsoessaan tv:tä. Irtotyynyjen värikäs kangas on Marimekon Samum -kangasta.

Canvas-taulut ja sohva

Aulan canvas-taulut perhe on teettänyt Studio Dettanin ottamista kuvista. Kuvassa lapsilla käsissään oleva kangas on samaa Marimekon Samum-kangasta kuin värikkäät sohvatyynyt.

Tarkkasilmäinen lukija saattoikin pistää merkille, että lastenhuoneissa ei mattoja näy. Tämä on ollut perheen tietoinen valinta tässä elämänvaiheessa. Vaikka lattialämmityksellä varustettu kivitalo ei mattoja kaikkiin tiloihin välttämättä kaipaakaan, Paulan mukaan matot lastenhuoneisiin hankitaan, kun lapset kasvavat ja osaavat itse kertoa, millaisia mattoja toivovat.

Kiitos Paula ja Timo, että saimme kurkata kotinne yläkertaan!

/ Marika

Jos kaipaat inspiraatiota lastenhuoneiden sisustamiseen, niin kurkkaa ihmeessä ideoita myös Etuovi Sisustuksen kuvagalleriasta.

Psst… Aikoinaan kodin suunnitteluvaiheessa, jossa sain itsekin olla suunnittelijana mukana, perheen toiveena oli kodin ratkaisujen lapsiturvallisuus, arjen sujuvuus kolmen pienen lapsen kanssa ja riittävät säilytystilat. Nämä seikat otettiin huomioon jo pohjan luo
nnosvaiheessa ja ne ohjasivat vahvasti sitä, millaiseksi talon lopullinen pohja muotoutui ja millaisia kaluste-, materiaali- ja värivalintoja tiloihin tehtiin. Jos olet kiinnostunut suunnitteluvaiheen pohdinnoista ja ratkaisuista, joita tähän lapsiperheen kivitaloon tehtiin, niin kannattaa kurkata perheen omaan rakennusblogiin.

2 kommenttia sivuun “Lastenhuoneet ja oleskelutila – koko kerros lasten valtakuntaa

    1. Hei Sari,
      Mikki-tapettipaneeli on hankittu aikoinaan K-raudan kautta. En valitettavasti osaa sanoa, että onko vielä saatavilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio