Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Yhteistyössä:

Pintaremontti on edessä, mutta en tiedä suuntaisinko tapettiostoksille vaiko maaliosastolle. Kummastakin vaihtoehdoista löydän niin hyviä puolia kuin vastaankin, joten ehkäpä asiaa täytyy vähän pureskella. Selailin erilaisia kuvia Etuovi.com Sisustuksen kuvagalleriasta, ja aloin pohtimaan asiaa kuva kerrallaan. Listasin loppuun myös tapetoimisen puolesta puhuvat asiat sekä tapaukset, jolloin kannattaa vertailla värimalleja.

Tapetti vs. maali 2Kuva: Etuovi.com Sisustus / Värisilmä
Tapettimallikirjoja selailemalla on helppo löytää haluttu sävy ja tunnelma sisustettavaan tilaan. Kuten tässäkin kuvassa, rauhoittava fiilis tulee tapetin kuvioinnista, eivätkä seinät kaipaa enää muuta. Tapetti toimii myös mukavasti ”sängynpäätynä”.

Tapetti vs. maali 3
Kuva: Etuovi.com Sisustus / Värisilmä
Tapettien avulla löytää myös helposti toimivia värepareja. Tässä kuvan tapetissa okran sävyistä taustaväriä raikastaa kirkkaampi, keltainen kuviointi, mitkä yhdessä tekevät lopputuloksesta kauniin ja pirteän.

Tapetti vs. maali 9
Kuva: Etuovi.com Sisustus / Värisilmä
Tapettivalikoimista löytyy myös kuoseja, joihin voi yhdistää kuviointeja mukailevia sisustustekstiilejä. Kun silmä löytää tilasta toistuvia yksityiskohtia, miellämme tilan mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi.

Tapetti vs. maali 12

Kuva: Etuovi.com Sisustus / Värisilmä
Tapetteja on myös yksivärisiä, jolloin esim. kuvanmukainen kahden väri rajapinta on helppo toteuttaa tarkalla rajauksella.

Tapetti vs. maali 4
Kuva: Etuovi.com Sisustus / Värisilmä
Yksivärisillä tapeteilla voi tehdä kauniita tehosteseiniä ja erisävyisiä tapetteja yhdistelemällä voi luoda yhtenäisen, mutta vaihtelevan ilmeen.

Tapetti vs. maali 7
Kuva: Etuovi.com Sisustus / Värisilmä
Tapetin kuosi voi olla myös hyvin pienikuvioista, jolloin se näyttää lähes tekstiilimäiseltä.

Tapetti vs. maali 5
Kuva: Etuovi.com Sisustus / Värisilmä
Voimakkaita ja graafisia kuvioita voi olla hankalaa toteuttaa pensseli kädessä, mutta sopivan tapetin osuessa kohdalle, tapetti voi puhutella hyvinkin voimakkaasti.

Maali vs. tapetti

Tapeteissa on siis mistä valita. On geometriaa, luontoaiheita, värikylläisiä, hillittyjä sekä yksivärisiäkin vaihtoehtoja. Jokaisen makuun ja tyyliin löytyy varmasti sopivat rullat tapettikaupan hyllyiltä. Tapetteja uskaltaa ostaa jopa verkkokaupoista, sillä niistä on usein hyvät kuvat nähtävillä. Sen sijaan maalisävyn valinta onkin työläämpi homma. Mutta entäs ne seinämaalien hyvät puolet…?

Tapetti vs. maali 10Kuva: Etuovi.com Sisustus / Värisilmä
Maalattu pinta sopii hyvin tilaan, jossa pintoja ja alueita halutaan korostaa valaistuksen avulla.

Tapetti vs. maali 8
Kuva: Etuovi.com Sisustus / Värisilmä
Harmaalla sävytettyä seinää vasten värit heräävät eloon. Kuten kuvassakin, harmaa seinä myös hakee lattiapinnasta harmaita sävyjä ja saa sen sointumaan hyvin yhteen huoneen pintojen kanssa. Oikean sävyn valitsemiseen kannattaakin uhrata kunnolla ajatusta!

Tapetti vs. maaliKuva: Etuovi.com Sisustus / Värisilmä
Tapetti toimii yleensä parhaiten ehjällä seinällä, ja usein se menee ikkunaseinällä ”hukkaan” verhojen piilottaessa suurimman seinäalan. Maalattu seinä toimii parhai
ten myös silloin, kun halutaan korostaa itse ikkunoita.

Tapetti vs. maali 13Kuva: Etuovi.com Sisustus / Värisilmä
Usein valkoinen maalipinta on kaunis tausta sisustusesineille, jolloin myös itse esineet erottuvat parhaiten ja saavat ansaitsemansa huomion. Maalisävyistä löytyy kymmeniä vaihtoehtoja, joista voi poimia omaan sisustukseensa sopivimman. Myös valkoisen eri sävyjä on niin paljon, että sormen mennessä suuhun kannattaa pyytää apua alan asiantuntijoilta.

Tapetti vs maali 6Kuva: Etuovi.com Sisustus / Värisilmä
Maali vs. tapetti -kamppailussa myös tasapeli on mahdollinen. Varsinkin vanhempaa fiilistä hakiessa voi jättää seinän yläosan tapetoimatta ja maalata sen tapettiin sopivalla maalisävyllä. 

Tapetti vs. maali 1Kuva: Etuovi.com Sisustus / Värisilmä
Tämä värejä hehkuvan tapetin bongasin myös Seinäjoen asuntomessuilta, ja täytyy sanoa, että se näytti yhtä hyvälle livenäkin. Seinäjoen asuntomessukohteissa olikin käytetty todella paljon myös hyvin voimakkaan sävyisiä ja tummia maaliseiniä. Tykkäsin!

Suuntaan tapettihyllylle silloin, kun…

  • Haluan korostaa seinäpintoja ja tuoda sisustukseen värikkyyttä seinien avulla.
  • Haluan saada seinän epätasaisuudet paremmin piiloon ja välttää seinän tasoituspuuhat.
  • Haluan panostaa seinän pintamateriaaliin.
  • Haluan saada seinälle kuvioita tai värivivahteita helposti.
  • Haluan tekstuurisen seinäpinnan.

Päädyn maalimyyjän luokse silloin, kun

  • Haluan korostaa tilassa muita asioita pintojen sijasta tai korostaa pintoja valaistuksen keinoin.
  • Haluan tietyn sävyn, enkä löydä sitä tapeteista.
  • On löydettävä juuri sopiva sävy, mikä sopii muun sisustuksen kanssa.
  • On matti kukkarossa, ja haluan säästää pintamateriaalivalinnoissa.
  • Kun tila on hankalasti tapetoitavissa ja suoriudun urakasta helpommalla pensseli kädessä.

Kamppailun tuloksena toteaisin, että yhdessä nämä muodostavat toimivan parin. Liikaa tapettiakin on liikaa ja maalatut pinnat tukevat sopivasti tapetilla korostettuja seiniä 🙂

Tavataan tapettikaupoilla…pensselit kädessä 😉
Memmu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio