Kati Pilli-Sihvola

Sisustuksen puoliammattilainen

Olemme viimein palanneet maan päälle ohuesta yläpilvestä puolen hehtaarin maatilamme kanssa. Maatilan remontointi vanhaa kunnioittaen on suunnitteilla ja hahmottelemme parhaillaan asioita kokonaisuuksiksi. Kaikki ei ehkä näytä niin ruusuiselta kuin pari kuukautta sitten, mutta mitään maata mullistavaa ei kuitenkaan ole tullut vastaan.

Lähinnä olemme ymmärtäneet ajan rajallisuuden ja sen, mitä voimme tehdä seuraavan vuoden aikana. Minun on nipistettävä itseäni sisäisesti ja muistutettava, että nyt ei ole vielä aika rynnätä tapettiostoksille. Ensin on tarkastettava riskirakenteet ja näiltä osin vaiheistettava remontti – tietyt asiat voi tehdä samalla ja kannattaakin, kun taas tietyt asiat on tehtävä osissa. Ennen kuin aloitetaan remontti suuremmissa määrin, on parempi suunnitella hyvin ja listata asiat tärkeysjärjestykseen. Mikä muu remontti suomalaiselle voi olla tärkeämpi kuin SAUNA! Remontti tekisi mieli aloittaa siitä..

Navetta ja puoli valtakuntaa -juttusarjassa pääset seuraamaan vanhan maatilan hurjaakin hurjempaa remonttiprojektia. Tilasta remontoidaan lapsiperheen omaa maatilaunelmaa pikkuhiljaa ja vanhaa kunnioittaen.

maatilan remontointi vanhaa kunnioittaen, vanha navetta
Sauna on tarkoitus remontoida vanhaan navettaan

Hyvin suunniteltu remontti vanhaa kunnioittaen

Aloitimme maatilan remontin suunnittelun siitä, mikä on järkevä marssijärjestys. Meillä se oli sitten maatilan päärakennuksen lämmitysjärjestelmä ja LVI-työt. Sen jälkeen keittiö ja sauna. Keittiö- ja saunaremontti sai jäädä keväälle, koska keskitymme ensin minulle ”ei niin kivoihin” hommiin, jotka on vain pakko hoitaa.

Päärakennuksesta löytyy tällä hetkellä hyvin pieni sauna puukiukaineen, mutta päätimme rakentaa sen tilalle takkahuoneen. Uusi saunan paikka löytyy navetasta, jossa se on ollutkin aiemmin. Remontoimme saunan entiseen paikkaan ja teemme siitä hieman isomman. Parasta on, että navetassa on toimiva ja hyvässä kunnossa oleva hormi, joten se on jo hyvä alku. Vesikin tulee sinne kaivosta, joten ratkaista täytyy minne johdetaan harmaavesi.

Navetassa, tulevan saunan alakerrassa on vanha sepän paja. Ei ole tietoa, milloin siellä on viimeksi rautaa taottu, mutta päätimme rakentaa siitä kesähuoneen. Tarkoitus on tehdä siitä tila, jossa voi tehdä ruokaa sekä oleskella. Tämä osa remontista on se juttu, joka tehdään sitten kun kaikki on tehty. Joten ei ensimmäisenä listalla, mutta mukava unelmointiin liittyvä asia.

vanhan navetan sepän pajan tiilimuuri
Navetan alakerrassa sijaitsevan sepän pajan vanhat tiilet saavat jäädä esille.

 

sepän pajan yhteydessä olevan traktoritallin remontointi oleskelutilaksi

Sepän pajan vieressä on vanha traktoritalli, joka on aiemmin toiminut heppatallina. Tästä tilasta saa remontoitua ajan kanssa tosi kauniin oleskelutilan – näen sen jo valmiina, mutta taitaa vaatia hieman aikaa..

vanhan navetan ylisillä
Vanhan navetan ylisillä.

Kokonaisuudessaan vanha navetta on kolmessa kerroksessa. Ylimpänä on koko navetan pituudelta kaunis ja ihana lato, jossa voi pitää vaikka latotansseja. Keskimmäisessä kerroksessa on ollut tilat lehmille, possuille, varsoille ja kanoille. Siellä on sijainnut myös karjakeittiö, vanha saunatila ja maitohuone. Alimmassa kerroksessa on ollut juuri mainitsemani sepän paja sekä traktoritalli. Tilaa siis on, missä tehdä remonttia!

Navetalta on kauniit näköalat
Vanhalta navetalta on kauniit näköalat.

 

Maatilan julkisivuremontti: vanhat ikkunat ja vanha ovi

Ensi keväänä ja kesällä on myös pakko kurkistaa pintaa syvemmälle päärakennuksen julkisivun suhteen. Tiedämme, että alla on terve hirsirunko. Runko on harmiksemme aikamoinen tilkkutäkki ja 50-luvulla asennetut uudet ikkunat ovat osittain eripaikoissa kuin alkuperäiset kuusiruutuiset ikkunat. Tämä asettaa hieman rajoituksia remontille. Haluaisimme kovasti vaihtaa takaisin vanhat ikkunat, jotka ovat tallessa vielä 1800-luvun savusaunassa. Ne ovat säilyneet hyvin, mutta vaativat aikamoista remonttia. Tosin remonttiin olemme lähteneet ja tiedostaneet tämän taloa hankkiessa. Olisi kunnia palauttaa vanhat ikkunat paikoilleen.

maatilan remontointi vanhaa kunnioittaen, julkisivu remonttiin
Julkisivu kaipaa remonttia

Ikkunoiden ja julkisivun lisäksi etsinnässä on taloon sopiva vanha ovi. Se kuitenkin saa hieman odottaa.

Remonttia sisätiloissa: puuviiluovet, leivinuuni ja puuliesi säilytetään

Myös sisällä talossa onkin sitten hommaa riittävästi tiedossa. Kuitenkin kaikki kauniit puuviiluiset väliovet ja kaappien ovet haluamme säilyttää. Ne eivät ehkä ole 1800-luvulta, mutta mielestäni kauniita. Osittain rakennamme kaappien rungot uusiksi, koska osa LVI-putkista menee hassusti niiden läpi. Vanhat ovet saavat kuitenkin säilyä ja kuuluvat taloon.

maatilan remontointi vanhaa kunnioittaen, sisätilojen vanhat kaapinovet

Talosta löytyy myös täysin toimiva ja hyvässä kunnossa oleva leivinuuni ja puuliesi. Hormit tarkastettiin ja olemme uskaltaneet jo hyvin poltella puita.

maatilan remontointi vanhaa kunnioittaen, keittiön ihana puuliesi

Joten kyllä tässä hyvin tekemistä riittää ja voinee sanoa, että ei ole vapaa-ajan viettoon liittyviä ongelmia. Mutta kyllä tämä on erittäin mieleinen projekti. Uskonkin, että tällaiseen projektiin ryhtyessä täytyy olla hieman hullunrohkea sekä optimisti. Ne unelmat ja näkemys siihen hienoon lopputulokseen kantaa kyllä läpi hankalankin hetken! Tosin se vaatii aikaa ja kukkaron venymistä!!! Aikaa etenkin!

Kirjoittelen taas seuraavia kuulumisia tammikuussa 2017 ja silloin ollaankin jo keskellä remonttia – hieman hankalaa sellaista. Mutta siitä sitten ensi kerralla!

Mikäli innostuit, niin minulle voi mielellään laittaa kommentteja ja kysymyksiä. Mielelläni otan vastaan myös vinkkejä! Ensimmäisen blogipostauksen tästä meidän projektista voit lukea täältä Etuoven blogista, josta löytyy monta muutakin kivaa juttua. Vaikkapa remontointiin liittyvää, vaikka ei juuri nyt vanhaa taloa olisikaan kiikarissa.

Ja edelleen Etuovessa olisi muutama vanha talo ja ehkäpä myös vanha navetta odottamassa uutta omistajaa ja remontoijaa! Käy katsomassa, onko onnesi siellä..

Ihanaa Joulun odotusta ja uutta vuotta kaikille Etuovi-blogin seuraajille sekä satunnaisille kävijöille minun puolestani!! Kuullaan taas tammikuussa!

Terkuin,

Kati

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio