Kati Pilli-Sihvola

Sisustuksen puoliammattilainen

Unelmien remonttityömaalta taas hei! Tässä on taas hieman menty remontissa eteenpäin, mutta hitaasti kylläkin. On todellinen harmi, kun työt haittaavat remonttia ja harrastusta. Muutenhan tämä homma etenisi vauhdilla! Vaikka homma on hidasta, nyt on kyllä kerrottava, miten mielenkiintoisia löytöjä maatilan remontti on tuottanut…

Navetta ja puoli valtakuntaa -juttusarjassa pääset seuraamaan vanhan maatilan hurjaakin hurjempaa remonttiprojektia. Tilasta remontoidaan lapsiperheen omaa maatilaunelmaa pikkuhiljaa ja vanhaa kunnioittaen.

Työn alla on ollut tuvan toisen päädyn remontti. Kun tuo edellisessä postauksessa kuvailemani asbestipurku saatiin jaloista pois, oli aika aloittaa purkamaan irtorakenteita. Kaikki kiinteät kaapit, hieman hullusti muurattu tiiliseinä (vaikka itsessään kaunis) ja lastulevykatto saivat lähteä. Meitä jännitti erityisesti tuon lastulevykaton tilanne ja mitä siellä alla on. Ja oi, miten kaunis ”lankkusisäkatto” sieltä löytyikään!! Tanssin ripaskaa päivän, kun olin niin iloinen.

maatilan remontti - upea lankkusisäkatto paljastuu

Katto tulee olemaan niin hieno, kunhan se saadaan jossain vaiheessa puhallettua puhtaaksi. Olemme harkinneet kuivajääpuhallusta, koska siitä ei jää mitään roskia tai jätettä. Puhalluksessa irronnut lika putoaa maahan, josta se voidaan kätevästi siivota. Tuloksena pelkästään vesihöyryä, joka haihtuu ilmaan, mutta siinä ei ole mitään kemikaaleja!

upeat lankut maatilan päärakennuksen sisäkatossa

Katon rajassa näkyy myös musta hirsi, joka on savutorpan ajoilta. Ajatella, että tämä kaunis katto on ollut piilossa lähes sata vuotta. Oli jo aikakin antaa sille uusi elämä!

Remonttiyllätyksiä työmaalla…

Kun vanhaa taloa remontoidaan, niin totuus on, ettei yllätyksiltä voida välttyä koskaan. Joten AINA kannattaa olla varovainen!!

Etenkin kun kyseessä on todella vanha talo, ja meidän tapauksessa puhutaan 1800-luvusta. Ensimmäisissä lohkomispapereissa lukee vuosiluku 1839, mutta kukaan ei tiedä milloin varsinainen talo on rakennettu. Viimeisin iso remontti on tehty 50-luvulla. Joka tapauksessa meidän tilanteessa puhutaan todella vanhasta hirsitalosta.

Olimme purkamassa erästä kiintokaappia, mutta onneksi mieheni katsoi kunnolla nurkat läpi ennen kuin iski vasaralla. Kaapin perukoilta löytyi nimittäin yli kymmenen vanhaa dynamiittipötköä! Näitä saattaa löytyä etenkin vanhoista maatilan rakennuksista, koska ennen on saanut räjäytellä kantoja sekä kiviä omatoimisesti.

Hieman tämä löytö säikäytti, mutta jälleen muistutti, että mitä tahansa saattaa löytyä vanhaa taloa remontoidessa. Tässä tapauksessa kilautimme kaverille, eli poliisille. Poliisit kävivätkin todella ripeästi hakemassa pötköt pois ja kiitettävästi huolehtivat vielä ohjeistuksesta. Pääsimme taas ripeästi hoitamaan purkuhommat loppuun!

maatilan remontissa löytyi 10 pötköä dynamiittia

maatilan remontti

Voihan vesiletku…

Vaikka kaikki on lopulta edennyt mukavasti, niin yksi asia ottaa ihan vietävästi päähän. Vesiputki nimittäin! Tuntuu sitä, että sillä on oma tahto ja se on luonteeltaan hieman oikukas. Joten tiedossa on remontti tältäkin osin.

Olemme käytännössä tehneet sille kaikki mahdolliset temput, mutta ei, se ei halua toimia. Kannamme siis ”mökille” mennessä suuria vesikanistereita mukanamme. Täytyy vain odottaa kärsivällisesti, että ilmat lämpenevät kunnolla ja tämän jälkeen hoitaa se puoli kuntoon. Olemme kyllä ihan hyvin pärjänneet, mutta onhan tämä harmittavaa, kun ei tiedä mikä siellä on vikana. Vika on kaivon päässä, mutta kaivoon ei viitsi pakkasilla sukeltaa. Tosin tilanne on muutenkin se, että koko LVI joudutaan laittamaan kuntoon kokonaan ja miettimään uusiksi. Joten mitään ”showstopperia” tämä ei remontissa aiheuta.

vanha navetta

Navetta on myös tällä hetkellä pullollaan tavaraa, joka pitää saada pois remontin tieltä. Muuten siellä on hankala tehdä mitään ja laittaa kuntoon. Ilmojen lämmetessä pihaan ilmestyvätkin kierrätyslavat, että saadaan turhat roskat pois asiallisesti.

maatilan vanha navetta vielä täynnä tavaraa

maatilan vanha navetta pitää raivata remontin tieltä

Joten kyllä tässä hommaa riittää, mutta onneksi on uskoa myös tekemiseen! Eihän tätä muuten jaksaisi, ellei näkisi lopputulosta jollain asteella. Välillä tämä on vähän hitaampaa, mutta kesän tullessa hommat varmasti etenee kivalla tahdilla. Mikäli haluat katsoa ja lukea, mitä on tehty tähän mennessä, niin kurkkaa katsomaan Navetta ja Puolivaltakuntaa  juttusarjan ensimmäiset osat täältä Etuovi.com Blogista.

Mielelläni vastaan kysymyksiin ja otan myös vastaan vinkkejä, mikäli sinulla on vanhan talon remontoinnista kokemusta.

Ihanaa kevään odotusta! Meillä sitä jo syystäkin odotetaan innolla ja yksi niistä syistä on toimiva vesiletku!!!

Terkuin,

Kati

 

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio