Minja Mäenalanen

Ensiasunnon ostaja ja skandinaavinen sisustaja / Etuovi.com, Vuokraovi.com

Oletko jo harjaantunut asuntohaukka vai vielä asuntokaupan untuvikko? Itse olen untuvikko, eli aviomieheni kanssa nyt ensimmäistä kertaa asuntokaupoilla. Tämä tarina kertookin siitä, miten untuvikko voi päätyä ostamaan jotain sellaista, mistä ei osannut alkuun haaveillakaan – täysin uuden kodin!

Ensimmäisen yhteisen asunnon ostaminen on ollut meillä mielessä jo pitkään. Olen jo yli 3 vuoden ajan selaillut säännöllisesti Etuovi.comin rivitalotarjontaa, suunnilleen näillä hakuehdoilla: ”Pirkanmaa, rivitalo, 3 huonetta, hyvä kunto”. Homma oli pitkään vain haaveilua, enkä tosiaan edes uskaltanut haaveilla täysin uudesta asunnosta.

Nyt sitten loppuvuodesta asuntokuume nousi kiehumispisteeseen – ja se oli menoa se. Lyhyessä ajassa on tapahtunut paljon: lainalupauksen hankkimista, asuntonäytöillä vierailemista, eri vaihtoehtojen punnitsemista ja kuntokartoitusta, omien hakutottumusten muuttamista (eli laajensin Etuoven asuntohaussa käyttämiäni hakuehtoja) sekä se tärkein, uuden ikioman kodin ostopäätös.

Yllätimme itsemme – uusi kotimme onkin uudiskohde. Tammikuussa teimme varauksen uuteen, vasta rakenteilla olevaan rivitalokolmioon keskelle rauhallista ja vehreää taajamaa. Kohde oli Pirkan OP-Kiinteistökeskuksella myynnissä, ja heidän ystävällinen välittäjänsä auttoi minua hahmottamaan, miten uudiskohteen hankkiminen käytännössä tapahtuu.

uusi koti paperilla

Tässä on meidän uusi koti tällä hetkellä, paperilla. Omaa tulevaa kotia voi onneksi mielikuvitella piirtelemällä huonekalujen paikkoja pohjapiirroksiin!

Meillä ei ollut asunnosta nähtävillä muuta kuin myyntiesite, mutta siinä natsasi kaikki. Olohuoneen 3,8 metrin huonekorkeus ja upeat, puiset kattoparrut veivät lopullisesti sydämeni. Ensi jouluna sytytetään jouluvaloja ikiomassa kodissa – uuden kotimme rakentaminen on nyt alkanut!

Uusi vai vanha asunto?

Emme siis etsineet uudiskohdetta – päinvastoin. Vuosien saatossa olin oppinut hyppäämään Etuovi.comin hakutuloksissa uudiskohteiden yli. Minua kiehtoi enemmän valmiit kodit sekä niiden kekseliäät pintaratkaisut, ei niinkään uudiskohteet, joista nähtävillä oli arkkitehdin piirtämiä julkisivumallinnoksia eikä juuri lainkaan huonekuvia.

Olimme mieheni kanssa puhuneet, että tavoitteenamme olisi löytää uudehko hyväkuntoinen rivitalokoti avokeittiöllä, toimivalla pohjaratkaisulla ja terassilla. Emme ole kokeneita remonttireiskoja, vaan pikemminkin enemmän ja vähemmän poropeukaloita, joilla on peukalo keskellä kämmentä. No oppia ikä kaikki. Uutuuttaan hohtava uudiskohde oli itse asiassa meille kahdelle juuri se paras ratkaisu.

Olin aiemmin pitänyt uudiskohdetta meille ensiasunnon ostajille liian kalliina vaihtoehtona. Lopulta aika moni asia puolsi meidän tapauksessamme uudiskohteen hankintaa.

Kun vertaa uudiskohteen ja iäkkäämmän kohteen kustannuksia pitkällä tähtäimellä, vie iäkkäämpi kohde usein sen pidemmän rahakorren. Vanhemman kohteen remontointiin saattaa helposti palaa isokin summa rahaa. Ja vaikka itse asunto olisikin vielä hyvässä kunnossa, seuraavan kymmenen vuoden aikana voi realisoitua monenlaisia yllättäviäkin kustannuksia aina kattoremontista putkistosaneeraukseen.

Uudiskohteet rakennetaan tämän päivän rakennusmääräysten mukaisesti. Rakennustavat kehittyvät koko ajan – usein uudet asunnot ovat energiatehokkaampia ja ilmanvaihdoltaan parempia kuin iäkkäämmät yksilöt. Havaitsimme myös, että uudiskohteen ostamisessa on paljon etuja, esim. omilla pintamateriaalivalinnoilla sekä erilaisilla pienillä rakennusvaiheen muutostöillä pääset rakentamaan itsellesi juuri omanlaisen, unelmiesi kodin.

uusi koti rakentuu tähän

Kävimme kohteen tonttiesittelyssä. Tähän se meidän unelmien koti sitten rakentuu!

Uudiskohteen ostaminen etenee vaiheittain

Bongasin meidän uuden kotimme, kun sitä vasta ennakkomarkkinoitiin Etuovi.comissa. Uudiskohteen myynti-ilmoitus teki heti tehtävänsä – ihastuimme ja varasimme asunnon. Päätöksenteko oli lopulta nopeaa – meillä kun ei ollut tarkasteltavana paperia kättä pidempää. Nyt uuden tulevan kotimme rakennustyöt ovat alkaneet ja mm. keittiön kaapistojen, välitilan laattojen sekä kylpyhuoneen suunnittelu käy kuumana!

Uudiskohteen ostaminen eroaa vanhemman kohteen ostamisesta jonkin verran. Tutustuinkin Rakennusteollisuus RT Ry:n ostajan oppaaseen, jossa kuvataan uudiskohteen ostamisen vaiheet alusta loppuun. Pääpiirteissään vaiheet ovat:

  1. Ennakkomarkkinointi
  2. Varaus
  3. Rakentamisen aloittaminen
  4. Kauppakirjojen allekirjoittaminen
  5. Pintamateriaalien valinta ja muutostyöt
  6. Muuttotarkastus
  7. Muutto
  8. Vuositarkastus

Seuraavassa postauksessani kerron näistä uudiskohteen ostamisen vaiheista hieman tarkemmin, mitä eri vaiheissa tapahtuu ja mitä mielestäni kannattaa erityisesti huomioida!

Oletko sinä harkinnut uudiskohteen ostamista? – Suosittelen.

– Minja

PS. Käy katsomassa oman alueesi myynnissä olevat uudiskohteet ja löydä unelmiesi koti >

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio