Meilahdenmutsi

Ouluun asettunut Helsinkilover

– Missäs sinä asut?, jutteli siili verannan alta.

– Käpylässä, vastasi puutarhatonttu. – Se on semmoinen piskuinen hymykuoppa radan poskessa, kerrassaan käpykylä!

Käpylä maisemaa

Kuva: Etuovi.com/Kartanomaa LKV

Käpylä on tavalliselle työväelle rakennettu, tunnelmaa ja historiaa huokuva idyllinen puutarhakaupunki noin viisi kilometriä Helsingin keskustasta pohjoiseen. Täällä kaikki on vähän sinne päin, pikkuisen rempallaan ja kallellaan. Englantilaisissa puutarhoissa ruusut, villiheinät ja herneenversot kasvattavat varsia toistensa lomaan, neljän sukupolven kasvattaessa samalla toinen toisiaan.

Käpylä kartalla

Kuva: Etuovi.com karttahaku

Käpylän rakentaminen aloitettiin 1920-luvulla, jolloin Pohjolankadun varteen syntyi Puu-Käpyläksi kutsuttu rautatielähiö. Talot suunniteltiin noppamaisiksi, pelkistetyiksi, edullisiksi ja helposti rakennettaviksi tavallisen kansan kodeiksi. Myöhemmin rintamamiestaloja tuli lisää ja 1930-luvulta alkaen alettiin rakentaa myös matalia kerrostaloja; Olympia- ja Kisakylä ovat näistä kuuluisimmat.

Käpylä on rakennettu keskustasta kauas, junaradan varteen ja useat asunnot ovat kaupungin kalliilla vuokratontilla. Miksi Käpylä on kuitenkin yksi halutuimmista alueista Helsingissä? Miksi lyhtypylväissä näkee tämän tästä epätoivoisia asunnonostoilmoituksia? Mikä Käpylässä viehättää?

Mutsiksi Käpylään?

Olen ajanut Käpylästä vain ohi, mutta mieleeni on Koskelantietä huristellessa piirtynyt häivähdys maagisen pysähtyneestä tunnelmasta, jossa puu-uunin lämmössä maistellaan edelliskesän marjasatoa punaraitaiset villasukat väärinpäin jalassa. Vanhat talot, korkealle kurkottelevat puut ja väljä asemakaava tekevät alueesta mielenkiintoisen: jokaisen kadun kulmasta näkyy aina uusi ja erilainen kylänlaita. Käpylän kaupunginosassa on idyllisen miljöön ja aktiivisen kaupunginosayhdistyksen myötä ehtaa vanhanajan kylätunnelmaa. Lähistöllä on maauimala, hyvät ulkoilumaastot ja siellä täällä suloisia pieniä kivjalkaliikkeitäkin. Vihreys jyllää puistoissa ja gallupeissa.

Muuttaisinko taiteilijaksi taiteilijoiden tyssijaan Maija Vilkkumaan, Reino Paasilinnan ja Tapio Wirkkalan naapurustoon?

Käpylän kodit: noppa vai nekku?

Käpylästä on ihan turha etsiä asuntoa millään hakuehdoilla, kun myynnissä on vain 38 asuntoa. Jos siis mielit Käpylään, ota ehdottomasti hakuvahti heti käyttöön!

Alla minun suosikkinikohteeni Käpylästä. Ensimmäistä kertaa ajattelen jopa 60 neliön riittävän meidän nelihenkiselle perheelle! Mikä seuraavista on sinun suosikkikotisi?

Kotipolku

Omakotitalo Käpylä

Kuva: Etuovi.com/Huom!|Kahdeksas päivä Oy

Kotipolku, mikä ihana osoite. Kadunnimellä on minulle suuri merkitys ja toivoisin postikorttiin raapustettavan osoitteen luovan mielikuvan lämpöisestä, ihanasta, kutsuvasta kodista. ”Astelenpas tästä kotipolulle”. Kerrassaan suloista.

Talo vaikuttaa valoisalta ja avaralta, onhan neliöitäkin pitkälti yli sata. Makuuhuoneita olisi sopivasti kolme, piha on iso ja sijainti Taivaskallion kyljessä lapsiperheelle mitä parhain. Mutta jaksanko hoitaa noin isoa pihaa? Miksi keittiöön on menty vaihtamaan nykypäivän valkoiset kiiltävät kaapinovet? ? Haluanko omakotitalon? Vaikka tässä suloisessa noppakuutiossa pääsisikin nauttimaan maalaisromantiikasta suurkaupungin keskellä, pelottaisi minua -ilman jonkinlaista omakotitalotutkintoa ja artesaanin ammattia- sijoittaa rahani vanhaan puutaloon.

Omakotitalo Käpylä

KoskelantieSuloinen pieni kolmio Käpylä

Tässä kolmiossa on 62 neliötä. Mies sanoi heti ei, minä sanon ehkä. Asunnon pohja on tilaa maksimoiva, kun kuuteenkymmeneen neliöön on saatu ihan kivasti mahtumaan erillinen keittiö, kaksi makuuhuonetta, olohuone ja kylppäri. Asunnon sijanti on kätevästi ratikkaradan varressa, mutta kuinkahan meluista Koskelantiellä on asua? Pienellä tinkimisellä ja pintaremontilla tästä saisi suloisen kodin puolet halvemmalla kuin Töölöstä! Hintaan kuuluisi ihanat 50-luvun ikkunalaudat ja suojaisa pihapiiri hiekkalaatikoineen. Upeinta tässä asunnossa on kuitenkin se, kuinka vähän sitä on remontoitu; kumarrus sille hepulle, joka tajusi säästää iki-ihanat keittiön kaapistot! Tämä asunto on varsinainen tikkunekku!

Käpylänkuja

Käpylän uudiskohde Käpylä

Kuva: Etuovi.com/Lemminkäinen Talo Oy, Helsinki

Arvostan suuresti sitä, kun vanhalle asuinalueelle rakennettavat uudet talot suunnitellaan alueelle sopiviksi sen tyypillistä julkisivua, omaleimaista luonnetta ja ilmettä kunnioittaen. Taloyhtiö Käpylän Posteljooni on punaisine vinoine kattoineen ja funkkistyylineen malliesimerkki kauniista ja historiaa kunnioittavasta uudisrakentamisesti. Kolme taloa ja suojaisa pihapiiri on rakenteilla vanhan Postin paikalle Pohjolanaukion viereen ja sen olisi tarkoitus valmistua omalle tontille vuonna 2017. Hauskan tästä talosta tekee se, että melkein jokainen taloyhtiön asunto on toisiinsa nähden erilainen! Tämän tyyliseen uudiskohteeseen minäkin voisin kuvitella muuttavani: hyvä sijainti tunnelmallisella ja valmiilla alueella, asunnossa nykypäivän mukavuudet, mutta vanhanajan fiilis.

Käpylä hurmaa omaleimaisuudellaan ja ylpeästi esiin nostetulla historiallaan. Erityisesti asuinalueen kylätunnelma ja yhteisöllisyys kiinnostavat minua. Mutta onko yhteisöllisyys vain myytti? Järjestetäänkö alueella oikeasti kyläjuhlia? Lisää mielipiteesi tai fiiliksesi Käpylästä kommenttiboksiin ja autetaan toinen toisiamme löytämään Se Oikea asuinalue ja koti!

Kiinnostaako muita Käpylä asuinalueena? Kurkkaa Käpylän aluesivulle Etuovi.com palveluun ja löydä kaikki alueella myynnissä olevat asunnot.  Vai olisiko Töölö tai Lauttasaari enemmän sinun paikkasi?

Ensi kerralla muutetaan uhkeaan Ullanlinnaan!

Meilahdenmutsi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio