Hilla Stenlund

Lifestyle-bloggaaja, ekonomi, koti-ihminen ja elämästä nauttija

Tällä kertaa pääsette kanssani kylään vuosaarelaiseen kotiin Noora Hyyrysen ja hänen avopuolisonsa Tatun luokse Keski-Vuosaareen. Tässä 60-luvun puolivälissä valmistuneessa kerrostalokolmiossa asuu urheilullinen pariskunta, joka arvostaa Vuosaaren laajoja ulkoilualueita, kattavia liikuntamahdollisuuksia ja väljää asumista, vaikka Helsingissä ollaankin. Noora ja Tatu muuttivat Vuosaareen elokuussa 2018 ja ovat viihtyneet alueella erinomaisesti.

vuosaari asuinalue

Vuosaari, ruotsinkieliseltä nimeltään Nordsjö, on merellinen kaupunginosa itäisessä Helsingissä. Se on pinta-alaltaan (17,07 km²) ja asukasluvultaan Helsingin suurin kaupunginosa. Alueella on asukkaita lähes 40 000, mutta asukaslukuun nähden vähän työpaikkoja. Sen vuoksi päivittäinen työmatkaliikenne saarelta keskustan suuntaan on suurta. Vuosaarta voisi kutsua nukkumalähiöksi, mutta paremmin aluetta kuvaavat sanat: merellinen, väljä ja kehittyvä asuinalue, joka valittiin vuonna 2017 vuoden kaupunginosaksi.

Tutustu Vuosaareen myös Etuovi.comin aluesivulla

Katso kartalta minkälaisia asuntoja Vuosaaressa on myynnissä tällä hetkellä

vuosaari asuinalue

Mikä Vuosaaressa on parasta?

Näin vajaan vuoden asumiskokemuksella sanoisin, että parasta Vuosaaressa on edelleen meidän kerrostalon rauhallinen pihapiiri. Kun kävelimme ensimmäisen kerran asuntonäyttöön piha-alueen läpi, meille molemmille tuli paikasta tosi hyvät fiilikset. Sellaiset: ”tämä on meidän paikka”. Pihapiirissä on paljon mäntyjä; luonto ja metsät ovatkin hyvin edustettuina Vuosaaressa, Noora kuvailee alueen parhaita puolia.

vuosaari asuinalue

Noora ja Tatu muuttivat Helsingin Vuosaareen Kymenlaaksosta opintojen ja töiden perässä. Rauhallisen Kymenlaakson kasvatit eivät halunneet kaupungin keskustan kiireeseen, vaan koti haluttiin löytää Itä-Helsingistä. Kriteerejä uuden kodin sijainnille oli kaksi: Nooran avopuolison piti päästä järkevässä ajassa ilman ruuhkia Porvoon suuntaan ja Noora tarvitsi raiteet keskustaan eli metron tai junan piti kulkea läheltä. Vuosaaressa nämä kaksi toivetta kohtasivat.

vuosaari asuinalue

Sopiva asunto sattui löytymään Vuosaaresta ja tämä on osoittautunut meille erittäin toimivaksi sijainniksi. Asuntomme on parvekkeellinen kaksio, jossa neliöitä on 55. Teimme pientä pintaremonttia asunnossa ja keittiön uusimme kokonaan.

vuosaari asuinalue

Vuosaaren monipuoliset ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet

Lopulliseen asunnon ostopäätökseen vaikutti myös näkymä, joka avautuu urheilullisen pariskunnan parvekkeelta.

Kun näin, että potentiaalisen kotimme takapihalla sijaitsee Heteniityn urheilukenttä, olin jo aivan myyty, vaikka emme olleet nähneet vielä edes sisälle, Noora kertoo vuoden takaisista hetkistä naurahtaen.

vuosaari asuinalue

Täällä on urheilijan hyvä elää, sillä juoksureittejä riittää kilometrikaupalla, eikä asfaltilla tarvitse välttämättä juosta. Meillä on tuo oma urheilukenttä ja lukuisia muita kaupungin liikuntapaikkoja: uimahalli on iso, vasta remontoitu ja aina auki – Liikuntamyllyyn pääsemme helposti pyörällä tai metrolla, Noora luettelee.

Vuosaaressa sijaitsevat laajat Uutelan, Meri-Rastilan, Kallahden ja Mustavuoren ulkoilualueet, joita pariskunta arvostaa. Viheralueet ovat osittain suojeltuja, joten tulevaisuudessakin ne säilyttävät Vuosaaren luonnonläheisenä asuinalueena ja kaupunkilaisten retkeilypaikkana.

vuosaari asuinalue

Uutelan ulkoilualueella on muutamia grillauspaikkoja ja tulevana kesänä siellä toimii myös kotieläinpiha. Mustavuoren kupeesta löytyy Vuosaaren huippu, joka on täyttömäki vanhan kaatopaikan jäljiltä. Huipulta voi nähdä koko satama-alueen ja katsella kauempaa koko kasvavaa pääkaupunkiseutua.

Nooran ja Tatun suosikkipaikkoja Vuosaaressa ovatkin kaikki luontokohteet, merenrantapolut, takapihalla sijaitseva Heteniityn urheilupuisto sekä uimahalli.

Vuosaaressa voi asua monella tavalla

Vuosaaressa voi asua monella tavalla ja alueelta löytyy eri ikäistä ja tyylistä asuntokantaa. Vuosaaren kaupunginosan peruspiiri jakaantuu yhdeksään osaan: Keski-Vuosaari, Kallahti, Meri-Rastila, Rastila, Aurinkolahti, Uutela, Niinisaari, Nordsjön kartano ja Mustavuori. Eniten asukkaita asuu viidellä ensimmäisellä asuinalueella.

Vuosaarta alettiin rakentaa lähiöksi 60-luvulla. Keski-Vuosaareen syntyi tuolloin kerros- ja rivitalovaltainen lähiöalue. 1990-luvun aikakautta ja lähiörakentamista jatkaa Meri-Rastila. Tulevina vuosina Meri-Rastila, kuten muutkin alueet tulevat kehittymään huomattavasti. Rastila on puolestaan pääosin pientaloaluetta. Kallahdesta löytää osin vanhoja huviloita uusien ja tiiviisti rakennettujen omakotitaloalueiden lisäksi.

vuosaari asuinalue

Metroasemat sijaitsevat Rastilassa ja Vuosaaren keskustassa. Vuosaaren metroaseman lähellä ovat alueen tärkeimmät palvelut: ruokakauppa, kauppakeskuksen palvelut, monipuolinen kulttuurikeskus Vuotalo sekä liikkujien suosima Vuosaaren urheilutalo.

vuosaari asuinalue

Nooran ja Tatun tarpeisiin Vuosaaresta löytyy kaikki:

Me lähinnä asioimme arkena ruokakaupoissa, apteekissa, kirjastossa ja uimahallissa täällä Vuosaaressa.

Itäkeskuksen kauppakeskus Itis ja Easton ovat kätevän lähellä, jos jotain erityisempää tarvitsemme ja niiden olemassaolo on varmasti myös syy siihen, ettei Vuosaaressa ole esimerkiksi vaatekauppoja tai erikoisliikkeitä. Itäkeskuksen kauppakeskukseen on matkaa meiltä vain viisi kilometriä, Noora kuvailee lähialueen palveluita.

Aurinkolahdesta löytyy Helsingin upein uimaranta

Aurinkolahti on Vuosaaren uusimpia asuinalueita, joka kesäisin muistuttaa lähes Etelä-Euroopan rantakohdetta. Upea iso hiekkaranta ja kauniin rantabulevardin henkäys on vertaansa vailla ja tunnelma välittyy jo näin toukokuun tuulessakin.

vuosaari asuinalue

Kaupunkirakentaminen on toteutettu erittäin onnistuneesti Aurinkolahdessa; tunnelma on urbaani, mutta luonto kuitenkin lähellä.

vuosaari asuinalue

Veikkaanpa, ettei kaikille helsinkiläisillekään ole tiedossa, kuinka hienoja paikkoja Vuosaaresta löytyy. Tämä on oiva paikka kesäiselle päiväretkelle ja varmasti myös mieluinen kotipaikka, jos etsii luonnonrauhaa lyhyen matkan päästä Helsingin keskustaa, Noora tuumailee.

Tulevaisuudessa Noora toivoo asuinalueelta lähinnä sitä, että Vuosaaressa rakennettaisiin enemmän ylöspäin, jotta puistoihin ja metsäalueisiin ei tarvitsisi koskea. Viheralueet saisi säilyä kaupunkilaisten virkistysalueina tulevaisuudessakin – ne ovat sen ansainneet.

Lämmin kiitos Noora ja Tatu, kun sain tulla kylään luoksenne Vuosaareen!

Hilla Stenlund

Lue myös muiden kaupunginosien esittelyt:

Eläväinen Sörnäinen

Urbaani Jätkäsaari meren äärellä

Kasvava Kalasatama lähellä luontoa

Idyllinen ja kodikas Vallila

Tyylikäs, mutta rento Töölö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio