Riikka Ranta

Etuovi.com

Yhteistyössä:

Tuleeko teille 3000 kelviniä vai 4000 kelviniä? Entä tuleeko kohteeseenne ohjausjärjestelmillä varustettu älykoti, LED-spotteja, epäsuoraa valaistusta, liiketunnistimia tai hämäräkytkimiä? Taloa rakentaessa joutuu selvittelemään uusia asioita päivittäin, eikä valaistus ole tässä asiassa poikkeus. Näiden kysymysten lisäksi pitäisi myös osata laskea kuinka paljon valoa tarvitaan yhteen tilaan, hahmottaa millä laajuudella tietty valaisin valaisee aluetta ja tietää millaiset valot kannattaa laittaa. En ole aiemmin joutunut miettimään näitä asioita ja myönnän, että pää menee pyörälle vähemmästäkin. Valaistuksen osalta valinnanvaraa on runsaasti ja sen myötä myös vaikeita päätöksiä tulee väistämättä eteen.

Onneksi sain heti alkuun vinkin, että valaistussuunnittelu kannattaa aloittaa kun pohjapiirrustus on rakennuslupaa varten valmiina. Valaistussuunnitelma auttaa myös sähkösuunnitelman teossa, joka onkin seuraavaksi vuorossa. Sähkösuunnitelman teko helpottuu, kun valojen paikka ja tyyli on jo hahmoteltu.

Epäsuoralla valaistuksella saa kotiin tunnelmaa

Nykyisessä kodissamme valaistus on pitkälti yksi valaisin per huone. Ongelmakohtina ovat muun muassa valon liian keltainen sävy, valon epätasainen jakaantuminen tilassa ja himmentimien puuttuminen. Talvi-iltoina on tylsää, kun esimerkiksi olohuoneeseen ei saa tunnelmallista valaistusta. Uudessa kodissa haluamme asioiden olevan toisin.

Epäsuoraa ja suoraa valaistusta yhdistettynä (Winled valaisinsuunnitelma)

Sisustuksen ja valaistuksen yhteensovittaminen ja näiden kahden suunnittelu yhtäaikaisesti näyttelee merkittävää roolia onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi. Epäsuoralla valaistuksella saa luotua tunnelmaa verrattuna suoraan valaistukseen. Epäsuorassa valaistuksessa valolähde ei näy, vaan se heijastetaan esimerkiksi seinän tai katon kautta tilaan ja näin valosta saadaan pehmeä.

Myös valaistuksen lämpötilalla on iso merkitys tunnelman osalta. Tällä hetkellä valaistuksen yleisin lämpötila sisätiloissa on 4000 kelviniä ja siihen myös me päädyimme. Oikeassa valaistuksessa valitut sävymaailmat ja pintamateriaalit pääsevät oikeuksiinsa, ja esimerkiksi toiminnallisissa tiloissa valot eivät häikäise.

Ammattilainen avuksi – näin valaistussuunnitelma tehtiin

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, minkä takia onkin tärkeää ottaa avuksi ammattilainen. Valaistus on iso osa kodin sisustusta ja tunnelmaa. Suunnittelija osaa huomioida valomäärän tarpeen eri tiloissa, eri valon sävyt ja niiden yhdistämisen. Joihinkin tiloihin voi olla tärkeää tuoda paljon epäsuoraa tunnelmavalaistusta ja toisiin puolestaan on tärkeää luoda hyvät työskentelyolosuhteet.

Tamperelainen Winled tekee valaisinsuunnitelmia ympäri Suomen. Aloitimme suunnittelun kätevästi puhelimitse noin tunnin kartoituspalaverissa. Winledin suunnittelija toteutti pohjapiirrokseen suunnitelman valaisinten paikoista koko taloon. Kohteeseen hahmoteltu sisustussuunnitelma on tärkeä, silllä se huomioidaan 3D-kuvissa. Puhelussa käytiin läpi jokainen huone ja niiden käyttötarkoitus. Suunnittelu toteutettiin tarpeitamme ja toiveitamme kuunnellen ja lopputuloksena saimme erittäin yksityiskohtaiset 3D-kuvat.

Ulkovalaistukseksi suunniteltu Hydra valaisin, josta tulee kiva kuvio seiniin (Winled valaisinsuunnitelma)

Tämä olikin ensimmäinen kerta, kun pääsimme kurkistamaan miltä se oma koti tulee valmiina näyttämään. Uusia ajatuksia ja ideoita tuli mieleen heti myös pintojen ja sisustuksen osalta joita emme olisi ennen osanneet huomioida.

Suosittelen myös muita rakentajia, kuten myös remontoijia, ottamaan avuksi ammattilainen valaistuksen suunnitteluun. Winled toimittaa myös yksityiskohtaisen valaisinlistan, jonka perusteella on helppo tilata kaikki talon valaisimet kerralla. Budjettia miettiessä kannattaa lukea artikkeli mikä on valaistuksen kustannus omakotitalon rakennusprojektissa. Seuraavaksi onkin mietinnässä tuleeko meille ohjausjärjestelmillä varustettu älykoti, kaikki Winledin valaisimet ovat tähän tarkoitukseen yhteensopivia, joten valaisimet eivät toimi tässä päätöksessä rajoitteena.

Jos valaistussuunnittelu kiinnostaa, tutustu aiheeseen tarkemmin Winledin sivuilla

Käy kurkkaamassa Valaistussuunnittelu – mitä se on? -video!

Terveisin Riikka

 

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio