Antti Aittapelto

Vanhan kerrostalon asukki / Etuovi.com, Vuokraovi.com

Yhteistyössä:

Vuokra-asumisesta ja erityisesti vuokrista on keskusteltu paljon julkisuudessa viime aikoina. Yksi julkisuudessa vuodesta toiseen toistuva aihe on vuokrien suuruus – onko asuminen jo liian kallista?

vuokralaiset

Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva piipahti kertomassa Etuovi.comin ja Vuokraovi.comin tekijöille tuoreet kuulumiset vuokra-asuntomarkkinoilta.

— Vuokrat ovat kehittyneet ansiotasoa nopeammin viime vuosina erityisesti pääkaupunkiseudulla. Toisaalta esimerkiksi rakennusten huoltokustannukset ovat samaan aikaan myös kasvaneet selvästi, mikä asettaa paineita vuokranantajille vuokratasoon, Koro-Kanerva toteaa.

Koro-Kanervan mukaan nyt vuokrien nousu on hidastunut ja vuokrataso on monin paikoin kääntynyt jopa laskuun. Koro-Kanervan mukaan hyvät vuokralaiset eivät juuri olleet liikkeellä viime vuonna.

vuokra-asunnot

Kuvassa Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

— Varmaan taloudellinen epävarmuustilanne vaikuttaa siihen, että asuntoa ei lähdetä vaihtamaan helposti. Ennemmin on ollut sitä, että vaihdetaan halvempaan jos mahdollista, Koro-Kanerva pohtii.

Vuokranantajille tämä on näkynyt siten, että kun edellinen vuokralainen lähtee, uutta vuokralaista ei välttämättä ole löytynyt yhtä helposti tilalle.

— Viimeiset viitisen vuotta vuokranantaja on pystynyt korottamaan asunnon vuokratasoa kun vuokralainen vaihtuu, mutta nyt tuota tasokorotusta ei ole voinut tehdä. Jos vuokranantaja on yrittänyt, uutta vuokralaista ei ole löytynyt tai vuokralaisen löytyminen kestää pidempään, Koro-Kanerva toteaa.

Oikean vuokratason määrittäminen onkin Koro-Kanervan mukaan vuokranantajalle äärimmäisten tärkeää ettei asunto seiso tyhjillään jopa kuukausia. Vuokraovi.comissa ilmoittava vuokranantaja saa avukseen vuokratason määrittämiseen vuokratilastot, joiden perusteella on helppo hahmottaa millainen vuokrataso on ollut vastaavankokoisisaa asunnoissa samalla alueella viimeisen vuoden aikana..

Koro-Kanervan mukaan hyvät vuokranantajat erottuvat nyt edukseen. Vuokra-asunnon houkuttelevuuteen vaikuttavat asunnon kunnon ja varustelun lisäksi myös asunnon sijainti ja taloyhtiön kunto. Myös vuokratason pitää olla oikea.

— Vuokranantajan asiakaspalveluasenne on nykyään yhä tärkeämpää hyvän vuokralaisen löytämiseksi, Koro-Kanerva muistuttaa.

Jos olet hakemassa vuokra-asuntoa, Suomen kattavimman valikoiman vuokra-asuntoja löydät Vuokraovi.comista.

Vuokranantajana taas löydät asuntoosi hyvät vuokralaiset helposti Vuokraovi.comista – vuokratilastojen lisäksi saat käyttöösi myös esimerkiksi kaikki vuokrauksessa tarvittavat asiakirjapohjat.

Antti

Lue myös: Asunnon vuokraaminen – näin se käy

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio