Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Useimmille suomalaisille saunominen on jokaviikkoinen traditio, hetki, jolloin pestään arjen pölyt pois ja rentoudutaan. Juttelin saunomisesta Sauna from Finland -yhdistyksen toiminnanjohtaja Carita Harjun kanssa, joka on kirjoittanut saunomisesta kirjan. Harjun mukaan suomalainen saunakulttuuri on muuttunut enenevissä määrin  siihen suuntaan, että saunasta on tullut pelkän peseytymispaikan sijaan paikka, jossa rentoudutaan sekä hemmotellaan kehoa ja mieltä. Saunominen on elämys.

Sauna kiukaineen tarjoaa saunomisen puitteet, mutta varsinaisen saunomiskokemuksen luovat tuoksut, lämmön ja puhtauden tunne iholla, puisten lauteiden tuntu sekä saunojan henkinen läsnäolo. Saunojat arvostavatkin saunomisessa eniten sen puhdistavaa, rentouttavaa ja terveyttä edistävää vaikutusta – kokonaisvaltaista hyvää oloa.

Sauna – aito suomalainen elämys

Moderni sauna suunnitellaan tarjoamaan puitteet rentouttaville saunahetkille. Katsotaanpa minkälaisia puitteita saunomiseen suomalaisista kodeista löytyy, tähän Viikon valinnat -juttuun kokosin ihanimmat saunat Ideat & Vinkit -kuvagalleriasta

Moderni sauna – seesteistä spa-tunnelmaa kotioloissa

moderni harmaa kylpyhuone
Kuva: Etuovi.com / Kahdeksas päivä Oy, Helsinki-Itä
moderni sauna
Kuva: Etuovi.com / Kahdeksas päivä Oy, Helsinki-Itä

Saunomisen elämyksellisyys näkyy varsinkin uusissa kodeissa, joista löytyy toinen toistaan ylellisempiä ja tunnelmallisempia saunaosastoja, kuten tässä upeassa sipoolaisessa omakotitalossa. Uusissa saunoissa näkyy paljon isojakin ikkunoita, jotka tuovat luonnon ihanasti osaksi saunahetkeä.

Uusia saunatiloja tai saunaremonttia suunnitellessa Harju kehottaakin pohtimaan omia tarpeita ja saunomistapoja, niin että muodostuu mahdollisimman mukava saunapolku. Niin, saunahetki ei rajoitu pelkkään löylyttelyyn, vaan koko paketti saunanlämmityksestä löylyttelyyn, vilvotteluun, peseytymiseen ja saunan jälkeiseen rentoutumiseen muodostaa ihanan saunakokemuksen.

Pienikin sauna ajaa asiansa

moderni sauna kylpyhuone
Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Koteja | Kiinteistönvälitys Shortie Oy LKV

Jos kodista ei löydy tilaa ylelliselle spa-osastolle, ihan yhtä rentouttavan saunaelämyksen saa aikaan vaikka pienemmillä kylpytiloilla varustetussa kerrostalokodissa. Tämä arkkitehdin suunnittelema, kekseliäs kokonaisuus löytyy helsinkiläisestä loft-kodista.

Erilaiset värit ja materiaalit luovat persoonallisen kokonaisuuden

moderni sauna
Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Turku Oy

Tässä saunassa on yhdisteltu kekseliäästi erilaisia puupaneeleja. Seiniä kiertävä musta sormipaneeli antaa saunalle kivasti särmää.

moderni mustavalkoinen sauna
Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Turku Oy

Tässä saunassa katse kiinnittyy valkoiseen kiviseinään, joka sitoo mustan saunan ja vaalean kylpyhuoneen harmoniseksi kokonaisuudeksi. Myös erilevyisiä puupaneeleja yhdistelemällä saa tuotua kiinnostavuutta kokonaisuuteen.

moderni sauna
Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Avaintilat | Multifunction Group Oy

Mustavalkoisessa saunassa seinät on tehty uritetusta vanerista, mikä luo mukavan yhtenäisen ilmeen ja sopii simppeliin, skandinaaviseen tyyliin.

Jos musta sauna miellyttää silmää, kurkkaa tänne!

moderni sauna
Kuva: Etuovi.com / AUREA Kodit Oy

Harmaaksi sävytetyssä saunassa on mukavan rauhallinen tunnelma. Lasiseinät tuovat saunatiloihin ilmavuutta ja tilantuntua.

Lisää lasiseinäisiä saunoja löydät täältä

punainen moderni sauna
Kuva: Etuovi.com / saunalielahti.fi

Saunaa suunnitellessa voi myös ajatella ”laatikon ulkopuolelta” leikitellä väreillä. Tässä näyttävässä saunassa lauteet ovat punaiset.

Kiuas on saunan sydän

moderni sauna
Kuva: Etuovi.com / Kasslin LKV

Erikokoisia, -muotoisia ja -värisiä kiukaita löytyy markkinoilta niin paljon, että jokaiselle löytyy varmasti mieleinen. Se, joka haluaa ottaa saunan hyvinvointivaikutuksista kaiken irti, valitsee kosteuttavan kiukaan tai sellaisen, jossa on suolahoitomahdollisuus. Tässä saunassa kiukaaksi on valittu Harvian näyttävä Globe-malli.

Saunan valaistus viimeistelee tunnelman

moderni sauna
Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Sky | Kiinteistötoimisto Sky Oy

Renhouttavan saunahetken takaamiseksi saunassa kaivataan erityisen tunnelmallista valaistusta. Saunan valaistukseen sopivat lämmintä valoa antavat pienet led-valot tai valonauha. Erityisen hyvin saunaan sopii tunnelmallinen epäsuora valaistus, joka tuo kauniisti esiin puupaneelien muodot, kuten tässä sormipaneloidussa saunassa.

Mukavaan saunaosastoon panostaminen kannattaa, sillä rentouttavan vaikutuksen lisäksi (tai ehkä juuri sen ansiosta) saunomisella on lukuisia terveysvaikutuksia. Sen tiedetään tekevän hyvää esimerkiksi iholle, nivelille ja verenkiertoelimistölle. Saunomaan siis!

Ihania saunahetkiä toivotellen,

-Juulia

Lisää inspiraatiota ja ideoita saunaan löydät kuvagalleriasta

Lue myös blogista miten vanha talo sai remontissa uuden upean saunan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio