Vuokralainen, tiedätkö mitä kaikkea vuokra-asunnon kunnossapitoon kuuluu?
Kun sopiva asunto on löytynnyt ja vuokrasopimus on solmittu, on vuokralaisen pidettävä asunnosta asumisen aikana hyvää huolta. Monelle lapsuudenkodista ensimmäiseen omaan kotiin muuttavalle voi tulla yllätyksenä, mitä kaikkea pientä huoltoa ja siivoamista tavalliseen asumiseen liittyy. Osa kunnossapito- ja huoltotöistä kuuluu vuokranantajalle, mutta myös vuokralaisella on omat velvollisuutensa.
Alku- ja loppukatselmuksessa todetaan asunnon kunto
Ennen vuokrasuhteen alkamista on hyvä pitää asunnossa alkukatselmus, jossa vuokranantaja ja vuokralainen yhdessä tarkastavat asunnon ja kodinkoneiden kunnon. Samalla kirjataan ja valokuvataan mahdolliset viat ja puutteet. Vuokrasuhteen päättyessä pidetään taas loppukatselmus, jossa asunto ja kodinkoneet tarkastetaan samalla tavalla kuin alkukatselmuksessa. Näin selviää miten asunnon tai kodinkoneiden kunto on muuttunut asumisen aikana.
Asunnon kunnossapito
Vuokranantaja vastaa siitä, että vuokrasuhteen alkaessa asunto ja kodinkoneet ovat käyttökunnossa. Asumisen aikana monet huoltoon ja puhdistukseen liittyvät asiat ovat vuokralaisen vastuulla, esimerkiksi:
- Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus
- Lavuaarin vesilukon pudistus
- Pakastimen sulatus
- Liesituulettimen suodattimen puhdistus
- Korvausilmaventtiilien puhdistus
- Palovaroitin
Lämmitykseen, vesihanoihin ja ilmanvaihtoon liittyvissä asioissa kannattaa olla yhteydessä huoltoyhtiöön. Esimerkiksi vuotavan WC-istuimen korjaus kuluu taloyhtiön vastuulle.
Asunnon kuluminen ja remontointi
Asumisen aikana on normaalia, että elämästä jää jälkiä asuntoon. Normaalia kulumista ovat vaikkapa huonekalujen aiheuttamat tummentumat lattioilla ja seinillä. Myös kohtuullinen määrä esimerkiksi taulujen kiinnittämisestä syntyviä jälkiä seinillä on sallittua. Sen sijaan esimerkiksi isompia kolhuja, tapettien repeytymiä tai seiniin piirtelyä ei lasketa normaaliksi kulumiseksi ja vuokralainen joutuu korvaamaan näihin liittyvät vahingot.
Kannattaa muistaa, että vuokralaisella ei ole oikeutta tehdä korjaustöitä kuten maalausta tai tapetointia ilman vuokranantajan lupaa. Jos vuokralainen haluaa kunnostaa asuntoa, kannattaa asia ottaa puheeksi vuokranantajan kanssa, moni vuokranantaja saattaa maksaa tarvittavat maalit ja tapetit vuokralaisen hoitaessa remontoinnin.
Lemmikit vuokra-asunnossa
Lemmikki on monelle tärkeä perheenjäsen. Lemmikkien pitäminen vuokra-asunnossa on pääsääntöisesti sallittu, mutta lemmikit voidaan kuitenkin kieltää vuokrasopimuksessa. Jos lemmikkien pito on sallittu, vuokralainen kuitenkin vastaa jos lemmikistä aiheutuu asunnolle selvästi tavanomaisesta poikkeavaa kulumista tai vahinkoa.
Vuokralla asuminen on huoletonta asumista kun kaikki osapuolet hoitavat velvollisuutensa. Kun asunnon viat korjataan heti niiden ilmettyä eikä likaa päästä pinttymään, on asuminen mukavampaa ja myös siivoaminen helpompaa!
Lue myös: Asunnon vuokraaminen – näin se käy
Teksti: Antti Aittapelto, lähteenä on käytetty Vuokrakodin huolto-opasta.
Katso myös nämä

Yhteistyössä Vuokraovi.com

Yhteistyössä Muuttomaailma.fi

Yhteistyössä Vuokraovi.com

Yhteistyössä Vuokraovi.com

Yhteistyössä Urakkamaailma.fi

Yhteistyössä Vuokraovi.com

Yhteistyössä Igglo

Yhteistyössä Vuokraovi.com
Huoneenvuokralain mukaan ”tavanomainen kuluminen” kuuluu vuokran hintaan. Jos kyse on vaurioittamisesta, joka ei ole kulumista lainkaan, se ei kuulu vuokran hintaan. Naulan tai ruuvin aiheuttama jälki ei ole kulumisen seurausta. Sitä ei laki siis koske, eikä se siten kuulu vuokran hintaan. Ne ovat vahinkoja, joista vuokranantajalla on oikeus saada korvaus ylimääräisen remontoinnin aiheuttamien kustannusten mukaan. Eri asia on, että sopimuspuolet ovat saattaneet sopia siitä, paljonko ja millaisia jälkiä vuokralainen saa tehdä.
Artikkelissa mainitaan myös, että huonekalujen aiheuttamat jäljet olisivat sallittua kulumista. Eivät ole. Huonekalusta ei jää eikä saa jäädä jälkiä (lukuunottamatta ehkä painaumia kokolattiamatossa, mutta tuskin kukaan asentaa kokolattiamattoa vuokra-asuntoon). Jos kuitenkin kalusteesta on jäänyt esim. maalijälki, kyseessä on vika, josta kalusteen valmistaja tai myyjä on vastuussa kuluttajansuojalain, kauppalain, tuotevastuulain tai vahingonkorvauslain mukaan. Vuokralaisen tulee siis korvata vahinko vuokranantajalle ja hakea sitten regressikorvaus em. taholta. Vuokranantajan kannettavaksi vahinko ei kuulu.
Artikkelissa oli mainitsematta jäänyt myös se, että vuokralaisen tulee pitää erityistä huolta lattiasta, jos se on tehty parketista. Parketille ei saa jäädä lyhyeksikään aikaa hiekkaa tai vettä, ja lisäksi sitä pitää aika ajoin huoltaa asiaankuuluvin ainein. Parketti voi kestää vuosikymmenet, mutta jos puhdistusta ja huoltoa laiminlyödään, muutama viikkokin saattaa olla liikaa. Esimerkiksi parin vuoden käytössä huonoksi mennyt parketti epäilemättä kuuluu vuokralaisen korvausvastuun piiriin.
Jostain syystä huoneenvuokralain maininta ”tavanomaisesta kulumisesta” on erilaisissa neuvovissa artikkeleissa ym. haluttu käsittää laajemmin ja siksi väärin. Kyse on mahdollisesti ollut alun perin ns. trollauksesta eli siitä, että asiat esitetään tarkoituksellisesti väärin: kun asiasta tarpeeksi monta kertaa esitetään julkisuudessa virheellisesti, sen oikeellisuutta ei enää tarkistetakaan. Trollaus alkaa ”ruokkia itseään” ja virheellinen puhunta on muuttunut reaalimaailman totuudeksi. Ehkä juuri sellaisesta on tässäkin tapauksessa kyse.
Kiitos kommentista. Tavanonomaisen kulumisen määritelmää ei lakiin ole tarkemmin kirjattu, joten alan toimijat (Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, Isän-nöintiliitto, Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry, Suomen Vuokranantajat ry, Vuokralaiset VKL ry ja Suomen Kiinteistöliitto ry) ovat laatineet yhteisen ohjeistuksen tavanomaisesta kulumisesta ja asunnon siivoamisesta vuokrasuhteessa. Tahallinen vaurioittaminen ei missään nimessä ole tavanomaista kulumista.
Ohjeistuksessa todetaan huonekalujen jäljistä ja seinien reistä seuraavasti:
Sama todetaan myös blogitekstin lähteenä olleessa Suomen Vuokranantajat ry:n ja Kiinteistöalan kustannus ry:n Vuokrakodin huolto-opas -teoksessa.
Mikäli vuokrahuoneistossa on erityisen vaurioitumisherkkiä tai muuten erityistä huomiota vaativia pintoja, vuokranantajan on hyvä opastaa näille tarvittavat siivous- ja huoltotoimenpiteet vuokralaiselle, jotta vuokralainen voi pitää asunnon kunnossa.
Kannattaa myös muistaa, että jos huoneistossa on jotain korjattaavaa kannattaa heti olla yhteydessä huoltoyhtiöön. Esimerkiksi jos patterit ei toimi tai jokin putki vuotaa. Tärkeää on kirjoituksessakin mainittu huoneiston kuvaaminen ennen muuttoa.