Muuttomaailma.fi-tiimi

Ja muuttaminen onkin mukavaa

Yhteistyössä:

Muutto edessä? Pelottavatko yllätykset ja unohdukset? Jatka lukemista niin tiedät, miten muutto menee sujuvasti. 

Jokainen muutto on yksilöllinen ja siihen kuuluu paljon muistettavaa. Käyn tässä läpi muuton tärkeimmät kohdat, ja lopusta löytyy vielä täydellinen muuttajan muistilista. Voit myös ladata muuttajan muistilistan itsellesi.

Noniin, nyt aloitetaan muuttostressin lievitys!

Muuttajan muistilista on kätevä

Kuukausi muuttoon

Tässä vaiheessa olisi toivottavaa, että olet löytänyt uuden kodin, ja nykyisen kohtalo alkaa olla selvillä. Olipa se sitten nykyisen vuokrasopimuksen irtisanominen tai asunnon myynti.

Entä miten muutat irtaimiston nykyisestä kodista uuteen?

 • Mieti, muutatko itse vai käytätkö muuttopalvelua apuna.

Ai muuttopalveluako? Jos et ole varma, niin suosittelen jättämään ilmaisen tarjouspyynnön muuttopalveluista. Saat keskimäärin 6 tarjousta, ja ensimmäiset jo tunnissa. Se on helppo tapa tutustua hintatasoon ja siihen, miten muuttopalvelu helpottaisi juuri sinun muuttoasi. Saat siis kättä pidempää päätöksenteon tueksi.

 • Puntaroi, millainen muuttopalvelu olisi sopiva ratkaisu. Täyden palvelun muutto, pelkät muuttolaatikot vai jotain siltä väliltä. Kuten sanottua, jokainen muutto on yksilöllinen.
 • Olipa muuttoa tekemässä muuttofirma tai oma porukka, niin kierrätä, myy ja anna pois kaikki tavara mitä et tarvitse. Mittaa sohva, ruokapöytä ynnä muut kalusteet ja selvitä, että mahtuvatko ne uuteen asuntoon. Hankkiudu nyt turhasta eroon ja kiität itseäsi muuttopäivänä. Tutustu käteviin vinkkeihin myös kirjoituksessa Muutto edessä? 3 tapaa tehdä muutostasi mukavampi
 • Muistathan tehdä muutokset kotivakuutukseen sekä sähkö-, vesi- ja laajakaistasopimuksiin. Ne perinteiset muuttoaskareet. Lue tarkemmin ladattavasta muuttajan muistilistasta.

Viikko ennen muuttoa

Enää viikko muuttoon! Paniikki? Ei ei ei. Hengitä, ja jatka lukemista.

 • Hanki muuttolaatikot. Vuokraa hommaan suunnitellut muuttolaatikot tai kysy olisiko lähikaupassasi ylimääräisiä pahvilaatikoita. Varaa myös jokunen jätesäkki petivaatteille ym.
 • Voit tässä vaiheessa jo pakata tavarat, joita et tarvitse jokapäiväisessä arjen pyörityksessä. Se hienompi astiasto, suklaaputous ja sen semmoiset.
 • Tarvittaessa pura huonekaluja, ota alas seinään tai kattoon kiinnitetyt kalusteet. Irroita valaisimet, joita et tarvitse muuton tai loppusiivouksen aikana.
 • Tee muuttoilmoitus ja osoitteenmuutokset. Useat tahot saavat uuden osoitteesi automaattisesti kun teet muuttoilmoituksen, mikä on tosi kätevää.

Muuttopäivä!

Nyt sykkii. Joko muuttomiehet tai sinä.

Viimeisen kuukauden aikana tekemäsi suunnittelu ja valmistelu mitataan tänään. Vilkaise tulostamaasi muuttajan muistilistaa – onko kaikki tehty ja ruksattu? Jotain ehkä vielä ehtii paikkailla.

Varmista, että kaikki on pakattu, suojattu ja kantovalmiina kun muutto alkaa. Huolehdi, että muuttoautolle on tilaa oven edessä. Jos et käytä muuttofirmaa apuna, huolehdi myös asianmukaiset muuttovälineet hollille. Nokkakärryt, suojausmateriaalit, liinoja kuorman kiinnitykseen.

Jos otit muuttopalvelun avuksesi, niin nyt se palkitaan: Katso ja ihaile ammattilaisten työtä – se on helpon näköistä kun sen osaa.

Muuton jälkeen

Ah, ihanaa. Uusi koti. Sekaisin kuin tornadon jäljiltä, mutta kuitenkin niin kaunis.

Vielä on vähän muistettavaa:

 • Jos muutit vuokrakohteeseen, niin tee muuttotarkastus, eli dokumentoi asunnon viat ja puutteet, ettet joudu maksumieheksi ulosmuuttaessa. Jos kohteessa on isännöitsijä, niin tee sisäänmuuttoilmoitus sinne.
 • Sitten olisi vanhan asunnon muuttosiivous, sen voi tehdä itse tai tilata siivousfirmalta. Muistathan, että muuttosiivous kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin (sekä uuden että vanhan asunnon osalta).

Summa summarum

Paljon on muistettavaa, ja tässä oli vasta pääpiirteet kokonaisvaltaisesta muuttajan muistilistasta. Mietit ehkä, että huhhuh, pitääkö se kaikki tosiaan muistaa? Kyllä nämä kaikki asiat vaan olisi hyvä muistaa, mutta et ole yksin. Annan sinulle apuja.

Suosittelen laittamaan muistettavat asiat paperille ylös, niin saat ne pois mielestäsi pörräämästä. Se oikeasti auttaa.

Lataa ja tulosta täydellinen muuttajan muistilista. Kiinnitä se jääkaappisi oveen, ja ruksaa asiat tehdyksi sitä mukaa kun muuttovalmistelut etenevät.

Näin muutostasi tulee mukavin ikinä!

-Juha Muuttomaailma.fi:stä

Muuttomaailma.fi ja Etuovi.com kuuluvat samaan Alma Media -konserniin

Katso myös nämä

Yksi kommentti sivuun “Muuttajan muistilista auttaa tekemään parhaan muuton ikinä

 1. Hyvä lista muuttoa varten. Koen yleensä suurimman osan noista helpoiksi tehtäviksi ja jotka muistaa hoitaa. Ainut mikä jää aina viime tippaan on muuttoauton ja kantoavun hankinta. Pakettiauton vuokraus on nykyisin helppoa ja yrityksiä on paljon, mutta tietysti yleisinä muuttopäivinä niistäkin saattaa olla pulaa. Ensi kerralla toivottavasti muistaa myös varata kaverit kantamaan ajoissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio