Vieraskynä

Kirjoittajana blogin vierailevat tähdet

Yhteistyössä:

Kolmevuotiaana muutin valtameren taakse ja uusi koti oli omakotitalo kerrostalon jälkeen. Huomasin pitäväni paitsi popcornista myös omasta pihasta ja parin vuoden kuluttua naapurin Susannasta, mutta siitä toisella kertaa.

Parikymppisenä muutin tyttöystävän nurkkiin. Olin järjestysfriikki, tavarat piti palauttaa aina samaan paikkaan. Opin, ettei tarvitse palauttaa. Vanhemmat opettivat, että nuorellakin kuuluu olla kotivakuutus.

muuttaminen

Internetissä on monta muuttajan muistilistaa, joista on apua käytännön asioissa.

  1. Organisoi
  2. Vuokraa
  3. Ilmoita
  4. Siivoa
  5. Sovi
  6. Karsi turhat tavarat
  7. Teippaa
  8. Varaa auto
  9. Hanki paljon kavereita kantamaan ja syökää yhdessä pitsaa urakan jälkeen!

Oikein pakkaaminen on tärkeä asia. Pitää suojata astiat, tilkitä välit sanomalehdillä ja kuplamuoviakin voi käyttää. Muuten purkaa sirpaleita. Se ei ole totta. Ainakin vahinko kiertämään -periaatteella sukulaisilta ”lahjaksi” saatu kahviastiasto on edelleen ehjänä.

pakkaaminen

Netissä on kauhutarinoita muutoista, hyvin menneitä muuttoja ja kaikkea siltä väliltä. Eikä ihme, joka päivä tapahtuu 2 500 muuttoa. Niistä riittää kerrottavaa.

Kannoin kaverin kellarissa olleita pahvilaatikoita vuoden välein seuraavan osoitteen kellariin avaamattomina ilman, että niiden sisällöstä olisi kellään ollut hajua. Silti niitä kannettiin ja kaikilla oli hyvä mieli. Pala vanhaa seuraa elämässä mukana, tarvitsee sitä tai ei.

Yksikään muutto ei ole vain ihmisten ja heidän mukanaan kulkevien tavaroiden siirtelyä. Itse hankin vanhan rintamamiestalon ja löysin sisäisen pihamyyräni, viehätyin salaojista, katonharjan tuuletusputkista ja rupesin pitämään hiljaisuudesta, vaikka ainoastaan kaupungin äänet olivat aiemmin tuudittaneet syvään uneen. Kun innostuin lumien tiputtelusta katolta, tajusin myös tapaturmavakuutuksen arvon.

Brysseliin muuttaessani opin, että kuutio tavaraa kulkee halvalla rekan kyydissä Euroopan halki, kaukolämpö on kiva juttu, ruisleipä on hyvää ja ettei hienokaan asunto tuo onnea, jos on yksinäinen.

muutto

Tärkein asia ei ole se kuinka hyvin muutto sujuu tai kuinka nopeasti taulut ovat seinillä. Rytäkässä hajonneet tavaratkin saa aina korvattua – kotivakuutus on nimittäin voimassa muutossa. Vain omakotitaloon muutettaessa tulee heti ottaa uusi vakuutus – kiire johtuu rakennuksen vakuuttamistarpeesta, ei irtaimiston.

Ihmiset tekevät kodin – vaikka koti vähän muuttaisikin ihmistä. Ja se on ihan ok. Tai kuten viisivuotias poikani sanoi, kun kysyin häneltä olenko muuttunut siitä kun hankittiin talo Hangosta.

Olet sinä muuttunut, mutta ei se mitään isi, niin minäkin. Me muututaan yhdessä.

 

Kimmo Hattunen
Kirjoittaja työskentelee If vahinkovakuutusyhtiö Oy:n markkinoinnissa

 

Lue lisää aiheesta asunnonvaihto

Vieraskynä

Vieraskynä

Etuovi.comin vieraskynässä vierailevat eri henkilöt ja yritysten edustajat.

Katso myös nämä

Näin stailaat asuntosi myyntikuntoon, osa 2/2
Blogi Asunnonvaihto
Designia tositarkoituksella – mutta kattaako kotivakuutus?
Blogi Asunnonvaihto
Lapset muutossa
Blogi Asunnonvaihto
Unelmissa uusi koti – Hillan tarina
Blogi Asunnonvaihto
Vuosia jatkunut etsintä päättyi – unelmakoti löytyi ostotoimeksiannon avulla
Blogi Asunnonvaihto
Viisi askelta ensiasuntoon
Blogi Asunnonvaihto
Asunnon myynti itse – miten me onnistuimme?
Blogi Kokemuksia asunnon myynnistä
Uuden talon maalaus – amatöörin opit ja maalausvinkit
Blogi Talon rakentaminen
Asunnon vuokraaminen – näin se käy
Blogi Asunnonvaihto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio