Etuovi.com

Oma toimitus

Yhteistyössä:

Moni ihastelee värikkäitä ja persoonallisia keittiöitä somessa ja sisustuslehtien sivuilla, mutta omaa keittiötä suunnitellessa tuntuu turvallisemmalta valita jotakin neutraalia. Mitä jos väreihin kyllästyy tai entä jos asuntoa myydessä ostajat eivät pidäkään keittiöstä? 

Paras keittiö on kuitenkin juuri omaan makuun ja kotiin sopiva. Valkoiseenkin keittiöön voi kyllästyä eikä muiden mielipiteitä kannata miettiä, ellei asuntoa olla hankittu varta vasten myyntiä tai vuokrausta varten. Turun Keittiömaailmassa keittiöitä suunnitteleva sisustussuunnittelija Johanna Peiju kannustaa tekemään keittiöstä rohkeasti oman näköisen.

Persoonallisia vaihtoehtoja kannattaa hakea aina silloin, kun keittiötä suunnittelee itselle, summaa Peiju.

Mutta millä keinoilla keittiöön voi tuoda persoonallista ilmettä ja mitä kannattaa ottaa huomioon keittiön värimaailman suunnittelussa? Peiju listasi parhaat vinkit. 

Huomioi tila ja sen valaistusolosuhteet

Keittiön värimaailman suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon tilan koko, korkeus ja  valaistusolosuhteet. Esimerkiksi ikkunoiden sijainnit ja koko vaikuttavat siihen, minkälainen vaikutelma keittiön sävyistä syntyy. 

Korkeissa tiloissa on avarampaa, jolloin tummempia ja vahvempia sävyjä on helpompi käyttää kuin pienessä tilassa. Samoin uudiskohteissa, joissa on isoja ikkunapintoja, vahvat värit pääsevät oikeuksiinsa ja kiinnittävät huomiota.

Myös tilan muu värimaailma vaikuttaa keittiön värivalintoihin. Oleskelutilojen yhteydessä oleva keittiö voi olla tilan kiintopiste ja katseenvangitsija tai sulautua eleettömän elegantisti ympäristöönsä. Jotta kokonaisuudesta tulee eheä, on avonaista keittiötä suunnitellessa hyvä ottaa huomioon myös olohuoneen sisustusmateriaalien ja isoimpien huonekalujen sävyt. 

Yhdistele luonnonläheisiä sävyjä keskenään

Kun keittiöön kaivataan väriä, mutta sen ilme halutaan säilyttää harmonisena, kannattaa kääntyä luonnonläheisten sävyjen puoleen. Luonnosta poimitut, murretut sävyt sointuvat kauniisti yhteen esimerkiksi puun kanssa. 

Puun ja luontosävyjen yhdistäminen on helppoa. Ne harvoin riitelevät keskenään, Peiju vinkkaakin. 

Keittiömaailman Luonto-värikokoelman sävyt on malliston nimen mukaisesti poimittu pohjoisen luonnosta – sen metsistä, pelloilta ja vesistä. Näiden sävyjen avulla voi tuoda väriä keittiöön ilman pelkoa siitä, että sävy menisi pois muodista – ne on nimittäin valittu ajattomuus edellä, sillä keittiö on pitkän aikavälin hankinta.

Luo persoonallista ilmettä yksityiskohdilla

Värillisten kaapistojen lisäksi väriä ja ilmettä keittiöön voi tuoda myös pienemmillä yksityiskohdilla. Vaikkapa vaaleaan keittiöön tummat detaljit voivat tuoda mukavasti ryhtiä. 

Altaissa ja hanoissa on lukuisia eri sävyjä ja vaihtoehtoja. Esimerkiksi mustilla altailla, hanoilla tai vetimillä voi korostaa ja tuoda kontrastia, Peiju muistuttaa. 

Keittiön välitila on oiva paikka lisätä keittiöön yksilöllinen vivahde esimerkiksi näyttävien laattojen tai värikkään maalipinnan muodossa. 

Murrettu laatta korostaa kauniisti välitilaa tai jos se jää maalipinnalle niin värisävyissä riittää valinnanvaraa. Useimmiten klassisiin keittiöihin valitaan välitilaan laattaa, modernimpiin hillitympää ja yksiväristä maaliseinää.

Viimeisen silauksen keittiölle voi antaa myös tyylikäs avohylly, jolle laitetaan esille keittiön kauneimmat esineet. Avohyllyllä vaihtuvat asetelmat voivat tuoda keittiön ilmeeseen mukavasti  pientä muutosta aika ajoin.

Kruunaa kaunis kokonaisuus valaistuksella

Kun keittiön värimaailma ja materiaalit mietitään pieteetillä, on tärkeää että ne pääsevät parhaalla mahdollisella tavalla oikeuksiinsa – siinä valaistus näyttelee suurta roolia. Kun valon sävy ja suunta on oikea, nousee keittiön tunnelma uudelle tasolle. 

Valaistuksella voi korostaa tiettyjä kohtia tai tilaa. Epäsuoraa valoa käytetään esimerkiksi tulemaan kaapistojen päältä. Tunnelma on tällöin aivan erilainen kuin vaikkapa perinteistä kattoavaloa käyttämällä, Peiju vinkkaa. 

Minkälainen olisi juuri sinulle sopiva, oman näköinen keittiö?

Jos olisi aika aloittaa oman unelmakeittiösi toteuttaminen, varaa tästä suunnittelutapaaminen joko lähimmässä Keittiömaailman myymälässä tai etänä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio