Etuovi.com

Oma toimitus

Yhteistyössä:

Kokenut kiinteistönvälittäjä tietää, mitkä asiat saavat asunnonostajan kiinnostuksen heräämään. Ne voivat olla yllättävän pieneltä tuntuvia asioita, joita asunnon myyjä ei ehkä itse tulisi ajatelleeksi. Ostajan innostuksen saattaa herättää jokin yllättäväkin asia, joten kannattaa huolehtia, että asuntosi parhaat puolet tulevat esiin kun potentiaaliset ostajat saapuvat katsomaan sitä. Oman kotinsa pieniin epäkohtiin turtuu helposti, mutta kiinteistönvälittäjä tai stylisti osaa katsoa asuntoa ulkopuolisen silmin ja kertoa miten asunnosta saadaan mahdollisimman houkutteleva.

Viime vuoden parhaaksi SKVL kiinteistönvälitysyritykseksi valittua Asuntokauppa Hanna & Hanna -toimistoa luotsaavat Hanna Johansson ja Hanna Koponen kertovat omat vinkkinsä asunnon myyntiin valmistautumiseen.

Karsi tavarapaljoutta ja siivoa

Puhtaus on asuntoa myydessä kaikki kaikessa, puunaa siis asuntosi ennen kuvien ottamista ja esittelyä niin puhtaaksi kuin suinkin pystyt. Ostajat kiinnittävät huomiota sellaisiinkin asioihin, jotka olisivat helposti fiksattavissa asunnon vaihdettua omistajaa. Esimerkiksi kylpyhuoneen laattojen saumat on hyvä puhdistaa.

Ostajan tulee voida kuvitella itsensä asuntoon asumaan, joten henkilökohtaiset tavarat kuten kylpyhuoneen purnukat ja jääkaappimagneetit on hyvä pistää piiloon ainakin kuvauksen ja näyttöjen ajaksi. Myös taulut ja muut taide-esineet voivat olla ongelmallisia, sillä ne jakavat mielipiteitä. Ylipäätään on hyvä pyrkiä selkeyteen.

Pääsääntöisesti emme lähde markkinoimaan asuntoa tietylle kohderyhmälle, vaan tuomme esille sen soveltuvuutta erilaisille asuntokuntakokoonpanoille. Kolmas makuuhuone soveltuu monilapsisen perheen tarpeisiin, mutta voi yhtä hyvin toimia hyönteiskeräilijän kammiona. ”Kahden aikuisen” koti voi täyttää uusioperheen kriteerit. Tavoitteenamme on, että mahdollisimman moni kokee asunnon sopivan tarpeisiinsa, välittäjät sanovat.

Tämän myynnissä olevan kodin ilme on siisti mutta kodikas. Kuva: Asuntokauppa Hanna&Hanna LKV Oy, Nummela

Harkitse remontointia tarkkaan

Asunnon remontoinnissa ennen myyntiä kannattaa olla varovainen, se ei nimittäin aina kannata. Pienet asunnon laatuvaikutelmaan selkeästi vaikuttavat asiat kannattaa korjata ehdottomasti, mutta pintamateriaaleihin puuttumisesta kannattaa keskustella kiinteistönvälittäjän tai stylistin kanssa. Ei remonttia ollenkaan on parempi kuin hätäisesti tehty remontti, joka näyttää siltä kuin sillä oltaisiin yritetty peitellä jotain.

Tee-se-itse-miehen lateksipikaremontti voi olla myynnin kannalta haitallinen seikka. Ostajat näkevät heti huonolaatuisen peittely-yrityksen. Tällainen työ on vähintäänkin turhaa. Pahimmassa tapauksessa esimerkiksi kauniit peiliovet on saatettu pilata, välittäjät huomauttavat.

Vaali valoa

Valoisuus on asunnossa monelle ostajalle tärkeä kriteeri. On siis hyvä varmistaa, että ikkunat ovat puhtaat ja kaikki valaisimet toimivat. Sääolosuhteisiin ei tietenkään voi vaikuttaa, mutta asuntonäytöt kannattaa mahdollisuuksien mukaan järjestää valoisaan aikaan niin, että ostaja saa hyvän käsityksen siitä miten valo kulkee kodissa. Saako kahvit juoda aamuauringossa tai paistaako parvekkeelle ilta-aurinko?

Panosta ensivaikutelmaan

Ensivaikutelman syntyminen ei ala vasta asunnosta, vaan jo lähiympäristöstä. Ennen näyttöä joko myyjän tai välittäjän on hyvä tehdä pieni kierros kadulla ja rappukäytävässä ja varmistaa, että ne ovat siistit. Varsinkin kaupungin kaduilla saattaa olla yöelämän jäljiltä sotkuista.

Kannattaa myös miettiä, mikä on paras aika laittaa juuri sinun asuntosi myyntiin. Kesällä ympäristö on vehreimmillään, toisaalta syksyllä tai talvella voi olla tunnelmallista ja rauhallista.

Hurmaa yksityiskohdilla

Kun siisteyden kaltaiset perusasiat ovat hallussa voidaan miettiä, mikä on se pieni mutta merkittävä asia, jonka ansiosta asuntosi jää ostajan mieleen.

Vanha kikka paistaa korvapuusteja ennen asuntonäyttöä ei ole ollenkaan tuulesta temmattu. Tuoksuilla on kyky jättää aivoihimme vahvoja muistijälkiä ja mikä olisikaan kodikkaampi tuoksu kuin tuore pulla. Pyri siis jättämään positiivinen muistijälki: eikö olisikin ihanaa, jos ostaja ei milloinkaan unohtaisi miten hyvältä asunnossa tuoksui ensimmäisellä käynnillä tai miltä oman pihan raparpereista tehty mehu maistui.

Asunnon hyviä ja kodikkaita piirteitä voi korostaa. Ostajille voi tarjota omakotitalon puutarhassa kasvaneista raparpereista tehtyä mehua tai takkaan voi sytyttää tulen. Tunteet ratkaisevat lopulta asuntokaupan, Johansson sanoo.

Kun antaa asunnon myynnin osaavan kiinteistönvälittäjän käsiin, voi olla varma että nämä tärkeät seikat otetaan huomioon. Asuntokauppa Hanna & Hanna LKV Oy:n tiimiin kuuluu välittäjien lisäksi muita osaavia ammattilaisia kuten stylisti ja valokuvaaja, joiden kanssa yhteistyössä päästään parhaaseen lopputulokseen.  Tutustu täällä yritykseen tarkemmin

Lähde: Töölöläinen (24/2019)

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio