Hilla Stenlund

Lifestyle-bloggaaja, ekonomi, koti-ihminen ja elämästä nauttija

Tällä kertaa olen kylässä nuoren pariskunnan luona Helsingin Kalliossa. Asunto sijaitsee keskellä Kalliota idyllisessä vanhassa kivitalossa. Nousin neljänteen kerrokseen pienellä hissillä, jonka haitariovi ja ahdas tunnelma kruunasivat saapumisen. Juuri sitä, mitä vanhassa talossa kuuluu olla. Talon rappukäytävä on kaunis ja asunnon vanha puuovi saa historian lehdet havisemaan. Vierailulle saapuminen on jo pieni aikamatka tämän talon historiaan, jota harvemmin pysähtyy edes miettimään.

asuminen kalliossa

Tämäkin kerrostalo, jonka viehättävään kaksioon pääsin vierailulle, on yksi niistä rakennuksista, jotka rakennettiin Kallioon 1900-luvun alkupuolella – pian ensimmäisen asemakaavan valmistumisen jälkeen kun maaseudulta muuttovirta alkoi työpaikkojen perässä kaupunkiin.

asuminen kalliossa
Kuva: Etuovi.com

Tutustu Kallioon myös Etuoven aluesivulla

Katso kartalta, minkälaisia asuntoja Kalliossa on myynnissä tällä hetkellä

Mikä Kalliossa on parasta?

Kalliossa reilun vuoden asuneet Fanni Ruissalo ja Toni Greijula muuttivat Kallioon Länsi-Pasilasta, sillä pariskunta halusi lähelle ystäviä sekä monipuolista kaupunkielämää, jossa kaikki palvelut ovat lähellä. Silti Kallion uuden kodin seinien sisällä on seesteinen tunnelma ja asunnon päätyikkunoista aukeaa rauhallinen puistonäköala.

asuminen kalliossa

Täällä Kalliossa on kaikki, mitä tarvitsemme tässä elämänvaiheessa. Meidän molempien työpaikoille on lyhyet matkat, ystäviä asuu lähellä, lähikaupat alakerrassa ja kodikkaita ravintoloita avataan lähikaduille kuin sieniä sateella.

Ja sen kyllä huomaa kävellessään Kallion kaduilla: vilkasta elämää ja pieniä kivijalkamyymälöitä huomattavan paljon. Kallioon on vuosien saatossa kehittynyt eloisa kaupunkikulttuuri, joka on houkutellut alueelle onnellisia asukkaita, etenkin yksin asuvia, pariskuntia sekä kahden hengen talouksia.

asuminen kalliossa

asuminen kalliossa

Tämä nykyinen 50 neliön koti Kalliossa on ensimmäinen omistusasuntomme. Kun aloimme etsiä Helsingistä omistusasuntoa, oli Kallio lähtökohtaisesti toivelistamme kärkipäässä. Ja sitten nappasi tämä unelma-asunto, jossa olemme viihtyneet tosi hyvin, pariskunta kertoo.

Kallio on tiheään asuttu kaupunginosa

Kalliosta tuli merkittävä työvoiman asutusalue 1900-luvun alussa, mikä antaa sen nykyiselle olemukselle vahvan historiallisen leiman. Kallio on edelleen Sörnäisten kanssa Helsingin tiheimmin asuttu kaupunginosa, joka on kokenut vuosien saatossa nopeita muutoksia.

Viimeisten kymmenen vuoden aikanakin Kallio on muuttunut ja alue on siistiytynyt yhtä aikaa hintojen nousun mukana.

Tämä on ihan meidän lempikaupunginosa! Edelleen jotkut mieltävät Kallion vähän pahamaineiseksi tai levottomaksi kaupunginosaksi, mutta tuo ajatus on mielestäni jo aikansa elänyt. Tottakai tiheimmin asutussa kaupunginosassa aina jotain tapahtuu, mutta hyvä täällä on arkea elää, pariskunta tuumailee yhdessä.

asuminen kalliossa

Hienoa tässä kaupunginosassa on myös yhteisöllisyys sekä monipuolinen asukaskanta. On nuoria, vanhoja, perheitä, yksin asuvia – myös erilaiset kulttuurit näkyvät täällä.

Vuosittainen kadut ja puistot valtaava festivaali Kallio Block Party on hyvä esimerkki yhteisöllisyydestä, sillä tapahtuma järjestetään ilman julkista tukea. Myös lapsiperheiden lukumäärä Kalliossa on lisääntynyt viime vuosina, mikä on merkki siitä, että yhä useampi perheellinen arvostaa kaupunkiasumista enemmän kuin isoja neliömääriä.

Kallio kuuluu Helsingin suosituimpiin kaupunginosiin

Katso myös, minkälaiset asunnot ovat Etuovi.comin tilastojen mukaan kaikkein halutuimpia Helsingissä 

Kalliossa on runsaasti kivijalkakauppoja ja ravintoloita

Kiertäessämme asuntoa, kuuluu avonaisesta ikkunasta mukavasti kaupunkielämän ääniä. Se onkin Fannin mielestä ihanaa Kalliossa. Ravintoloissa on aina ihmisiä, eikä iltalenkillä tarvitse olla yksin.

Kysyessäni pariskunnalta Kallion parhaita paloja ja vierailukohteita, kuulu lähes yhdestä suusta:

Torkkelinmäen puisto, Kallion kirjasto, Cafelito, runsas ravintolatarjonta, kuten The bull and the firm sekä uljas maamerkki Kallion Kirkko, joka päättää Helsingin pisimmän, Unioninkadun ja Siltasaarenkadun muodostaman katuakselin.

asuminen kalliossa

asuminen kalliossa

Pariskunta kiertelee kaupungin kortteleita mielellään jalan ja iltalenkit kävellen ovatkin heidän vakioharrastus, joka ansaitsee tulla mainituksi.

Mustikkamaan ulkoilualue merellisissä maisemissa on melko lähellä, ja erityisen innolla pariskunta on odottanut Kalasataman Rediin aukeavaa kiipeilyareenaa. Elokuvateatteri Riviera on kuulemma kaupungin paras.

Kalliosta ei ole tarvetta lähteä muualle vapaa-ajan viettoon. Täältä löytyy tarvittaessa ohjelmaa joka illalle.

asuminen kalliossa

Tulevaisuuteen pariskunnalla on heittää vain pari toivetta:

Alueen pyöräkaistoihin haluaisimme tulevaisuudessa parannusta ja toki toivomme sitäkin, että alueen pikkukaupat ja kahvilat säilyisivät alueella, koska se on juuri se, mikä tekee Kalliosta Kallion.

Lämmin kiitos Fanni ja Toni, että sain tulla teidän luokse kylään Kallioon!

-Hilla Stenlund

Lue myös muiden kaupunginosien esittelyt:

Eläväinen Sörnäinen

Urbaani Jätkäsaari meren äärellä

Kasvava Kalasatama lähellä luontoa

Idyllinen ja kodikas Vallila

Tyylikäs, mutta rento Töölö

 

 

 

 

Yksi kommentti sivuun “Nuorten aikuisten suosima Kallio – asumista keskellä elämää ja muutosta

  1. Kallio, onse niin hieno paikka, että kannattaa tutustua tarjontaa kello 22- 06 välillä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio