Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat pysyivät huhti-kesäkuussa edellisvuoden tasolla, sillä omakotitalojen hintaindeksin vuosimuutos oli 0,0 vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Hintaindeksin mukaan omakotitalojen hintakehitys on pysytellyt suunnilleen samalla tasolla viime vuodet.

Omakotitalojen hintakehitys
Oma talo, oma piha. Haaveiletko runsaasta puutarhasta, jossa touhuta ja nauttia kesästä? Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Rovaniemen Kodit Oy LKV

Omakotitalojen hintakehitys: hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla vuoden takaiseen verrattuna

Omakotitalojen hintakehitys ei ole kovin suoraviivaista, vaan neljännesvuosittain tarkasteltuna välillä tapahtuu nousua ja välillä laskua. Uusimman tilaston mukaan omakotitalojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla vuoden takaiseen verrattuna (hintaindeksin vuosimuutos -2,4), mutta nousivat edelliseen vuosineljännekseen verrattuna (hintaindeksin neljännesmuutos 3,3).

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella omakotitalojen hintaindeksissä oli varovainen kasvu: hintaindeksin muutos oli 0,3 vuoden takaiseen verrattuna. Myös kehyskunnissa omakotitalojen hintaindeksi laski (-1,1), mutta edelliseen neljännesvuoteen nähden hintakehitys oli kasvusuuntainen (2,7). Omakotitalojen hintojen muutoksia kannattaa siis tarkastella pidemmällä aikavälillä kokonaiskuvan luomiseksi.

Suurin kasvu vanhojen omakotitalojen hintakehityksessä on tapahtunut pääkaupunkiseudulla vuoteen 2010 verrattuna

Vuoteen 2010 verrattuna vanhojen omakotitalojen hinnat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla, mutta laskeneet muualla Suomessa.

Pääkaupunkiseutua lukuunottamatta omakotitalojen hintaindeksi on siis laskenut vuodesta 2010, mukaan lukien kehyskunnissa. Jos olet haaveillut omakotitalossa asumisesta, on sellaisen ostaminen nyt tilaston mukaan keskimäärin edullisempaa kuin vielä 2010-luvun alussa!

Lue lisää kehyskuntien asuntomarkkinoista blogipostauksesta Kiinnostavat KUUMA-kunnat: näin asutaan pääkaupunkiseudun kehyskunnissa

Pääkaupunkiseudulla omakotitalon keskimääräinen neliöhinta kaksi kertaa suurempi kuin muualla maassa

Koko maassa keskihinta omakotitalon neliöhinnalle oli 1 610 euroa (vuoden 2019 2. neljännes). Kun neliöhintaa tarkastelee erikseen alueittain, korostuu pääkaupunkiseudun korkeat hinnat: pääkaupunkiseudulla omakotitalon keskimääräinen neliöhinta oli 3 075 euroa, kun taas muualla Suomessa se oli 1 484 euroa. Pääkaupunkiseudulla omakotitalon neliöistä saa maksaa yli kaksi kertaa enemmän kuin muualla Suomessa keskimäärin.

Kehyskunnat, joihin kuuluu tässä tilastossa Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Riihimäki, Sipoo, Tuusula ja Vihti, olivat jotain siltä väliltä, sillä kehyskuntien omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 2 137 euroa.

Neliöhinnan vertailu ei välttämättä ole omakotitalomarkkinoilla kovin oleellinen vertailu, vaan ostopäätökseen vaikuttaa ennen kaikkea kokonaishinta. Katso omakotitalojen keskihinnat paikkakunnittain täältä.

Vanhojen omakotitalojen kauppamäärät olivat hyvällä tasolla vuoden 2019 toisella vuosineljänneksellä

Kirjoitin kesällä siitä, kuinka kesää kohti mennessä omakotitalojen myynti oli vauhdittunut Etuovi.comin tilastojen valossa. Tämä ilmiö näkyy nyt vanhojen omakotitalojen toteutuneiden kauppojen lukumäärässä. Koko maan tasolla huhtikuun alusta kesäkuun loppuun tehtiin 3 740 vanhan omakotitalon kauppaa, mikä on suurin kauppamäärä sitten vuoden 2016 toisen vuosineljänneksen.

Tämän tilaston mukaan viimeisen kahden vuoden aikana kolmas vuosineljännes on kasvanut kauppamäärältään suuremmaksi kuin toinen vuosineljännes, joten on mielenkiintoista jäädä odottamaan, kasvavatko kauppamäärät tänäkin vuonna vielä heinäkuun alusta syyskuun loppuun ulottuvalla vuosineljänneksellä.

Tilastokeskuksen julkaisun löydät täältä.

-Niina

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio