Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Oletko miettinyt omakotitalon myyntiä? Kesäaikaan pihoista saa ihania vihreitä kuvia ja valoa riittää hyvin myös sisätiloihin. Monet laittavatakin omakotitalon myyntiin kesäaikaan. Tilastojen valossa omakotitalojen kysyntää riittäisi kuitenkin myös syksylle ja talvellekin, joten ei ole vain yhtä oikeaa vuodenaikaa omakotitalon myymiselle.

Omakotitalon myynti kestää keskimäärin asunto-osakkeita pidempään

Omakotitaloilla on keskimäärin pidemmät markkinointiajat kuin kerros- tai rivitaloilla, kuten näkyy Asuntojen hinnat ja asuntomarkkinat -sivulta. Viime heinäkuussa poistuneiden omakotitalojen ilmoitusten keskimääräinen markkinointiaika oli 86 päivää eli melkein kolme kuukautta. Helsingin omakotitaloille vastaava markkinointiaika oli heinäkuussa 74 päivää, kun taas Vantaalla se oli 63 päivää ja Espoossa 87 päivää. Turussa omakotitalojen keskimääräinen markkinointiaika oli vain 41 päivää, eikä se ollut kovin pitkä Tampereella (56 päivää) tai Oulussakaan (53 päivää). Jyväskylässä ja Lahdessa omakotitalojen keskimääräinen markkinointiaika oli heinäkuussa yli sata päivää, sillä se oli Jyväskylässä 102 päivää ja Lahdessa 108 päivää.

Viimeisten 2,5 vuoden aikana ilmoitetuista omakotitaloista vain noin neljäsosa poistuu markkinoilta alle kuukaudessa. Omakotitalon myyminen saattaa siis kestää hieman pidempään, vaikka pyyntihinta olisikin kohdallaan! Ei siis kannata huolestua, vaikka ostajaa ei löydykään kuukaudessa.

Markkinointiaika kuvastaa aikaa, jonka ilmoitus on esillä Etuovi.comissa. Osa poistetuista ilmoituksista saatetaan kuitenkin poistaa talon yhä ollessa myymättä.

omakotitalon myyminen, kuva Vantaan Ilolasta
Vihreä nurmikko ja sininen taivas tuovat oman tunnelmansa omakotitalon myynti-ilmoitukseen. Kuvan talo on Vantaan Ilolassa. Kuva: Etuovi.com / Kotijoukkue | Asuntoidea

Lue myös: Väärä asunnon myyntihinta voi viivästyttää myyntiä kuukausilla.

Kesällä omakotitalojen tarjonta on runsaimmillaan

Kesällä pihat ovat parhaimmillaan, kun puutarhan kukat kukkivat ja ruoho on vihreää. Myynti-ilmoituksen kuvat halutaan tästä syystä usein ottaa kesällä. Heinäkuussa Etuovi.comissa olikin esillä omakotitalojen myynti-ilmoituksia noin 5 000 kappaletta enemmän kuin tammikuussa.

Kokosin graafiin omakotitalojen ilmoitusten julkaisumääriä kuukausittain. Tämän vuoden tilastot ovat keltaisella palkilla. Tummempi punainen on vuoden 2016 tilastoja, vaaleampi viime vuoden tilastoja.

Omakotitalojen myynti-ilmoitusten julkaisumäärät kuukausittain 2016-2018

Omakotitalojen myynti-ilmoituksia julkaistaan selkeästi vähiten joulukuussa, mutta syksyllä julkaistaan kuitenkin yhä melko runsaasti uusia ilmoituksia. Tänä vuonna toukokuussa ilmoitettiin hyvin paljon uusia myytäviä omakotitaloja.

Omakotitaloille on kysyntää vuoden ympäri

Omakotitalojen myynti-ilmoituksia haetaan ja katsellaan kuitenkin vuoden ympäri. Talvella on hyvää aikaa kääriytyä viltin alle haaveilemaan uudesta omasta kodista. Omakotitalojen hakujen suhde kerrostaloasuntojen hakuihin ei juurikaan muutu eri vuodenaikoina.

Omakotitalojen ilmoitukset keräävätkin keskimäärin enemmän sivukäyntejä kuin kerrostaloasuntojen myynti-ilmoitukset. Niitä siis katsellaan hyvin ahkerasti, mutta markkinointiajan valossa näyttää siltä, että niiden ostamista myös harkitaan tarkoin ja pitkään.

Talvella julkaistut omakotitalojen ilmoitukset eivät kerää vähemmän katselukertoja kuin kesällä julkaistut. Itse asiassa viime tammikuun ja viime heinäkuun tilastoja verratessa talvi näyttäisikin olevan hyvä aika kerätä omakotitalon myynti-ilmoitukselle paljon silmäpareja. Viime tammikuussa julkaistut omakotitalojen myynti-ilmoitukset keräsivät keskimäärin hieman enemmän sivukäyntejä kuin heinäkuussa julkaistut, kun vertailtiin julkaisua seuraavien seitsemän päivän kävijätilastoja. Tämän vuoden helle saattoi hillitä ostajaehdokkaiden innokkuutta surffailla netin asuntoilmoituksia ja siirtää unelmointia ja ostamista syksymmälle.

helsinki tapaninvainio omakotitalon myyminen
Helsingin Tapaninvainion pientaloalueella on ihana satavuotias puutalo. Kuva: Etuovi.com / Helsingin OP-Kiinteistökeskus, Helsinki

Jos olet ostamassa omakotitaloa, voit hakea toiveidesi mukaista omakotitaloa Etuovi.comista. Muista laittaa hakuun myös avainsana, jos etsit jotain tiettyä ominaisuutta, kuten takkaa tai autotallia! Jos haaveilet erityisesti vanhasta omakotitalosta, lue aiempi juttu Vanhat talot – mikä niissä viehättää?

Kirjoitin viime vuonna Pohjois-Pohjanmaan omakotitalojen kysynnästä.

Tutustu myös Etuovi.comin myynti-oppaaseen.

Helsingin myytävät omakotitalot löydät tämän linkin takaa. Vantaan omakotitalot löytyvät täältä ja Espoon täältä. Koko Suomen myytävät omakotitalot näet tämän linkin takaa, ja voit sieltä valita erilaisia hakukriteerejä ja tarkempia sijainteja.

-Niina

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio