Ostamassa omakotitaloa? Muista nämä asiat!

Omakotitalon ostaminen tarkoittaa, että ostat kiinteistön eli maanomistuksen yksikön, johon kuuluvat alueella sijaitsevat rakennukset. On tärkeää että tiedät tarkalleen mitä olet ostamassa, joten tutustu taloon, tonttiin ja tarjolla oleviin dokumenttihin huolellisesti.

ostamassa omakotitaloa

1. Varmista, että kohde on kuntotarkastettu

Kun kiinnostava omakotitalo löytyy, ennen esisopimuksen tekemistä kannattaa varmistaa, että kuntotarkastus on tehty. Ostajan on tärkeää tutustua kuntotarkastusraporttiin huolellisesti, sillä vastuu mahdollisista riskeistä siirtyy ostajalle, kun ne ovat tiedossa. Kuntotarkastusraportti antaa myös kuvan talon tulevista korjaustarpeista. 

Kuntotarkastaja toimii kaupan kohteen puolueettomana asiantuntijana. Päteviä kuntotarkastajia voit etsiä FISE:n pätevyysrekisteristä.

Lue lisää kuntotarkastuksesta:

Ammattilainen kertoo, miksi kuntotarkastus kannattaa tilata

2. Tutustu asiakirjoihin huolellisesti

Omakotitalon ostajan tulee tutustua kaikkiin mahdollisiin asiakirjoihin, jotka myyjä hänelle esittää. Myöhemmin ei nimittäin voida virheenä vedota seikkaan, joka ilmenee ennen kauppaa annetuista asiakirjoista. Tutustu myyntiesitteen ja pohjapiirrustuksen lisäksi esimerkiksi näihin asiakirjoihin:

  • kartta, josta ilmenee kiinteistön rajat
  • lainhuutotodistus
  • rasitustodistus
  • kiinteistörekisteriote
  • rakennuslupa-asiakirjat ja kaavaote
  • maanvuokrasopimus
  • hallinnanjakosopimus
  • energiatodistus
  • kuntotarkastusraportit
  • kaikki kiinteistöä koskevat sopimukset
  • vesihuoltojärjestelmää koskevat mahdolliset selvitykset

3. Kiinnitä huomiota asumiskustannuksiin

Omakotitalon omistajana vastaat itse esimerkiksi jäte- ja vesimaksuista, lämmityksestä ja huollosta, kiinnitä siis huomiota talon asumiskustannuksiin. Lämmitysjärjestelmä on yksi asumiskustannuksiin eniten vaikuttavista asioista. 

Myös tontin omistukseen on hyvä kiinnittää huomiota. Jos talo sijaitsee vuokratontilla, niin tarkista paljonko tonttivuokra maksaa vuodessa ja kauanko vuokrasopimus on voimassa. Joissain kunnissa vuokratontin saa halutessaan lunastaa itselleen.

Lue myös:

Mitä maksaa energiaremontti?

4. Varmista kauppakirjan ja esisopimuksen lainmukaisuus

Kiinteistökaupassa sovellettava laki on maakaari, joka määrittelee kiinteistökaupan asiakirjojen muotoseikat. 

Kiinteistöä ostettaessa sitova ostotarjous syntyy vasta, kun kaupan osapuolet ovat tehneet esisopimuksen, jossa noudatetaan maakaaren määrämuotoa ja joka vaatii kaupanvahvistajan vahvistuksen. Myös kiinteistön kauppakirjan tulee noudattaa maakaaren säätelemää määrämuotoa.

Kiinteistön kauppa voidaan tehdä joko perinteisesti kaupantekotilaisuudessa, jossa ovat läsnä ostaja, myyjä sekä julkinen kaupanvahvistaja tai vaihtoehtoisesti sähköisesti Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä järjestelmässä. 

5. Muista varainsiirtovero ja lainhuudatus

Kauppojen jälkeen omakotitalon ostajan tulee vielä maksaa varainsiirtovero ja hakea lainhuudatusta eli omistusoikeuden rekisteröintiä. Lainhuudatusta haetaan Maanmittauslaitokselta viimeistään kuusi kuukautta kaupanteon jälkeen ja varainsiirtoveron tulee olla maksettuna ennen sitä. Kiinteistön kohdalla varainsiirtovero on 4 % kauppahinnasta. 

Kun otat tarvittavat asiat huomioon omakotitalon ostossa, pääset hyvillä mielin asumaan uudessa kodissa.

Aloita unelmien omakotitalon etsiminen Etuovi.comissa!

Lue myös:

Omakotitalojen hinnat – katso taulukosta keskihinta omalla paikkakunnallasi