Löytyikö sopiva asunto? Näin teet ostotarjouksen

Kun mieleinen asunto löytyy, on vuorossa ostotarjouksen tekeminen! Asunnon ostotarjous on tärkeä dokumentti, josta tulee selvitä kaupan kohde ja siitä tarjottava kauppahinta sekä tiedot ostajasta ja myyjästä. Ostotarjous kannattaa tehdä aina kirjallisesti.

Tutustu tarjousprosessin vaiheisiin, niin onnistut pitämään pään kylmänä asuntokaupoilla. Tässä viisi vinkkiä ostotarjouksen tekemiseen:

1. Hoida laina-asiat ajoissa kuntoon ennen ostotarjouksen tekemistä

Ennen uuden asunnon ostamista on hyvä tehdä tilannekatsaus omaan talouteen. Varmista, että sinulla on voimassa oleva lainalupaus pankista. Jos etsit remontoitavaa asuntoa, selvitä pankista kuinka paljon voit maksaa asunnosta, jotta rahaa jää myös remonttiin.

Ota huomioon myös varainsiirtovero, joka on asunto-osakkeissa 2 % velattomasta kauppahinnasta ja kiinteistöissä 4 % kauppahinnasta. Jos olet ensiasunnon ostaja, sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

Jos olet hankkiutumassa eroon vanhasta asunnostasi, selvitä sille suuntaa-antava arvo hintalaskurillamme ja pyydä välittäjä arviokäynnille.

2. Tee taustatyö huolella

Ostotarjouksen tekeminen voi tuntua jännittävältä, sillä kyseessä on iso hankinta ja asuntokauppa on usein luonteeltaan nopeatempoista. Mitä perusteellisemmin olet tutustunut asunnon tietoihin, sitä varmemmin mielin voit lähteä tekemään ostotarjousta. Mikäli mahdollista, pyydä välittäjää tai myyjää lähettämään taloyhtiön paperit sähköpostilla jo ennen asuntonäyttöä, jotta voit tutustua niihin etukäteen. Näin olet valmiina tekemään ostotarjouksen, mikäli asunto miellyttää silmää myös paikan päällä.

Myyjällä on lain mukaan velvollisuus kertoa asunnosta tarvittavat tiedot, mutta laki velvoittaa myös ostajaa tarkastamaan asunnon huolellisesti ennen kauppoja. Lue lisää ostajan vastuusta

3. Käytä pelisilmää tarjottavan hinnan määrittelyssä

Mistä sitten tietää, kuinka paljon asunnosta kannattaa tarjota? Se riippuu monesta asiasta, esimerkiksi siitä kuinka paljon kysyntää kyseiselle asunnolle on ja kuinka kiire myyjällä on saada asunto myytyä. Jos olet hankkimassa kysyttyä asuntoa suositulta alueelta, hinnassa ei todennäköisesti ole kovinkaan paljoa neuvotteluvaraa. Myyjältä tai välittäjältä voi tiedustella, onko asunnosta muita kiinnostuneita ja onko siitä tehty jo tarjouksia.

Asunnon lisäksi taustatyötä kannattaakin tehdä kiinnostavien alueiden asuntomarkkinoiden ja hintatason osalta, jotta osaat arvioida, onko pyyntihinta kohdallaan. Asuntomarkkinat-sivultamme löydät tietoa taustatyösi tueksi

Voit myös testata Etuovi.comin hintalaskurilla, vastaako asunnosta pyydetty hinta alueen samankaltaisten asuntojen hintapyyntöjä.

Lue myös: Kokemuksia asunnon ostosta – näin Päivi löysi unelmakodin Helsingistä

4. Kirjaa ostotarjoukseen ainakin nämä asiat

Ostotarjous kannattaa aina tehdä selvyyden vuoksi kirjallisena. Ainakin nämä asiat tulisi löytyä ostotarjouksesta:

  • Kaupan kohde
  • Kauppahinta
  • Omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen
  • Kaupantekopäivä
  • Ostajan ja myyjän henkilötiedot
  • Tarjouksen voimassaoloaika
  • Kaupan ehdot

Ostotarjouksen voimassaoloaika määrittää, kuinka nopeasti myyjän on reagoitava siihen. Yleensä ostotarjous on voimassa korkeintaan muutaman päivän. Jos myyjä ei heti hyväksy tarjousta, vaan esittää vastatarjouksen, katsotaan se lain silmissä kokonaan uudeksi tarjoukseksi. Silloin tekemäsi ostotarjous ei ole enää voimassa.

Ostotarjoukseen kirjataan myös mahdolliset ehdot asuntokaupan toteutumiselle. Ehdoksi voidaan kirjata esimerkiksi asuntolainan saaminen tai ostajan oman asunnon myynti. Ostaja voi myös vaatia kosteusmittausta tai kuntotarkastusta, joiden tulokset ratkaisevat kaupan toteutumisen.

Etuovi.comin asunnon ostajan oppaasta löydät ladattavan asunto-osakkeen ostotarjouspohjan! 

5. Harkitse tarkkaan, sillä ostotarjous on sitova

Tee asunnosta ostotarjous vain, jos olet todella valmis tekemään kaupat.

Mikäli kauppa peruuntuu muusta kuin tarjouksen ehdoksi merkitystä syystä, seuraa ostajalle sopimussakko, joka voi olla enimmillään neljä prosenttia asunnon kauppahinnasta. Vastaavasti, jos myyjä on jo hyväksynyt ostotarjouksen, mutta ei syystä tai toisesta haluakaan myydä asuntoa, joutuu hän maksamaan sopimussakon ostajalle. Lue lisää ostotarjouksen sitovuudesta

Kun otat edellä mainitut asiat huomioon, voit hyvillä mielin tehdä ostotarjouksen unelmiesi kodista!

Lisää vinkkejä asunnon ostajalle löydät asunnon ostajan oppaasta!