Niina Matikainen

Datan tuotepäällikkö & data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Etuovi.comissa on tällä hetkellä myynnissä yli neljätuhatta mökkiä tai huvilaa. Kaiken kaikkiaan Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Selvitimme vuoden 2019 ja alkuvuoden 2020 ilmoitusten perusteella mökkimarkkinoiden tilastoja. Paljonko maksaa rantamökki Uudellamaalla, entä mikä on Pirkanmaan mökkien keskimääräinen hinta?

Juttu on julkaistu alun perin toukokuussa 2018, mutta päivitetty toukokuussa 2020 uusimmilla tilastotiedoilla.

Rantamökkejä on ollut myynnissä eniten Etelä-Savossa, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Näistä kahdessa ensimmäisessä on ollut luonnollisesti eniten järvenrantamökkejä, mutta myös joen tai lammen rannassa olevia mökkejä. Varsinais-Suomessa myynnissä olleita rantamökkejä on ollut eniten meren rannalla, mutta sieltäkin voi löytää mukavan mökin järven tai lammen rannalta.

punainen mökki järven rannalla
Haaveiletko punaisesta mökistä järven rannalla? Tässä olisi yksi hyvä vaihtoehto, joka on kodikas sekä sisältä että ulkoa. Kuva: Etuovi.com / OP Koti Päijät-Häme Oy LKV, Lahti

Uusimaa on mökkien keskihintatilastoissa maakunnista kallein. Uudenmaan myytävistä rantamökeistä melkein yhtä moni on ollut järven rannalla kuin meren rannalla. Suurin osa myynnissä olleista järvenrantamökeistä ovat sijainneet Lohjalla, kun taas merenrantamökit sijaitsevat useimmiten Raaseporissa, Porvoossa tai Loviisassa.

Tilastojen toiseksi kallein rantamökkien maakunta on Varsinais-Suomi, jossa on ollut myynnissä merenrantamökkejä erityisesti paikkakunnilla Parainen, Kustavi, Uusikaupunki, Naantali ja Kemiönsaari. Salon alueen mökkejä on ollut myynnissä eniten järven rannalta, mutta myös jonkin verran meren rannalta.

Kannonkoskella Pudasjärven rannalta on myynnissä rantamökki näin upeassa ympäristössä. Kuva: Etuovi.com / Asunto Björndahl Oy Ylivieska

Rantamökki meren äärellä on keskimäärin kalliimpi kuin järven rannalla

Uudenmaan merenrantamökkien keskihinta on ollut 338 000 euroa, kun taas järven rannalla olevien mökkien keskimääräinen pyyntihinta on huomattavasti halvempi eli 175 000 euroa. Myös Varsinais-Suomessa merenrantamökit ovat keskimäärin kalliimpia kuin järvenrantamökit: meren äärellä omarantaiset mökit maksavat keskimäärin 182 000 euroa, järven rannalla olevat mökit 143 000 euroa.

Keskimääräisiä tilastoja katsoessa täytyy kuitenkin muistaa, että taakse voi jäädä suurtakin vaihtelua ja monenlaisia ilmiöitä. Tämäkin taulukko paljastaa erikoisen tilastotiedon: Lapin rantamökit ovat keskimäärin edullisempia kuin kuivan maan mökit. Taakse kätkeytyy laskennassa käytettyjen havaintojen epäsuhta esimerkiksi rakennusvuoden ja pinta-alan suhteen. Lapissa myynnissä olleet rantamökit ovat keskimäärin vanhempia ja pienempiä kuin kuivan maan mökit. Viime aikoina Lapissa myynnissä olleista kuivan maan mökeistä suurin osa on ollut keskimäärin 20 neliötä suurempia kuin rantamökit, ja suurin osa niistä on rakennettu 2000-luvulla. Tilastokeskuksen julkistuksesta selviääkin, että uudet mökit ovat pinta-alaltaan entistä suurempia.

Moderni rantamökki maksaa omakotitalon verran

Myynnissä olleet rantamökit on rakennettu keskimäärin 1980-luvulla ja mukaan mahtuu tietenkin myös vanhoja, yli satavuotiaita mökkejä, sekä uusia, juuri valmistuneita mökkejä. Moni mökistä haaveileva etsii melko modernia mökkiä – kesämökissä pitäisi olla sähköt ja se voisi olla jopa talviasuttava.

2000-luvulla rakennetuista rantamökeistä pyydettiin Uudellamaalla keskimäärin peräti 340 000 euroa. Tähän hintaluokkaan Uudeltamaalta löytyy myynnissä jo useita omakotitaloja. Seuraavaksi kalleimmat keskihinnat moderneille rantamökeille oli Päijät-Hämeessä (287 500 e), Varsinais-Suomessa (249 000 e) ja Satakunnassa (231 500 e).

Lukumäärällisesti eniten tarjontaa moderneista rantamökeistä on ollut Etelä-Savossa, jossa niiden keskimääräinen pyyntihinta on ollut 188 500 euroa. Keskimäärin halvimmat 2000-luvulla rakennetut rantamökit löytyvät Pohjois-Karjalasta (100 000 e), Kainuusta (112 000 e) ja Lapista (125 000 e).

Jatka lukemista: Kesämökin osto – nämä ovat suosituimmat mökkipaikkakunnat

-Niina

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Katso myös nämä

4 kommenttia sivuun “Paljonko maksaa rantamökki?

 1. 4Ha tontti, 110m merenrantaa länteen maksoi vuosi sitten Sörvennimessä 13 000€, tien rakentamiseen ei ole tarvinnut mitään lupaa eikä muidenkaan tarpeellisten rakennusten takia kun ne on alle 20m yhteensä. Asuntovaunu on siirrettävä joten sitä ei lasketa. Työkaluvaja, tynnyrisauna ja näillä pärjää ihan hyvin ens alkuun.

  1. Itselläni mökki Näsijärvellä
   n. 6000m2 tontti. Useampi rakennus + laituri terassi 40m2. 170 m omaa rantaviivaa
   Kulut vuodessa on tiemaksu 60€, jätemaksu 70€ ja kiinteistövero n 600€
   Sähkö n 300€/vuosi
   Eli alle tonnin kulut. Ei taida päästä sillä etelään edes viikoksi
   Mökillä vietetään huhtikuusta > elokuuhun etätöissä
   Syyskuussa siten kesälomille aasian 6 viikoksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio