Kati Jukarainen

Puutarhan moniottelija

Sain päähäni maalata parketin valkoiseksi, joten vanha tumma parketti sai väistyä. Parketin maalaus vaati hieman selvitystyötä, riskinottoa ja hartiavoimia. Jälkikäteen kuvailisin hommaa melko helpoksi. Tämä postaus on yhden naisen parketinmaalauskokemus. Tapoja on varmasti muitakin. Minulla tavoitteena oli kestävä ja kaunis lopputulos. Olin valmis käyttämään enemmän aikaa ja energiaa rahan sijaan. Tämä onnistui minulta, joten se onnistuu varmasti muiltakin.

parketti1
Valitse harjoittelukappaleeksi huone, joka ei ole kodin tärkein edustushuone.

Ensimmäisenä vanhan tumman parketin hiominen

Lähtökohtana meillä oli hyvin tummaksi petsattu saarniparketti. Itse puu on vaaleaa, mutta petsi oli alunperin tummaakin tummempi. 10 vuoden viikottainen lattianpesu oli haalentanut sitä jo pari astetta. Tiesin, että pinta pitää saada kunnolla rikki, mutta koko petsin hiominen ei ole tarpeellista.

Hioin ensimmäisen huoneen lattian hiomatuen avulla ja käsin. Toisen huoneen kohdalla hyödynsin myös tasohiomakonetta. Hioin pinnan kolmisen kertaa läpi, ensin pystysuunnannassa ja vielä poikittain. Koin hyväksi ideaksi kerätä lastalla kasaan irronnut pöly pois. Pyyhkäisin hiomakierrosten välissä pinnan vielä nihkeällä rätillä. Tämä siksi, että tavallinen kotitalousimuri ei kestä hiomapölyä juurikaan.

Hiomapölyä kannattaa siivota pois sitä mukaan kun sitä tulee. Se menee kaikkialle, joten perusteellinen siivous kannattaa. Vaikka tarjolla on myös erilaisia liuotusaineita pinnan poistoon, päädyin hiomiseen sen edullisuuden takia.

parketti4
Tässä parketti on kokonaan hiottuna. Jos pinta on saatu karheaksi, saa tummankin parketin maalattua valkoiseksi.

Huomioi lattialistojen sävy ja maalausjärjestys

Lattialle valittu sävy on harvoin juuri sama mitä lattialistoissa on. Varsinkin, jos lattialistat ovat rautakaupan valmiiksi maalattua tavaraa. Vaihtoehtona on teipata listat ja jättää sellaiseksi kuin ne ovat – tai sitten maalata listat. Teippasin varuiksi listat ensin, mutta totesin hyvin nopeasti, että listat näyttivät lähinnä kerman sävyisiltä uuden raikkaan valkoisen lattian vieressä. Maalasin listat paikoillaan, kun lattia oli valmis.

parketti5
Malaa ensin reunat parketin suuntaisesti ja loppuosan sen jälkeen.

Aloitin maalaamalla lattian reunat parketin suuntaisesti leveällä pensselillä. Suosittelen satsaamaan hyvään pensseliin, josta ei irtoile karvoja. Se ei venytä budjettia juurikaan, mutta työskentelymukavuus nousee kummasti. Sen jälkeen maalasin telalla loppulattian. Telaan suosittelen tukivartta.

Parketti valkoiseksi Betolux Akvalla ja pohjamaalilla

Päädyin selvittelyn jälkeen Tikkurilan Helmi pohjamaaliin ja vesiohenteiseen Betolux Akvaan. Itse koen, että huolellinen lopputulos vaatii aina pohjamaalin. Meidän tumma parkettimme vaati kaksi pohjamaalikerrosta ja kaksi Betolux-kerrosta. Sävynä on raikas ja neutraali Paperi.

Tarjolla oli myös perinteinen Betolux. Vesiohenteinen maali kuivuu kuitenkin nopeammin. Päädyin vesiohenteiseen maaliin myös siksi, että sillä voi päälle maalata lattialistat paikoillaan. Akva ei ole yhtä kestävä kuin Betolux, mutta myyjä oli sitä mieltä, että vesiohenteinen maali on riittävän kestävä kotioloihin, missä liikutaan pääasiassa sukilla. Eteiskäytössä vesiohenteinen maali on kyllä kovilla.

parketti6
Kuvan parketti on pohjamaalattu nyt kahteen kertaan.

Miten onnistuin?

Lopputulos on mielestäni vähintään yhtä hyvä kuin odotin. Lastenhuoneet kirkastuivat silmissä, ja jälki on tasainen. Minua ei yllättänyt, että lattian vieressä olevat pinnat eivät näytä samalta kuin tumman lattian kanssa. Siihen kannattaa varautua. Lattialistojen maalaus paikoillaan ei ole kovin vaativa operaatio. Lopputuloksen kannalta sillä on kuitenkin olennainen merkitys.

parketti2
Puolihimmeä maali näyttää tältä. Se tuo valoa kotiin, mutta ei ole kuitenkaan häikäisevä.

Parketti ei reagoinut mitenkään maaliin eikä maali ole sen kummemmin kuprinut. Parketin raot näkyvät hienoisesti lautojen tapaan, mutta muuten maalipinta on tasainen ja peittävä.

parketti3
Valkoisen pariksi on helppo yhdistää vaikka mitä sävyjä. Esikoinen toivoi itselleen tummanpunaista.

Kaipaavatko muutkin pinnat kodissasi pintakäsittelyä? Katso myös Pasin postaus huikeasta kylppärin pintojen muutoksesta tästä linkistä. 

Ideoita pieneen pintaremonttiin löydät Etuoven ideagalleriasta.

– Kati J.

Lue lisää: Maalaus – Ideat ja ohjeet kodin maalaukseen

14 kommenttia sivuun “Parketin maalaus valkoiseksi Betoluxilla

 1. Vau, teeppä tästä lattiapostaus vuoden päästä kuinka hyvin tuo pysyy niin tekisi itsekin samoin! Hyvää uutta Vuotta!

 2. Hienoa, inspiroitte nyt valkoisella värillä ”sisustavat” mielikuvituksettomat naiset maalaamaan lattiankin valkoiseksi jotta huone näyttäisi vielä enemmän elottomalta mielisairaalalta.

 3. Hei Jonna! Se onkin hyvä idea! Ensimmäisen huoneen parketin maalauksesta on mennyt noin viitisen kuukautta. Lastenhuoneessa lattia on melko kovilla, mutta maali on siitä huolimatta pysynyt hyvin paikoillaan ja mitään kulumista tai lohkeilua ei ole ilmennyt. Parketin raot tulevat hieman selvemmin esiin ajan kanssa, kun parketti elää. Se ei ole kuitenkaan irrottanut maalia mennessään. Oikeastaan kivemmankin näköinen, kun lautajako on selvä.

 4. Hei Matti! On ihanaa, että tällä hetkellä muodissa on nimenomaan omanlainen tyyli. Minun tapaani moni maalaa lattian valkoiseksi, koska se tuo valtavasti valoa kotiin. Kuten huomaat jo näistä kuvistani, meillä rakastetaan väriä. Olohuoneen värikkäät tekstiilit ja taide on mielestäni upea pari valkoisen kanssa. On myös kiva, että jokainen saa toteuttaa kotonaan omia visioitaan. Olisi kurjaa jos olisimme kaikki samasta muotista. Tämän postauksen ohjeet voit soveltaa mihin väriin tahansa. Olen varma, että merkin värikastasta löytyy aivan joka makuun 🙂

 5. Maalasin pari vuotta sitten keittiön parkettilattian betolux akvalla ja kadun nyt valintaa. Kaikki lattialle tippunut neste, esim kahvitipat jäävät lattiaan tahroiksi, joudun tekemään homman uudestaan. Vaan koska vesiohenteista ei saa maalata päälle öljymaalilla, joudun ensin hiomaan kaiken entisen maalin pois.

  1. Hei Susanna! Huomasin tuon saman keittiössä. Meillä lattiaan ei tosin ole jäänyt mikään muu neste kiinni kuin kahvi. En tosin tiedä auttaisiko siihen se tavallinen Betolux. Meillä asia ratkaistiin pitkällä ja kapealla matolla jota olin muuten suunnitellut keittiötason eteen. Tämä oli kuitenkin pointti mikä oli hyvä tuoda esiin! Kiitos!

   1. Meillä on 2015 hiottu ensin 15 v vanha mäntylattia pohjustus multistop jotta oksainen pinta ei tule betolux akvan läpi . Betolux akvaa 2 pintaa 2015 nyt paikkakorjattiin jouluna kun tehtiin pientä keittiömuutostyötä. Paikkorjaukset maalaustyön jälkeen ei havaittavissa myöskään lattialle pudonneet kahvitahroja ei ole ollut hankala poistaa saati sitten punaviinitahroja . Erittäin kaunis lattia suosittelen .

 6. Niin surullista! Kaunis ja eloisa aito puuparketti tuhottiin. Ei Suomessa ymmärretä mitään kauneuden ja tyylin päälle. En halu edes kuvitella kuinka vanhat laadukkaat asunnot on Suomessa tuhottu muovilla ja aneemisellä sairaalatyylillä. Mikä ihme juttu on että kaikkea kaunista ja eloisasta halutaan päästä eroon? Lyhytnäköistä! Vanhat hyvät asiat pitää vaalia! Jos haluaa valkosen kämpän niin vuokrakämppiä löytyy.

  1. Eiköhän jokainen saa sisustaa ja valita värit OMAN kotinsa juuri sellaiseksi kuin itse haluaa..??!!
   Todella töykeää, epäkohteliasta arvostella toisen kotia ja makua näin 😲 Ala-arvoista…👎👎👎

 7. Suoraan sanoen: aika kaamea + melko hirveä, mutta ei siinä mitään, jos itse tykkää ja tekeminenhän on kivaa kuitenkin.

 8. Hei, Luin tuon ihastuttavan jutun vasta nyt kun Iltalehdestä sen huomasin. Olenkin ajatellut tehdä melkolailla samoin omalle vaalean beigelle parkettilattialle mutta olisin vielä halunnut ammattilaiselta vinkkejä ja suosituksia. Suositteletko ja olisiko mahdollista saada kuvia nyt vuoden käytön jälkeen ongelmallisista kohdista. Nurkista, reunoista, kovimman kulutuksen kohdista ja jos nuo lattiaraot erottuvat liian paljon.

  Kiitoksia mahtavasta blogista.

 9. Moi, kun teit selvitystyötä tämän asian suhteen, tuliko vastaan että kukaan olisi maalannut laminaattia? Tummanharmaa olisi suunnitteilla…

 10. Kiitos jutusta. Meillä itsellämme on molempia – niin vesiohenteista kuin sitä kovempaakin kulutusta kestävää. Molemmista pidän. Valkoinen lattia on niin kaunis <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio