Maija Lukkari-Nyman

Maijan Maailma - helsinkiläinen sisustussuunnittelija, LKV ja varatuomari

Yhdelle persoonallinen sisustus merkitsee asketismia, toiselle rönsyilyä, mutta ennen kaikkea persoonallinen koti on asujansa näköinen. Persoonallisuus sisustamisessa ei synny hetkessä. Anna siis aikaa kodin kukkaan puhkeamiselle! Keräsin tähän juttuun seitsemän vinkkiäni, kuinka persoonallinen sisustus luodaan.

persoonallinen sisustus työhuoneessa
Tässä kodissa on ihastuttavan persoonallinen sisustus! Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Tampere | Tammelantorin Asuntopalvelu Oy LKV

1. Ole kärsivällinen

Toisille persoonallisen kodin sisustuslinjat löytyvät nopeasti, toisille luovuuden pulppuamisen käynnistyminen on pitkä taival. Kodin sisustamisessa tarvitaan aina luovuutta, virikkeitä ja kärsivällisyyttä. Jos et voi ostaa heti, säästä mieluummin unelmahuonekaluasi varten kuin hankit kompromissikalusteita. Odottaessa mielesikin saattaa muuttua.

2. Luo persoonallinen tunnelma

Luo tunnelmia valoilla ja väreillä. Epäsuora valo, kylmä tai lämmin valon värisävy ja valon jakaminen katto-, pöytä- ja jalkavalaisimiin tuo kotiin kivaa rytmiä ja tunnelmaa.

persoonallinen sisustus - valaisimet ja vanha kaappi
Ihanat design-valaisimet vanhan kaapin päällä luovat leikkisän tunnelman. Seinien ja vanhan kaapin maanläheiset sävyt rauhoittavat. Tämä persoonallinen sisustus löytyy lapsiperheen ihastuttavasta kaupunkikodista Töölössä.

Myös väreillä luodaan tunnetiloja kotiin –  sinisen sanotaan saavan ihmiset kokemaan olonsa turvalliseksi ja valkoinen taas rauhoittaa. Sini-valkoinen on oiva väriyhdistelmä esimerkiksi makuuhuoneeseen. Keltainen taas lisää ruokahaluamme, miksei siis sitä väriä ainakin ripauksen verran keittiöön.

Katso lisää ideoita väreillä sisustamiseen sekä ideoita kodin valaistukseen

3. Yhdistä kuoseja ja muotoja

Jos et ole väri-ihminen, ei sinun ole pakko tuoda kotiisi väriä. Jännittävät muodot ja erilaisten materiaalien kirjo korvaavat värien puuttumisen.

persoonallinen sisustus
Tässä kodissa persoonallinen sisustus on luotu käyttämällä erilaisia muotoja ja materiaaleja, vanhaa ja uutta ja persoonallisia tavaroita. Kuva: Etuovi.com / Bo LKV

4. Älä toteuta ainoastaan kauppiaan visiota

Kaikkien kodin kalusteiden ja tekstiilien ei tarvitse olla samasta pakasta nostettuja.  Paras tulos syntyy harvoin siitä, että hankit kaikki kalusteet samasta sisustusliikkeestä. Tällöin saatat itse asiassa vain toteuttaa liikkeen sisäänostajan visiota persoonallisesta kodista.

Voit antaa esim. harrastuneisuutesi näkyä kotisi sisustuksessa. Jos pidät vaikkapa maalaamisesta, anna pensseleiden olla esillä, sen sijaan, että piilottaisit ne kaappeihin.

5. Lisää kerroksellisuutta – uutta, vanhaa ja design-kalusteita

Persoonallinen sisustus syntyy mm. sukujen vanhoista kalusteista, vanhojen tavaroiden myymälöistä tehdyistä löydöistä, aikojen saatossa kertyneistä design-kalusteista, halpiskauppojen helmistä ja vaikka itse tehdyistä sisustustavaroista. Jos tyylisi muuttuu, älä uusi koko pakkaa kerralla.

Kävin hiljattain kylässä lapsiperheen ihastuttavassa kodissa Töölössä. Alun perin klassisen ja runsaamman tyylisuunnan edustaja, perheen äiti Heli ei laittanut kaikkea uusiksi inspiroituessaan pelkistetymmän tyylin edustajista kuten Eamsista, Aarniosta ja Johanna Gullichsenista. Sen sijaan hän antoi vanhojen ja uusien tyylisuuntiensa jatkaa kulkuaan sulassa sovussa. Näistä syntyi mielenkiintoinen kokonaisuus. Käy itse katsomassa Kylässä-video Helin perheen ihastuttavasta kodista!

persoonallinen sisustus, lasten design-tuoli olohuoneessa
Tämä persoonallinen sisustus löytyy lapsiperheen ihastuttavasta kaupunkikodista Töölössä.

persoonallinen sisustus, design-tuoli ja lampaantalja

6. Ole rohkea – älä pelkää virheitä

”Täydellinen” sisustus on turvallinen, mutta pieni ”virhe” voi tehdä siitä mielenkiintoisemman ja persoonallisen. Naururypytkään eivät ole virheitä vaan merkkejä eletystä elämästä.

Usein perintökalusteiden yhdistäminen uusiin kalusteisiin tai tyyliltään moderneihin huoneistoihin voi olla vaikeaa. Ota niiden yhdistäminen ikään kuin rohkeushaasteena vastaan ja luo persoonallinen sisustus.

Katso Etuoven galleriasta lisää ideoita vanhan ja uuden yhdistämiseen sisustuksessa

skandinaavinen sisustus olohuoneessa
Tässä kodissa on yhdistelty kiehtovasti vanhaa ja uutta sekä erilaisia kiinnostavia esineitä muuten pelkistetyssä tilassa. Kuva: Etuovi.com / yksityinen myyjä

7. Luo tarinoita ja yllätä

Anna kodin elää ja muotoutua eri elämänvaiheittesi mukana ja muista, että jokaisella rakennuksella, kalusteella, valaisimella ja taululla on myös oma tarinansa. Usein tarina on sitäkin mielenkiintoisempi ja persoonallisempi, kun mukaan on lisätty hiukan yllätyksellisyyttä!

-Maija

Katso myös nämä

2 kommenttia sivuun “Persoonallinen sisustus – 7 vinkkiä sisustussuunnittelijalta

  1. Hei Maija!

    Olipas kivaa luettavaa ja ihania sisustusratkaisuja! Osaatko sanoa mikä on kuvassa 2 olevan ”siipi”valaisimen nimi ja mistä sellaisen voisi hankkia?

    1. Hei,

      Kiitos kivasta palautteesta! Valaisin on Ingo Ingo Maurerin suunnittelema Lucellino-pöytävalaisin. Uskoisin, että ainakin Helsingissä olevat sisustusliikkeet Zarro ja Skanno myyvät kyseisen suunnittelijan valaisimia. T. Maija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio