Yhdelle persoonallinen sisustus merkitsee asketismia, toiselle rönsyilyä, mutta ennen kaikkea persoonallinen koti on asujansa näköinen. Persoonallisuus sisustamisessa ei synny hetkessä. Anna siis aikaa kodin kukkaan puhkeamiselle! Keräsin tähän juttuun seitsemän vinkkiäni, kuinka persoonallinen sisustus luodaan.

1. Ole kärsivällinen
Toisille persoonallisen kodin sisustuslinjat löytyvät nopeasti, toisille luovuuden pulppuamisen käynnistyminen on pitkä taival. Kodin sisustamisessa tarvitaan aina luovuutta, virikkeitä ja kärsivällisyyttä. Jos et voi ostaa heti, säästä mieluummin unelmahuonekaluasi varten kuin hankit kompromissikalusteita. Odottaessa mielesikin saattaa muuttua.
2. Luo persoonallinen tunnelma
Luo tunnelmia valoilla ja väreillä. Epäsuora valo, kylmä tai lämmin valon värisävy ja valon jakaminen katto-, pöytä- ja jalkavalaisimiin tuo kotiin kivaa rytmiä ja tunnelmaa.

Myös väreillä luodaan tunnetiloja kotiin – sinisen sanotaan saavan ihmiset kokemaan olonsa turvalliseksi ja valkoinen taas rauhoittaa. Sini-valkoinen on oiva väriyhdistelmä esimerkiksi makuuhuoneeseen. Keltainen taas lisää ruokahaluamme, miksei siis sitä väriä ainakin ripauksen verran keittiöön.
Katso lisää ideoita väreillä sisustamiseen sekä ideoita kodin valaistukseen
3. Yhdistä kuoseja ja muotoja
Jos et ole väri-ihminen, ei sinun ole pakko tuoda kotiisi väriä. Jännittävät muodot ja erilaisten materiaalien kirjo korvaavat värien puuttumisen.

4. Älä toteuta ainoastaan kauppiaan visiota
Kaikkien kodin kalusteiden ja tekstiilien ei tarvitse olla samasta pakasta nostettuja. Paras tulos syntyy harvoin siitä, että hankit kaikki kalusteet samasta sisustusliikkeestä. Tällöin saatat itse asiassa vain toteuttaa liikkeen sisäänostajan visiota persoonallisesta kodista.
Voit antaa esim. harrastuneisuutesi näkyä kotisi sisustuksessa. Jos pidät vaikkapa maalaamisesta, anna pensseleiden olla esillä, sen sijaan, että piilottaisit ne kaappeihin.
5. Lisää kerroksellisuutta – uutta, vanhaa ja design-kalusteita
Persoonallinen sisustus syntyy mm. sukujen vanhoista kalusteista, vanhojen tavaroiden myymälöistä tehdyistä löydöistä, aikojen saatossa kertyneistä design-kalusteista, halpiskauppojen helmistä ja vaikka itse tehdyistä sisustustavaroista. Jos tyylisi muuttuu, älä uusi koko pakkaa kerralla.
Kävin hiljattain kylässä lapsiperheen ihastuttavassa kodissa Töölössä. Alun perin klassisen ja runsaamman tyylisuunnan edustaja, perheen äiti Heli ei laittanut kaikkea uusiksi inspiroituessaan pelkistetymmän tyylin edustajista kuten Eamsista, Aarniosta ja Johanna Gullichsenista. Sen sijaan hän antoi vanhojen ja uusien tyylisuuntiensa jatkaa kulkuaan sulassa sovussa. Näistä syntyi mielenkiintoinen kokonaisuus. Käy itse katsomassa Kylässä-video Helin perheen ihastuttavasta kodista!

6. Ole rohkea – älä pelkää virheitä
”Täydellinen” sisustus on turvallinen, mutta pieni ”virhe” voi tehdä siitä mielenkiintoisemman ja persoonallisen. Naururypytkään eivät ole virheitä vaan merkkejä eletystä elämästä.
Usein perintökalusteiden yhdistäminen uusiin kalusteisiin tai tyyliltään moderneihin huoneistoihin voi olla vaikeaa. Ota niiden yhdistäminen ikään kuin rohkeushaasteena vastaan ja luo persoonallinen sisustus.
Katso Etuoven galleriasta lisää ideoita vanhan ja uuden yhdistämiseen sisustuksessa

7. Luo tarinoita ja yllätä
Anna kodin elää ja muotoutua eri elämänvaiheittesi mukana ja muista, että jokaisella rakennuksella, kalusteella, valaisimella ja taululla on myös oma tarinansa. Usein tarina on sitäkin mielenkiintoisempi ja persoonallisempi, kun mukaan on lisätty hiukan yllätyksellisyyttä!
-Maija
Katso myös nämä

Yhteistyössä Glik LKV

Yhteistyössä Cover Story

Yhteistyössä Keittiömaailma

Yhteistyössä Keittiömaailma

Yhteistyössä Vuokraovi.com

Yhteistyössä Huittinen

Yhteistyössä Iitin kunta
Hei Maija!
Olipas kivaa luettavaa ja ihania sisustusratkaisuja! Osaatko sanoa mikä on kuvassa 2 olevan ”siipi”valaisimen nimi ja mistä sellaisen voisi hankkia?
Hei,
Kiitos kivasta palautteesta! Valaisin on Ingo Ingo Maurerin suunnittelema Lucellino-pöytävalaisin. Uskoisin, että ainakin Helsingissä olevat sisustusliikkeet Zarro ja Skanno myyvät kyseisen suunnittelijan valaisimia. T. Maija