Sarianne Nuutti

Etuovi.com/Vuokraovi.com

Kun toinen on innokas uudistamaan kotia ja toiselle jää tehtäväksi toteuttaa nuo ”pikkuremontit”, voi sama projekti näyttäytyä aika erilaisena riippuen siitä, kuka asiasta kertoo. Saimme juuri valmiiksi vuonna 1980 rakennetun rivitalokotimme pienen keittiön remontin. Lue, miten erilaisena remppaprojekti näyttäytyi ”tilaajalle” (eli minulle) ja ”tuottajalle” (eli miehelleni).

Keittiöremontin tarve sekä toiveemme

Kun aikoinaan muutimme nykyiseen asuntoomme meillä oli aikaa ja rahaa vain kaapinovien, välitilan laattojen ja liesituulettimen vaihtoon. Keittiömme ulkonäkö ja varsinkin toiminnallisuus olivatkin jääneet pitkälle viime vuosituhannen puolelle. Kuten kuvasta näkyy, kertakaikkinen kauneusleikkaus oli tarpeen.

pienen keittiön remontti, ennen

 

Sarianne: Halusin keittiön, joka on kaunis, nykyaikainen ja supertoimiva – ja kaiken tämän pienellä budjetilla. Ja sitten vielä mustan Tolomeo-valaisimen seinälle 🙂

Jussi: Kaipasin paremmin toimivaa keittiötä, mutta tiesin kokemuksesta, että perusteellinen keittiöremontti on iso urakka, joka muodostuu helposti ennalta arvioitua työläämmäksi. Koska urakka lankesi minulle, en ollut kovin innoissani.

Uuden keittiön suunnittelu

Lähtölaukaus remonttiprojektillemme oli Ikean keittiösuunnittelutarjous, 0 euroa. Tartuimme tarjoukseen ja saimmekin hyvin ystävällistä palvelua puhelimitse ja meilitse hoidetuissa suunnittelusessioissa. Valitettavasti jouduimme toteamaan, ettei pienestä keittiöstämme saada toimivaa ison yrityksen standardiratkaisuilla. Päätimme pitäytyä vanhassa kalustejärjestyksessä, mutta madaltaa yläkaappeja ja nostaa pöytätasot nykystandardin korkeudelle.

Sarianne: Hain ideoita Etuovi.comin ideagalleriasta, keskityin siis ”look and feeliin”. Erikoisratkaisuja vaativan keittiömme rakennesuunnittelu jäi Jussin murheeksi.

Jussi: Pienen keittiön rajat tulivat nopeasti vastaan kalustesuunnittelussa, esimerkiksi nykyaikaisia leveitä ja syviä vetolaatikoita ei keittiöömme saanut sopimaan kuin pari, mikä harmitti ”tilaajaa”.  Lisäksi kaapistolinjaa lyhennettiin 20 cm, mikä aiheutti lisätöitä kuten parketin korjausta ja sähköjohtojen kotelointia.

Tuttavan suosituksesta pyysimme tarjouksen keittiön kalusteiden rungoista, ovista sekä kaappien ja laatikoiden mekanismeista Artelli-keittiöiltä. Päädyimme perusrunkoihin ja yksinkertaisiin, valkoisiin kaapinoviin – edullista ja kaunista.

Hihat heilumaan: vanha keittiö (melkein) kokonaan pois ja uutta tilalle

pieni keittiömme purettuna

Vanhasta keittiöstä jätettiin jäljelle vain parkettilattia

Sarianne: Tämähän sujuu sutjakkaasti, kaksi päivää, ja keittiö on purettu, kaksi viikkoa ja uusi keittiö on paikoillaan…

Jussi: Pienen keittiön purkaminen ja siistiminen sujui viikonlopussa, ja uudet rungotkin asennettiin päivässä kahden miehen voimin.

keittiön kalusterungot ja -mekanismit paikoillaan

Kalusteiden runkojen, liukulaatikoiden sekä apteekkikaappi- ja kulmakaappimekanismien asennus sujui nopeasti

keittiön työtaso jalavasta

Valitsimme työtasoihin massiivijalavan kauniin vaalean värin ja voimakkaan syykuvion vuoksi

Sarianne: Pieneen tilaan, pienellä budjetilla modernia ja avaraa – uskoin että Jussi pystyy ratkaisemaan tämänkin haasteen.

Jussi: Vaikea haaste ratkaistavaksi, ”tilaaja” ei yleensä jousta vaatimuksistaan.

Panostelua ja pihistelyä

Koska tavoitteena oli toimivampi keittiö, panostimme kunnolla liukuviin laatikostoihin ja kaappimekanismeihin. Onneksi pääsimme myös pihistelemään: säilytimme vanhasta keittiöstä Hahlen laadukkaan apteekkikaappimekanismin sekä vetimet (joita olimme aikoinaan hamstaranneet ylimääräisiäkin), kylmäkalusteet sekä kaapistojen päätyvanerit. Liesituulettimeen olisimme voineet panostaa hieman enemmänkin, jos Memmun postaus design-tuulettimista olisi osunut silmiimme ajoissa.

ovenkahva

Vanhat vetimet miellyttivät edelleen silmää ja tuntuivat hyvältä käteen – onneksi niitä oli paljon

poraussapluuna eli porausmalli

Kannattaa käyttää hetki poraussapluunan tekoon, tai ostaa valmis porausmalli

Vanha tiskipöytäkin oli tarkoitus säilyttää, mutta se ei enää mahtunutkaan keittiöömme, ja jouduimme ostamaan siromman. Vanha ruokapöytä sen sijaan kelpasi mainiosti. Välitilaan löytyi pitkällisen pähkäilyn ja värikokeilujen jälkeen edullinen ratkaisu: teknisellä viilulla päällystetty, mustaksi värjätty ja moneen kertaan lakattu vaneri – saa nähdä miten se kestää käytössä. Muita hieman erikoisempia välitilaratkaisuja löydät Juulian viikon valinnat -postauksesta.

keittiön valitilan vanerilevy

Välitilan  mustaksi petsatut vanerit ovat luonnossa tummemmat kuin kuvassa

Remontti antoi hyvän syyn hankkiutua eroon turhasta tavarasta. Koska yläkaappeja madallettiin 30 cm, tarvittiin myös uudenlaista lisätilaa. Itse toteutettu kaapisto sijoitettiin olohuoneen vastaiselle seinälle. Se on vain 25 cm syvä, mutta 200 cm leveä ja 105 cm korkea.

keittiön itse tehty astiakaappi

säilytystilaa harvemmin käytetyille astioille

Itse tehty kaapisto nielee sisäänsä harvemmin käytetyt astiat ja perintökalleudet

Onnistuiko pienen keittiön remontti, ja vielä edullisesti?

Ikkunan edessä olevat laatikostot Jussi joutui tekemään itse erikoismitoituksen vuoksi, Myös parin korkean komeron ja pienten yläkaappien ovet ovat omaa käsialaa, sillä halusimme niihin jalavaviilua vaakaan viilutettuna.

pienen u-keittion remontti valmiina

Kaavailimme remonttibudjetiksi 5000 euroa. Lainaa otimme pari tonnia enemmän, koska rahaa tarvitaan myös remonttiin löyhemmin liittyviin menoihin kuten huonekaluihin ja valaisimiin. Kokonaiskustannukset näyttävät tässä vaiheessa tällaisilta:

 • Keittiökalusteet ja -mekanismit,  2 887 €
 • Kodinkoneet, 1 796 €
 • Franken tiskipöytä, 512 €
 • Itsetehtyjen kalusteiden, tasojen ja välitilan materiaalit, 762 €
 • Sähkö- ja putkiasennukset sekä tarvikkeet, 435 €
 • Tolomeo-valaisin ja uudet keittoastiat induktiokeittotasolle, 374 €
 • Pienen keittiön remontti yhteensä, 6 766 €

Omaa työpanosta remontti vaati arviolta kahden työviikon verran. Kallen postauksessa vertaillaan keittiöremonttien hintoja, postauksesta saat käsityksen siitä, mitä työpanos olisi maksanut remonttiyritykseltä ostettuna.

Valmista? No ei sentään

Meidän keittiöremppamme venyi lopulta lähes puolen vuoden mittaiseksi. Jos epäilet, että omat hermosi eivät kestä sekasorron keskellä elämistä kuukausikaupalla etkä ole ihan varma omista remontointitaidoistasikaan, kannattaa harkita vakavasti avaimet käteen –remontin teettämistä.

Artemide Tolomeo micro parete

 

Artemiden ihanan Tolomeo-valaisimen kaveriksi pitäisi vielä löytää sopivat kattovalaisimet 

Sarianne: Haluaisin vielä kevyet mustat tuolit, joilla on hyvä istua. Ompelen myös uudet laskosverhot kauhtuneiden pellavaverhojen tilalle – mutta minkä väriset? Ruokapöydän päälle tulevien valaisimienkaan osalta en osaa päättää väriä, määrää tai muotoa…

Jussi: ”Tuottaja” kerää kesän golfkauden ajan energiaa  reklamaatiokorjauksiin 😉

Onko sinulle hyviä ideoita tämän pienen u-keittiön ilmeen viimeistelyyn? Auta projektiin jo hieman väsähtäneitä remppaajia ja jaa ideasi blogin kommenteissa.

-Sarianne

Katso myös nämä

8 kommenttia sivuun “Pienen keittiön remontti: näin me sen koimme

 1. Valkoinen keittiöni alkoi juuri nyt haaveilemaan tummasta välitilasta.

  1. Ai kun kiva kuulla, Kati 🙂 Alunperin tuohon piti tulla tummaksi petsattu vaneri, jossa olisi siis näkynyt vanerin syyt kauniisti. Jostain syystä ei millään ottanut kunnolla mustaa väriä, vaikka kokeilimme erilaisia. Teknisellä viilulla saatiin sitten riittävän tasainen ja riittävän musta pinta.

 2. Tosi hieno! Ja kohtuuhintainen. Ainoa asia joka jäi mietityttämään on oman työpanoksen määrä….

  Sarianne, harkitsitteko ainoastaan ovien ja tasojen vaihtamista? Niitä saa monelta toimittajalta. Uusi yritys A.S.Helsingö tekee ainakin tosi hienoja. Mistä muuten taso on hankittu?

  1. Kiitos, Viveca! Oma työpanos on arvio (meidän remppahan ”vähän” venyi). Olimme jo kertaalleen vaihtaneet vain ovet, nyt halusimme sekä vähän lyhentää keittiön ja eteisen välistä seinää että madaltaa aika radikaalisti yläkaappeja, plus sitten saada nykyaikaisemmat ”sisukset” kaappeihin. Taso on hankittu ihan puutavarana ja Jussi tehnyt siitä eteenpäin. Aivan mahtava tuo A.S. Helsingön konsepti, kiitos että vinkkasit siitä!

 3. Toivottavasti taloyhtiönne isännöitsijä osasi pyytää teiltä muutosilmoitusta tehdessänne lain vaatimaa asbestikartoitusta. Lain mukaan kaikkiin ennen vuotta 1994 tehtyihin rakennuksiin pitää tehdä asbestikartoitus. Toivotaan ettette tuona sutjakkaasti sujuneena viikonloppuna hengitelleet asbestia keuhkoihinne ja levittäneet myös muihin huoneisiin.

  1. Hyvä huomio, Kimmo Tuominen. Uusi asbestilaki tuli tosiaan voimaan vuoden 2016 alusta ja se on huomioitava myös tämäntyyppisissä remonteissa. Meillä lupa-asiat taloyhtiön kanssa olivat toki kunnossa.

 4. Hei,

  Itse tekemänne kaapisto jäi kiinnostamaan ja ratkaisisi meilläkin muutaman keittiöpulman. Mistä hankitte siihen materiaalit? Tosi kaunis!

 5. Hei Elina ja kiitos kivasta palautteesta 🙂 Olen kyllä itsekin tosi tyytyväinen kaapistoon, se on kaunis ja käytännöllinen (nielee ison määrän kaikenlaisia kuppeja, kippoja ja laseja). Materiaali on mdf-levyä, Tampereella Messupuusta hankittu mittoihin sahattuna. Mieheni arveli, että jonkinlaiset piirustukset kaapistoon voisi vielä koneelta löytyä, ja ainakin mitat saat tarvittaessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio