Yhteistyössä:

Robotti-imurit ja muut vimpaimet ovat vuosikymmenessä muuttuneet turhakkeista oikeasti hyödyllisiksi kodin pikku apulaisiksi, mutta viimeisintä teknologiaa hyödyntävillä älylaitteilla on edelleen kova hankintahinta. Kulutusluotto on yksi tapa rahoittaa tämäntyyppiset hankinnat.

älykoti

Älykodin konsepti tuli ehkäpä monelle tutuksi vuosituhannen alun surkuhupaisten robotti-imurien myötä. Huonekaluihin törmäilevillä ja mielikuvituksillisiin paikkoihin jumiutuvilla mönkijöillä oli uutuuden viehätyksensä, mutta sekä käytännöllisyys, että siivousjälki jättivät reilusti toivomisen varaa. Nykyään kaikki on toisin ja älypuhelimesi kautta voit olla yhteydessä kaikkiin älylaitteisiisi ajasta ja paikasta riippumatta: robotti-imurisi voi edelleen jäädä sohvan alle jumiin, mutta saat tästä välittömästi ilmoituksen puhelimeesi – vasta älypuhelin integraatio on tuonut koko kodin toiminnot kämmenellesi.

Osamaksusopimus vai laina?

Kodin älykkäät ratkaisut eivät rajoitu enää vain siivoukseen, vain muutamalla sadalla eurolla voit aloittaa kodin valaistuksen, lämmityksen tai vaikkapa ovilukkojen automatisoinnin. Erityisesti suurempien kokonaisuuksien, kuten valaistuksen tai ilmastoinnin uusiminen, voi olla suuri yksittäinen menoerä.

Moni turvautuu myyjäliikkeen tarjoamaan osamaksusopimukseen, mutta tämä on usein hyvin kallis tapa rahoittaa hankinta. Lainaa-helposti.fi kilpailuttaa kymmenet nettilainat ilmaiseksi ja ilman sitoumuksia. Löydät kauttamme suosituimmat verkkolainat ja vinkkejä henkilökohtaista talouttasi koskettaviin pulmiin. Kilpailuttamalla löydät juuri sinulle sopivan rahoitusratkaisun kotisi älylaitteisiin tai muihin hankintoihin.

Älykkäät lukot kotisi turvana

Erilaiset avaimet ja lukot ovat pitäneet turvanneet omaisuutta jo tuhansien vuosien ajan, onkin yllättävää, että normaali kuluttaja on joutunut odottamaan järkevän hintaisia avaimettomia ratkaisuja näinkin kauan. Miltä kuulostaisi päästää avaimensa unohtanut perheenjäsen sisään pelkällä älypuhelimen painalluksella, tai avata ulko-ovi jo autosta käsin, ennen ostosten sisään kantamista? Voit myös halutessasi tarkastella kuka on avannut ja sulkenut asuntosi ovia, sillä aikaa kun olet ollut poissa. Älykkäät lukot ovat ratkaisu tuttuun loma-ahdistukseen: voit katsoa suoraa puhelimesi näytöltä tulivatko ovet varmasti lukittua.

Yksi ekosysteemi varmistaa yhteentoimivuuden

Google Assistant, Applen Siri ja Amazonin Alexa ovat suurimpia ja laajimmin tuettuja älylaitteiden ekosysteemejä. Samaan ekosysteemiin kuuluvat laitteet voivat keskustella keskenään, avaten täysin uusia mahdollisuuksia automatisoida kotisi. Kodin älylukot voidaan yhdistää esimerkiksi valaistukseen ja älykkääseen termostaattiin, jolloin oven avaaminen sytyttää ennalta määritellyt valot ja käynnistää ilmastoinnin.

Tämä yhteensopivuus edellyttää kuitenkin, että laitteet pystyvät viestimään keskenään. Tämä voi tapahtua jonkin edellä mainitun ekosysteemin avulla, tai avoimeen lähdekoodin perustuvan sovelluksen avulla. Mikäli olet kiinnostunut älykotijärjestelmäsi myöhemmästä laajentamisesta, on yhteensopivuutta suunniteltava jo ensimmäisten laitteiden hankinnassa.

Muista huolehtia tietoturvasta

Kodin täyttyessä kameroista ja mikrofoneista nousee monella huoli yksityisyyden vaarantumisesta. Alan suurimmat toimijat ovat jatkuvasti suurennuslasin alla asiakastietojen käytön suhteen, joten hyvin tunnettu brändi on turvallisempi valinta kuin halpismerkki. Laitteita hallitseva sovellus myös määrittää mitä kerättyjä tietoja voidaan tallentaa tai välittää eteenpäin. Muista tarkistaa käyttäjäasetuksesi aina uuden laitehankinnan yhteydessä.

Useimmat kodin älylaitteet viestivät langattomasti kodin langattoman verkon välityksellä. Siksi onkin tärkeää, että verkkoasemasi salasana on turvallinen ja sen päivitykset ovat ajan tasalla. Huolehtimalla tietoturvastasi omat ja perheesi tiedot pysyvät turvassa ja voit nauttia älylaitteiden tuomasta vaivattomuudesta

Yksi kommentti sivuun “Pienlainalla rakennat älykodin vaivatta – muista nämä 4 seikkaa

  1. Olen jo jonkin aikaa lukenut näistä automatisoinneista. Niiden avulla kun voi säästää sähkönkulutuksessa ja lisätä oman asunnon turvallisuutta. Kuten sanoit, jotain automatisointeja voi saada halvalla, mutta valaistuksen ja ilmastoinnin uusiminen on kalliimpaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio