Kati Jukarainen

Puutarhan moniottelija

Kiinteistöä ostaessa katse on hyvä suunnata rakennusten lisäksi pihaan. Erityisesti pihan puut voivat lisätä kiinteistön arvoa tai laskea sitä. Ongelmalliset puut voivat aiheuttaa mittavia kustannuksia tai vähintään rutkasti vaivaa. Puut ovat hyväkuntoisina ja oikein sijoitettuna pihan arvokasveja. Ne luovat pihaan rungon, lisäävät vertikaalisuutta sekä tuovat varjoa ja usein kaivattua näkösuojaa. Puun kasvu täysikokoiseksi kestää vuosia. Siksi piha valmiilla, hyvin valitulla puustolla on löytö.

Katso alempaa videolta vinkkini kiinteistön ostajalle – mihin kannattaa kiinnittää huomiota pihan puissa sekä puiden kaatamisessa!

Pienet koristepuut tuovat vaihtelua istutuksiin. Kuvan Hakuropaju tekee istutuksesta mielenkiintoisen myös talvella.

Puut lähellä rakennuksia voivat aiheuttaa vahinkoja

Väärin sijoitettu puu voi rikkoa rakenteita, kun juuristo läpäisee putkiston tai tunkeutuu talon rakenteisiin. Salaojien ja vedenohjauksen tukkeutuminen on tyypillinen juuriston aiheuttama ongelma. Puun tulisi kasvaa vähintään kuuden metrin päässä talosta.

Kun ostat talon, jonka kyljessä kasvaa puu, mieti aina mitä tuhoja puun juuristo on voinut tehdä. Ostovaiheessa kiinteistön kuntokartoitukseen kannattaa lisätä salaojien ja vedenohjauksen toimivuuden tarkastus. Muista, että talon kyljessä kasvava puu on usein myös se kallein poistettava, koska kaadossa on otettava huomioon rakennuksen mahdollinen vaurioituminen.

Moni ihastuu ostovaiheessa vanhoihin ja suurin koivuihin. Kansallisromanttinen näky voi kuitenkin aiheuttaa myös päänvaivaa. Koivut sopivat ainoastaan suureen pihapiiriin kauaksi rakennuksista. Koivu on lyhytikäinen puu, jolla on laaja monen metrin päähän ulottuva juuristo. Suurimmat vahingot syntyvät usein koivujen aiheuttamina. En suosittele istuttamaan koivuja kuin erityisen suureen pihaan. Täysikokoisen koivun kaataminen pihasta on työlästä ja kallista.

Jalopuut ovat löytö

Kannattaa muistaa, että oman elämän aikana tukkimetsää ei kasvateta. Siksi piha, jossa on jo valmiiksi täysikokoisia jalopuita on arvokas. Täydellinen puu kasvaa riittävän kaukana talosta, se on hyvin sijoitettu ja siihen on näköyhteys sisältä. Kun puulla on tilaa ympärillään, kasvaa siitä tuuhea ja tasapainoisen muotoinen. Todellisia arvopuita pihassa ovat täysikasvuiset jalopuut kuten tammet, lehmukset, jalavat, vaahterat ja saarnit. Nämä puut ovat kestäviä ja pitkäikäisiä. Jalopuista on jalostettu erilaisia lajikkeita, joiden väri, koko ja lehtien koristeellisuus vaihtelee.

Näyttävä yksittäispuu voi olla dramaattisen värinen. Hurme- ja verivaahteralla on tumma purppurainen lehdistö.

Kukintaa ja satoa omalla pihalla

Selvitä mitä puita kiinteistössä kasvaa. Osa niistä voi olla kukkivia puita, joiden tähtihetki ajoittuu usein touko-kesäkuun vaihteeseen. Mikään ei paljasta muuhun aikaan vuodesta, miten huumaava näky on kesän korvilla. Kukkivat puut voivat olla koristepuita tai hedelmäpuita, joista saat vielä sadon kaupanpäällisiksi syksyllä.

Vaihtelevalla kukkivien puiden valikoimalla pidennät kukinnan pituutta ja väriloistoa.

Puu ehtii satoikään vähintään parin vuoden päästä istutuksesta. Silloinkin sato voi olla parin hedelmän suuruinen. Satoikään kypsyminen on laji- ja lajikekohtainen juttu. Kunnon satoa saattaa joutua odottamaan kymmenen vuotta. Lisäksi nuoret vastaistutetut puut ovat jyrsijöiden ja sorkkaeläinten suurta herkkua, minkä takia vanha puu on helpompi hoitaa.

Oikein leikattu ja satoa kantava puusto on upea lisä tuoreelle kiinteistön omistajalle. Hyvin leikatun ja ohjatun  omenapuun tunnistat kauniisti alaspäin kaartuvasta latvuksesta ja ilmavuudesta. Puu on riittävän ilmava, kun voit heittää hatun latvuksen läpi.

Hyvinvoiva puu tuottaa terveitä ja suuria hedelmiä.

Pihan pioneeripuusto

Myös parin vuoden ikäinen pioneeripuusto on hyvä alku pihan puustoksi. Pioneeripuiksi kutsutaan nopeasti kasvavia puita, jotka luonnossakin ponkaisevat nopeimmin kasvuu avarilla alueilla. Pihassa näitä puita ovat erityisesti kirsikkapuut, pihlajat ja vaahterat. Pikaista näkösuojaa tuovat myös pilaritervaleppä, isotuomipihlaja ja erilaiset pajut.

kaksi vuotta sitten istutetut puut
Kuvan kaksi vuotta vanha kirsikkamäki kasvaa nopeasti näkösuojaksi pihalle. Kiinnitä huomio riittäviin etäisyyksiin. Pieni taimi voi hämätä. Puista kasvaa aina isoja ja ne tarvitsevat useamman metrin kasvutilaa.

Lue myös mitä muuta asunnonostajan kannattaa huomioida pihassa sekä vinkkini miten laitat pihan valaistuksen kuntoon.  Jos oma pihasi tuottaa päänvaivaa, kirjoitin myös ohjeet pihasuunnitelman ostoon. Postauksesta löydät myös suuntaa antavia hintoja.

Millainen puu ja piha on sinun suosikkisi? Ideoita pihalle ja puutarhaan löytyy lisää Etuoven ideagalleriasta.

Kati J.

Katso myös nämä

5 kommenttia sivuun “Pihan puut – arvokas lisä vai uhka kiinteistölle?

 1. Olipas hyödyllinen juttu! Kiitos! Uskaltaako siis oikein mitään puuta laittaa talon viereen? Tarvisin 2 metrin päähän talosta jonkun melko korkean näkö- ja tuulensuojan terassille. Olisiko joku pensas parempi kuin puu?

  1. puu voi tukkia salaojat ja vaarantaa perustukset. Pensas eristettynä esim astiassa maan alla menee.

 2. Kiitos! Näihin on aina tosi hankala vastata paikkaa näkemättä. Mutta en laittaisi mitään puuta kahden metrin päähän talosta. Sen sijaan säleikkö / pystypergola / pergola + köynnös toimii terassin kanssa hyvin. Köynnös on myös paljon nopeampi kasvuinen kuin puu. Lisäksi saat pergolalla tilantuntua. Esim. imukärhivilliviini tai säleikkövilliviini kasvaa nopeasti, peittää hyvin ja mahtuu myös kapeaan tilaan.

 3. Hei,
  Voiko tuija kasvaa talon vieressä? Etäisyys noin 2m talosta. Puretaan vanha talo ja rakennetaan uusi tilalle. Pihalla on valmiiksi mm. tuijia jotka oltiin ajateltu jättää kaatamatta.

  1. Riippuu tosi paljon tuijan koosta. Multa talon vieressä ei ole ikinä hyvä ajatus. Jättimäisiä tuijia (monta metriä) en jättäisi noin lähelle taloa.

   Jos multaa ei pääse talon rakenteisiin ja tuijat ovat alle parimetrisiä voisi niitä kuitenkin harkita. Teillä on kuitenkin nyt mahdollisuus eristää maa-aines kerroksia, koska pohja revitään kuitenkin auki. Silloin tuijat ovat aikalailla verrattavissa pensaisiin. Rakennusvaiheessa kasvit lähellä rakenteita tuppaavat helposti vaurioitumaan. Niille pitää vetää huomioaidat, jotta kaivurikuskit ja muut rakentajat osaavat varoa niitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio