Kati Jukarainen

Puutarhan moniottelija

Pihasuunnittelun yksi tärkeimmistä tehtävistä on toimiva pihavalaistuksen valinta. Valolla on useita tehtäviä pihassa, mutta tärkein niistä on tuoda esiin pihan parhaimmat puolet. Hyvä valaistus ja pihavalot ohjaavat kulkua, muuttaavat perspektiiviä ja luovat halutun tunnelman.

pihavalot
Tärkeä osa pihanvalaistusta on talon valaiseminen. Tämä upea koti sijaitsee Vantaan Martinlaaksossa. Kuva: Etuovi.com / Henry Aflecht

Valaise kulkuväylät ja pysäköintipaikka

Toiminnalliseen pihanvalaisemiseen kuuluu kulkuväylien ja pysäköintipaikan valaiseminen. Se lisää turvallisuutta ja helpottaa kulkemista. Kun valitset kulkuväylien pihavaloja, ota huomioon kynnykset, portaat ja pintamateriaalinen vaihdokset. Tämän tärkeys korostuu, jos kotona asuu heikosti näkeviä tai ihmisiä joille kulku on vaikeaa.

Onnistunut valaistus kertoo kulkijalle vaaranpaikoista. Voimakkaat pihavalot hieman kaukana toisistaan molemmin puolin porrasta luovat varjon portaan kohdalle, milloin se on vaikeampi havaita.

pihavalot kulkuväylillä
Tässä kohteessa matalaa valoa on käytetty tyylikkäästi julkisivujen ja kulkuväylien valaisemiseen. Koti sijaitsee Espoon Piispankalliossa. Kuva: Etuovi.com / Snellman Sotheby´s International Realty

Kulkuväylien valojen ei aina tarvitse olla pollarivalaisimia, joissa valonlähde on korkeammalla. Osa valaistuksesta voi hyvin olla myös maantasalla. Näin erityisesti lähellä terasseja ja sisäänkäyntiä.

pihavalot portaikossa
Tämä hyvin valaistu piha ja koti sijaitsevat Sipoon Söderkullassa. Kuva Etuovi.com / Santtu Hokkanen

Valaise portaat riittävän tiheästi. Sisääntulossa ja parkkipaikalla valaistus voi olla väljempi. Pollarivalot eivät huku talvellakaan lumen alle.

Pihavalojen sähkötyöt

Jos suunnitelet pihan valaistuksen itse, kysy aina neuvoa sähkömieheltä ennen pihavalojen asentamista. Ammattimies näkee nopeasti mitä vaihtoehtoehtoja on tarjolla. Tavallisimmin pihavalaisimet ovat pollareita eli pylväsvalaisimia. Niissä on useimmiten useita sähköpistokkeita, jotka lisäävät joustavuutta suunnitteluun. Useammalla sähkökaapelilla voit säädellä esimerkiksi valaisimen ajastinta, hämäräkytkintä ja himmennintä.

Osta aina ulkokäyttöön tarkoitettuja jatkojohtoja ja kumikaapelia. Jos etäisyydet ovat pitkiä ja jatkojohtoja pitää liittää toisiinsa, hommaa aina maadoitettuja jatkojohtoja. Ajoita sähkötyöt mieluiten pihanrakentamisen yhteyteen niin pihaa ei tarvitse avata moneen kertaan. Pihavalon sähköjohtoa ei ole pakko aina kaivaa maan sisään. Se voi kulkea myös sora- tai koristekatteen alla.

Valaistus talon tyyliin sopivaksi

Olennainen osa pihasuunnittelua on talon julkisivun valaiseminen. Tyylikäs valaisu huomioi talon rakennusvuoden, pintamateriaalin ja tyylin. Jyhkeä ja moderni kivitalo suorastaan vaatii näyttävän ja jopa dramaattisen valon. Tällaisella pinnalla voi leikitellä valon korkeudella ja suunnalla.

Rintamiestalon vaatimattomaan ilmeeseen sopii puolestaan maltillisempi ja harvempaan sijoitettu valaistus. Tärkeintä on miettiä, miten näyttävän valon talon julkisivu kestää. Puutalojen kodikkaaseen ilmeeseen kuuluu talon sisätiloista kantautuva valo. Liian voimakas julkisivun valaiseminen vie tenhon sisältä kantautuvasta valosta.

pihavalot johtavat talon sisäänkäyntiin
Tämä kutsuva koti sijaitsee Virossa. Kuva: Etuovi.com / Hannamari Shakya

Anna myös kodin lämmön huokua talosta. Kodikkaalle puutalolle riittävä valaistus on sisäänkäyntien valaistus. Lisää voimakkaan julkisivun valaisemisen sijaan kunnollinen valaistus kulkuväylille.

pihavalot, talon valaistus
Tämä näyttävä kivitalo sijaitsee Espoon Laaksolahdessa. Kuva Etuovi.com / RE/MAX Sky

Mieti miten voimakkaan valon haluat? Piilotettu valonlähde ja pehmeä valo on erittäin tyylikäs vaihtoehto.

Muista myös pihan yksityiskohtien valaiseminen

Pihaa ei tarvitse valaista kokonaan. Tärkeintä on poimia kohteet, joita halutaan korostaa. Katse hakeutuu luontaisesti pihan valoisimpaan kohtaan. Hyviä kohteita pihavaloille ovat muurit, dramaattiset puunrungot, lampi tai viehättävä oleskelualue.

Hyvä valaistus huomioi myös vuodenajat. Erityisen näyttävä syysväri on huomionarvoinen syksyllä. Valon tärkeä ominaisuus onkin tuoda esille uusia puolia valon kohteesta. Kaiken valon ei tarvitse tulla pihavalaisimista. Talvella olennainen osa pihan valaisemista on valosarjat ja lyhdyt.

pihavalot, yksityiskohtien valaistus
Upotettu ja valaistu palju on dramaattinen ja tunnelmallinen valonlähde pimeänä iltana. Tämä tyylikäs koti löytyy Raumalta. Kuva Etuovi.com / Rauma LKV

Pimeään aikaan kiinnitän enemmän huomiota tunnelmallisuuteen ja muunneltaviin valonlähteisiin niin sisällä kuin ulkona. Onneksi lyhtyjä ja valosarjoja on nykyään tarjolla moneen makuun.

Lue myös Liisamaijan postaus tunnelmallisista jouluvaloista.

Millaisesta valosta sinä sytyt?

/ Kati J.

Lue myös: Pihavalaistus – Ideoita valaistuksen suunnitteluun

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio