Etuovi.com

Oma toimitus

Koti on tärkeä paikka aina, mutta sen merkitys on kasvanut entisestään nyt kun ollaan oltu paljon kotona. Tilanne on saanut monen tarkastelemaan omaa kotia uusin silmin – toimiiko se kuten pitää?

Kysyimme Etuovi.comin käyttäjiltä, onko poikkeuksellinen tilanne vaikuttanut siihen, miten ja minkälaista kotia he etsivät. Suurin osa, 80 % on jatkanut uuden kodin etsimistä entiseen tapaan ja reilusti yli puolet on myös valmis tekemään asuntokaupat heti kun uusi koti löytyy.

Suurin osa on siis jatkanut uuden kodin etsimistä kuten ennenkin, mutta osalla erityislaatuinen tilanne on nostanut pintaan myös uudenlaisia toivomuksia uuden kodin ominaisuuksista ja sijainnista. Lähes 30 % kyselyymme vastanneista on laajentanut tai muuttanut aluetta, jolta hakee asuntoa. Lähes viidennes taas on laajentanut tai muuttanut etsimäänsä talotyyppiä. Näiden asunnon etsijöiden joukossa on erityisesti pääkaupunkiseudun asukkaita eläkeläisiä sekä yksin tai kaksin asuvia.

Kodilta toivotaan sopivasti tilaa ja toimivuutta

Kysyimme myös sosiaalisessa mediassa Instagram-seuraajiltamme, ovatko heidän asumiseen liittyvät unelmansa muuttuneet runsaan kotonaolon myötä sekä sitä, mitä he toivoisivat kodiltaan ja asuinalueeltaan viihtyäkseen entistä paremmin.

Noin 40 % Instagram-kyselyymme vastanneista kertoi asumiseen liittyvien unelmiensa muuttuneen. Alituinen kotona olo näyttäisi herättäneen tarpeita erityisesti kodin tilojen suhteen. Moni kertoi haaveilevansa tällä hetkellä erityisesti siitä, että kodissa olisi enemmän neliöitä, ehkä toinen asuinkerros tai ainakin ylimääräinen huone työhuoneeksi. Kun kotona on etätyöläisiä, etäkoululaisia ja päiväkoti-ikäisiä, saatetaan kaivata enemmän paikkoja, joihin vetäytyä omaan rauhaan työskentelemään tai rentoutumaan.

Etuovi.comista haetaankin tällä hetkellä selvästi eniten omakotitaloja, jota  kävijäkyselyymme vastanneista etsi 61 %. Maaliskuussa omakotitalot keräsivät melkein kaksi kertaa enemmän hakuja kuin kerrostaloasunnot. Vaikuttaisi siis molempien kyselyjen perusteella siltä, että karanteelielo on antanut sysäyksen unelmille tilasta, omasta rauhasta ja pihasta.

Maaliskuussa omakotitaloja haettin jopa 2 x enemmän kuin kerrostaloja

Haaveiletko sinäkin omakotitalosta? Katso täältä omakotitalojen hinnat omalla paikkakunnallasi

Kodin käytännöllisyys on pistetty poikkeustilan aikana todelliseen testiin, joten myös parempia säilytystiloja ja toimivuutta toivottiin. Toimivuus ei aina tarkoita lisää tilaa, sillä jotkut toivovat sen sijaan tehokkaampia neliöitä ja sitä, että siivottavaa olisi vähemmän.

Lue täältä sisustussuunnittelijan säilytysvinkit lapsiperheen kotiin

Täältä löydät sisustussuunnittelijan vinkit pienen tilan sisustukseen

Osa Instagram-kyselyymme vastanneista toivoi kotiinsa pientä luksusta, esimerkiksi ylellisten kylpytilojen ja kotikuntosalin muodossa. Treeni kotikuntosalilla tai spa-hetki tunnelmallisessa kotikylpylässä onkin omiaan piristämään arkea.

Täällä voit käydä inspiroitumassa tunnelmallisista kotikylpylöistä

Lue myös: Näin toteutettiin kotikuntosali uuden omakotitalon kellarikerrokseen

Omaa piha tai parvekekin esiintyi toiveiden joukossa usein – mikä olisikaan rentouttavampaa kuin istutusten tai muiden projektien parissa puuhailu ja kasvun seuraaminen! Viihtyisäksi sisustetulla terassilla tai parvekkeella kesäiset hetket maistuvat makeilta.

Haaveiletko sinäkin noista hetkistä? Käy Ideat & vinkit -galleriassamme inspiroitumassa pihoista ja puutarhoista, terasseista ja parvekkeista

Toiset toivovat ympärilleen luontoa ja rauhaa, toiset elämää ja palveluita

Monelle luonnon rauha on ollut tänä keväänä henkireikä. Somekyselyssä asuinaluetta koskevista toiveista välittyikin erityisesti kaipaus luonnon läheisyyteen. Ympärille toivotaan tilaa, hyviä lenkkipolkuja, järvimaisemia, jopa maalaisidylliä.

Etuoven.comin kyselyssä kävijät kertoivat etsivät uutta kotia yleisimmin 1-10 kilometrin säteeltä vanhasta kodista, mutta nyt yhä useampi on alkanut etsiä asuntoa myös kauempaa. Ehkä vannoutuneet kaupunkilaisetkin ovat alkaneet kaivata väljemmille vesille.

Toisaalta asuinalueeseen liittyvät toiveet voivat olla myös toisen suuntaisia. Kauempana kaupungista asuvat somekyselyyn vastanneet toivoivat sitä, että lähellä olisi enemmän arkea helpottavia palveluita, kuten kivoja ravintoloita ja kahviloita, joista hakea take away -lounasta.

Toteutimme viime kesänä suuren unelmointitutkimuksen – oletko sinä tilasta ja huikeista maisemista nauttiva Avartaja, keskustan arvoasuntoja ihaileva Tyyliniekka vai kenties kompaktia asumista ja keskeistä sijaintia arvostava vaivaton?

Aloita oman unelmakotisi etsiminen Etuovi.comissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio