Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Huhhuh. Missä on se paussinappi, jota voisi painaa kun aika ja rakennustyöt etenee liian nopeasti? Helmikuu meni seiniä ja kattoja levyttäessä ja maaliskuussa tasoitettiin ja maalattiin kaikki pinnat. Huhtikuussa päästiin vihdoin vauhtiin ja nyt onkin tehtävä viimeisiä sisustusratkaisuja vauhdilla.

Tässä vaiherikas kuvakollaasi menneiltä kuukausilta sekä lopussa myös videokuvaa Raksalta.

– Raksalla-juttusarjassa pääsette seuraamaan kotimme suunnittelu- ja rakennusprojektia Tampereen Pispalassa.

Rakennustyöt loppusuoralla
Kuvassa näkyy portaikosta ylöspäin kuvattuna työhuoneen ja portaikon välinen sisäikkuna-aukko, johon täytyisi vielä löytää itse ikkuna. Raksa-aikana aukosta on ollut näppärä nostella isoja levyjä toiseen kerrokseen.

Sileä, maalattu katto ilman kattolistoja

Lattian ja seinien levyttämisen jälkeen levytettiin kattopinnat. Levynostin oli vuokralla, joten Pihi-Liisojen oli oltava tosi nopeita. Rakennus J. Jutila näyttikin meille, miltä näyttää tehokas kirvesmies.

Elokuisessa postauksessani pohdiskelin säästökeinoja, ja olin tuolloin taipumassa mdf-paneelikattoon. Tein kuitenkin itseäni monella tapaa miellyttävän kompromissin ja valitsin sileän valkoiseksi käsitellyn kipsilevykaton ilman kattolistoja. Sen lisäksi, että ilme pysyy yksinkertaisena listattomana, niin säästän myös ison rahan listarahoissa. Jee!

Rakennustyöt loppusuoralla
Yläkerran lattialämmitysputkien ympärille soirottiin toinen kerros kipsilevyä.

Haastava välipohja – nyt valitsisin toisin

Toisen kerroksen välipohjan eli lattian rakenne osoittautui todella raskaaksi ratkaisuksi. Kerrokseen jouduttiin kantamaan 3000 kg lattiakipsilevyä sekä 2000 kiloa tasoitetta. Toiseen kerrokseen johti vain rakennustikkaat! Tämän kantourakan lisäksi kipsilevyn soiroaminen lämmitysputkien ympärille oli työlästä. Myös lattian massaus eli päällimmäisen kerroksen tasoittaminen oli hankalaa lattiarakenteen selvästi viettäessä. Ensi kerralla valitsisin toisen välipohjarakenteen!

Rakennustyöt loppusuoralla
Tekniikkakuilu muodostaa melkoisen möhkäleen kerrosten keskelle. Tila on hyödynnetty myös pyykkikuilun väyläksi.
Videokuvaa Raksalta
Kuva olohuoneesta portaikkoon ja keittiön suuntaan

Tasoitus, hionta ja maalaus

Alusta asti oli selvää, että ostaisimme tasoitustyön ammattilaiselta, sillä työvaiheena se on todella työläs ja vaatii kokenutta kättä. Onneksi tulimme järkiin myös maalaustyön suhteen ja ulkoistimme tuonkin tehtävän Oriveden Tasoitteelle. Kun pinta-alaa on paljon, olisi aivan hullua tehdä työ itse, kun ammattilaisilla on siihen kunnon laitteet ja jälki on varmasti hyvää.

Rakennustyöt loppusuoralla
Kuva tulevasta kuntoilutilasta. Seinän vierustan kotelointiin on piilotettu suihkuvaraukset mahdolliseen myöhempään käyttöön.

Niinhän siinä sitten kävi, että pyysimme Oriveden Poikia tekemään myös kellarin tasoite- ja maalaustyöt. ”Tee itse ja säästä” oli tässäkin kantavana teemanamme, mutta kun tajusimme miten monta tasoite/hionta/tasoite/hionta/maalaus/maalaus -vaihetta duuni sisälsi, niin ei tuntunut pahalta maksaa paria tuhatta euroa lisää.

Videokuvaa Raksalta

Myös ikkunapenkit ja -smyygit käsiteltiin siten, etteivät ne kaipaa listoja. Kulmiin kiinnitettiin kulmavahvikkeet, jotka ylitasoitettiin ja maalattiin. Lopputulos on kuin kivitalossa!

Rakennustyöt loppusuoralla
Pääkerroksen ”vierasvessasta” löytyy monenlaista kotelointia ja piilotettua putkea.

Kalliit koteloinnit ja hitaat rakennustyöt

Rakentaminen tulee sisustussuunnittelijalle kalliiksi, kun joka kohtaan täytyy olla tekemässä kotelointeja, syvennyksiä ja muita yksityiskohtia ja tehosteita. Pääkerroksen vessaan halusin seinään tulevan pesuhanan sekä erillisen bidesuihkun omalla lämpötilasäätimellä. ”Valeseinään” upotetaan sekä wc-teline että peilikaappi. Lisäksi tänne askarreltiin syvennys, johon tulee epäsuoraa valoa.

Tekisi mieleni antaa itselleni potkut, sillä näiden kotelointien tekeminen on hidasta ja kallista puuhaa, valitsemistani vesikalusteista puhumattakaan. Toivotaan, että tätä kehtaa esitellä valmiina…

Videokuvaa Raksalta
Allastaso rakennettiin itse ja pinta laatoitettiin samalla laatalla kuin seinät ja lattiakin. Aika pimeetä!
Rakennustyöt loppusuoralla
Kuva kylpyhuoneesta. Mestari Franssila lupasi tehdä laatoituksen mahdollisimman pienellä saumalla ja ulkokulmat jiirataan, jottei tarvita kulmalistoja.

Valmista pintaa: tapettia, laattaa ja parkettia

Rakennustyöt loppusuoralla

Poikien aulan tapetoin ihan ite Marimekon Ruutukaava-tapetilla. Aulaan tulee väriä myös välioviin, kun tilasin Jeld-weniltä ovet tapetin sävyjen mukaan.

Videokuvaa Raksalta

Päämakkarin kaikki seinät saivat vihertävän harmaan sävyn ja katon rajaa kiertää pieni uloke, jonka päälle tulee led-valot. Oviaukoista pilkottaa aula ja smaragdin vihreä kylpyhuone.

Videokuvaa Raksalta

Parkettiin panostin. Tämä ihana Trinity-lankkuparketti on käsinveistetty ja vahattu Vaasassa. Oma nimi oli jokaisessa paketissa 🙂

Videokuvaa Raksalta

Tilaamani parketti on 25,5 cm leveää eli valmista pintaa syntyi nopeasti. Parketti sai myös kehuja asentamisen helppoudesta. Kuulemma melkein yhtä helppoa kuin levyjen soitto ja play-napin painaminen 😉

Rakennustyöt loppusuoralla

Tähän tulee pian Puustellia. Kantava tukipalkki saa jäädä näkyville. Sen taakse jää niin IV-kanavat kuin kattoliesituuletinkin.

Rakennustyöt loppusuoralla

Laadukas laatta tarvitsee myös pätevän asennusporukan. Franssila Kylpyhuoneet Oy on yksi parhaimmista sijoituksistamme tässä raksa-projektissa…tietysti näiden Outlet-laattojeni kanssa 😀

Rakennustyöt ja vaiheet videolla – Tervetuloa meille!

Tässä vielä kuvakollaasin päätteeksi videokierros pääkerroksessamme. Ensimmäinen kerros alkaa pääovelta, jonne on sisäänkäynti terassin kautta. Paljon pieniä yksityiskohtia puuttuu vielä, mutta suuret linjat ovat näkyvissä.

Maltahan odottaa seuraavaan Raksalla-postaukseeni, sillä silloin kierretään koko kämppä!

Raksaterkuin,
-Memmu

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio