Maija Lukkari-Nyman

Maijan Maailma - helsinkiläinen sisustussuunnittelija, LKV ja varatuomari

Kuulemme usein kauhukertomuksia remonteista. Tein kattavan remontoijan muistilistan, jonka avulla selviät remontin pahimmista karikoista ja lopputuloksena voi olla onnistunut remontti. Tarkista muistilistan kaikki neljätoista kohtaa!

1. Suunnittele hyvin

Tee itsellesi tarkka suunnitelma siitä, mitä sinä ja perheesi haluatte. Mieti myös millaista viimeistelyä toivot, meneekö listat jiiriin vai ei. Visioi lopputulos mielessäsi ja tarvitaessa käytä visiointiapuna suunnittelijaa. Ideoita remonttiin voit hakea esimerkiksi Etuoven ideagalleriasta, johon poimitaan kuvia kauniista kodeista.

2. Konkretisoi suunnitelmasi

Piirrä pohjapiirros asunnosta. Tee esim. mood board, leikkaa pintamateriaalikuvat esitteistä tai lehdistä. Kirjaa haluamasi/valitsemasi uudet materiaalit paperille ja lisää pohjapiirroksen myös asunnon mitat. Jos et osaa tehdä itse, pyydä apua suunnittelijalta.

moodboard apuna remontin suunnittelussa
Moodboard, jonka sisustussuunnittelija kokosi yhdessä asiakkaan kanssa kaksion hurjaa remonttia varten. Kuva: Charlotta Savander / YinYang Design.

3. Valitse irtokalusteet, kiintokalusteet ja tarkista, onko pistorasioita riittävästi

Tässä vaiheessa piirrä irto- ja kiintokalusteet mittakaavassa pohjakuvaan. Sen jälkeen sijoita valaisimet paikoilleen. Tarkista vanhojen sähköpistorasioiden paikat. Jos ne eivät ole oikeissa paikoissa, tee sähkösuunnitelma ja tarvittaessa teetätä sähkösuunnitelma ammattilaisella. Suosittelen tätä jälkimmäistä vaihtoehtoa.

kaksion remontti, uusi pohjapiirros
Piirretty pohjakuva kaksiosta, sen eri tiloista sekä kiinto- ja irtokalusteista. Kuva: Charlotta Savander / YinYang Design.
kaksion remontti, keittiö remontin jälkeen
Kaksion remontoitu keittiö. Tässä kaksiossa toteutettiin hurja remontti, jossa makuuhuone ja keittiö vaihtoivat paikkaa. Lue remonttitarina ja katso lisää kuvia tästä remontista!

Jokunen määrä sähköjohtoja mahtuu juoksemaan johtourallisten listojen takana, mutta mieti, hyväksytkö mahdolliset pinta-asennukset vai haluatko roilota seinään urat, johon johdot asennetaan. Tarkista, että sähkötaulustasi riittää sähkötehoa riittävästi nykypäivän tarpeisiin.

4. Budjetoi materiaalit, kiinto- ja irtokalusteet

Laske tarkka budjetti pintamateriaaleista ja kiinto- sekä irtokalusteista. Ehkä tarvitset myös verhoja? Pyydä tarjous myös kalusteiden kasaus- ja asennuspalvelusta. Usein kalustevalmistajien asennuspalvelu on kallista, mutta tehokkaampaa.

kaksion remontti, uusi keittiö
Kaksion uusi keittiö, jossa toinen seinä on yläkaapiton. Keittiön työtasot ovat marmoria. Lue lisää tästä remontista ja katso video lopputuloksesta

Toisekseen, joissain tilanteissa on parempi, että työvastuuta hajautetaan eri toimijoille, jos tämä on selkeä oma työvaiheensa ja helposti eriytettävissä. Oma urakoitsijasi saattaa kärsiä jo kisaväsymystä siinä vaiheessa, kun kalusteasennusajankohta on käsillä. Muista sopia urakoitsijasi kanssa aikataulusta, jolloin pohjatöiden on oltava valmista asennustöitä ajatellen.

Kaksion hurja remontti -blogijutussa remontin suunnittelija antaa esimerkin millaiseen kustannuksiin koko asunnon remontissa kannattaa varautua.

5. Luvat ja ilmoitukset

Ota yhteyttä isännöitsijään ja kysy miten isännöitsijä haluaa remontti-ilmoituksen tehtävän. Toisissa taloyhtiöissä on hyvin tarkat ja selkeät ohjeet remontoijalle. Vaikka lupakäytäntöjä on helpotettu, joissain tapauksissa voit joutua hakemaan lupaa oman kuntasi rakennusvalvonnalta. Urakkamaailman blogiin on koottu esimerkkejä siitä, mitä ja miten pitää ilmoittaa taloyhtiölle tulevasta remontista.

6. Kilpailuta remontti sen jälkeen, kun kokonaiskuva remontista on selvillä

Pyydä tarjoukset ainakin kolmelta yritykseltä. Jotta tarjoukset ovat verrannollisia, anna mahdollisimman tarkka ja seikkaperäinen kirjallinen kuvaus tehtävistä töistä. Pyydä tarjousta erikseen työstä ja esim. perusrakennusmateriaaleista. Tarkista, kuuluvatko esim. pohjamaalit, ruuvit tai muut perusrakennusmateriaalit tarjoukseen.

Pyydä urakoitsijaa täydentämään tarjous työvaiheilla ja aikataululla – vain hän osaa tehdä tämän suunnitelman. Myös kotitalousvähennys kannattaa hyödyntää, jos käyttää ulkopuolista työvoimaa.

Remontin voit kilpailuttaa helposti ja maksutta Urakkamaailman sivustolla. Suosittelen kuitenkin, että urakoitsija tulee aina paikan päälle ennen työstä sopimista, etenkin isoissa tai monimutkaisemmissa remonteissa.

7. Urakoitsijan valinta

Valitse mieluummin kokenut ja hyvät referenssit omaava keskisuuri yritys kuin halvin mahdollinen tarjous. Varmista vielä, että yritys on toiminut mielellään ainakin muutaman vuoden, ja että yrityksellä ei ole maksuhäiriömerkintöjä. Varmistu myös siitä, että yritys maksaa kaikki työnantajan velvoitteensa, ja että sillä on vastuuvakuutus. Tarkista, tarvitsetko myös sinä remonttiaikaisen vakuutuksen.

Kaikkein halvin firma on harvoin paras, vaikka varmuutta paremmuudesta et saa edes kalleimmankaan suhteen. Liian halpa yritys saattaa olla konkurssissa ennen remontin valmistumista ja kallein viettää lomat Ranskan viinitiloilla, joten remonttisi ei myöskään pääse valmistumaan.

8. Kaikki kirjallisesti

Laadi aina kirjallinen sopimus remonttifirman kanssa. Käytä apunasi ammattilaisia varsinkin, kun tehdään suurempia ja monimutkaisia sopimuskokonaisuuksia. Muista skannata kuvat ja mieluiten vielä pyytää allekirjoitus työnjohtajalta kaikkiin työmaalle toimittamiisi toimintaohjeisiin ja esim. kaakelinladontaohjeisiin. Tämä on tehokkain tapa, jolla voit todistaa ohjeet annetuiksi ja siten vaatia remontoijaa korjaamaan mahdolliset virheet omalla kustannuksellaan.

9. Kiinteähintainen urakka, hinta-arvio vai suuntaa antava hinta

Mieti haluatko saada kiinteän urakkatarjouksen, hinta-arvion vai suuntaa antavan arvion remonttityöstä. Jos rakennusurakkaa ei ole sovittu tehtäväksi kiinteään hintaan, pyydä ennen sopimuksen tekemistä hinta-arvio tilaamastasi työstä.

Hinta-arvio on kuluttajan ja elinkeinoharjoittajan välisessä sopimuksessa sitova, eikä sitä ei saa ylittää yli 15 prosentilla. Hinta-arvion sitovuudesta on kuitenkin olemassa joitain poikkeuksia. Hinnan määräytymisestä voit lukea lisää kuluttajasuojalain 8 luvusta.

10. Remonttibudjetin joustovara ja aikataulun ylitys

Laita takataskuun määrä, joka vastaa noin 10-20 % remontin budjetin loppusummasta yllätyksiä ja budjettiylityksiä varten. Niitä ilmenee – lähes aina! Huolellisimmallakaan suunnittelulla ei voida välttyä kaikilta yllätyksiltä. Seuraa itse urakoitsijan tekemää aikataulua. Reagoi heti, jos aikataulu ei pidä.

11. Maksuaikataulu ja vastaanottotarkastus

Sovi maksuaikataulusta remontoijan kanssa. Maksa takapainotteisesti lukuun ottamatta alkumaksua, joka yleensä suoritetaan heti remontin alkaessa, jos urakoitsijan vastuulla on materiaalihankinnat. Pidätä ainakin esim. 1/3 maksuosuus koko budjetista, jonka suoritat vasta, kun remontti on kokonaan valmis.

Tee yhdessä remontoijan kanssa kohteeseen vastaanottotarkastus, kun työ on valmis. Maksa remonttiyritykselle vasta remontin valmistuttua ja kun olet hyväksynyt remontin laadun. Mahdollista on myös sopia maksuosuudesta, joka suoritetaan vasta vuositarkastuksen jälkeen.

12. Tavaroiden toimitus työmaalle

Järjestä itse kaikki materiaalit asunnolle tai vaihtoehtoisesti sovi minkä verran tavaroiden noudosta työmaalle sinua veloitetaan, jos et pääse itse noutamaan rakennustarvikkeita. Jos sovit, että sinä toimitat tavarat työmaalle, sovi urakoitsijan kanssa, kuinka hyvissä ajoin hänen on ilmoitettava sinulle mahdollisista puutteista. Et halua, että työmaalla hommat seisovat sinun takiasi.

13. Valvo remonttia ja listaa osallistujat

Valvo itse remonttia niin paljon kuin mahdollista. Voit myös palkata oman valvojan, joten suorita valvojan ja kaikkien muidenkin yhteistyötahojen valinta yhtä huolellisesti kuin remonttifirman valinta.

kaksion remontti, vanhan keittiön purku
Töölöläiskaksion hurja remontti vanhan keittiön purkuvaiheessa. Kuva: Charlotta Savander arkistot. Lue lisää tästä remontista ja katso videolta remontin lopputulos

Kohteessa olisi hyvä vierailla remontin kuluessa vaikka päivittäin. Tämä antaa remontoijalle tunteen siitä, että tiedät missä mennään. Tällöin myös vuoropuhelu säilyy jatkuvana. Sovi remonttifirman kanssa kuka on ilmoitusvelvollinen, kun esimerkiksi putkimies tarvitaan paikalle.

Listaa kaikki remonttiin osallistuvat tahot ja heidän yhteystietonsa. Lähetä lista kaikille osallistujille sähköisesti ja sen lisäksi pidä lista näkyvillä työmaalla koko remontin ajan.

Lue Urakkamaailman blogista: Milloin remontille tarvitaan valvoja ja mitä se maksaa? 

14. Jälleenmyyntiarvo

Kaikki remontit eivät nostata asunnon arvoa. Vanha sanonta ”voitto tehdään ostaessa” pätee moneen asuntokauppaan. Mikäli aiot teetättää ison remontin, tämän täytyy näkyä ostohinnassa – etenkin, jos havittelet voittoa myyntivaiheessa. Liian persoonallisesti teetetyt remontit ovat usein vaikeita myyntikohteita. Toisaalta Suomesta löytyy myös vain muutama osoite, jossa remontin voi tehdä lähes kuinka kalliilla tahansa ja saada tuon hinnan takaisin myyntihinnassa. Ns. näkymätön hintakatto saatetaan saavuttaa turhankin nopeasti.

Marika on kertonut täällä blogissa aiemmin, miten 90-luvun omakotitalo remontoitiin myyntikuntoon.

Onnea remonttiin!

-Maija

Katso myös nämä

Yksi kommentti sivuun “Remontoijan muistilista – näin onnistut

  1. Budjetointi saattaa tuottaa monelle ensikertalaiselle hankaluuksia. Omaakin remonttia aikanaan tehdessämme piti materiaalit miettiä uusiksi useampaan kertaan. Hankimme kuitenkin myös käyttöömme uusiutuvan energialämmityksen, jonka pitäisi säästää kuluja pidemmän päälle.

    https://www.ariterm.fi/lammitysratkaisut/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio