Rintamamiestalon sisustus -sarjassa tutustumme tänään upean 50-luvulla rakennetun talon alakerran uudistukseen. Vanhempieni perhetutut asuivat aikanaan ihanassa rintamamiestalossa, joka sijaitsi puistomaisen alueen rauhallisella kulmatontilla. Muistan elävästi talon narisevat lautaportaat, vinokattoisen vintin ja omenoilta tuoksuvan ulkokuistin. 40-50-luvun jälleenrakennustarpeisiin kehitetty rintamamamiestalo on edelleen monen kotia etsivän unelma. Rakastan itsekin kyseistä talomallia sen perinteikkyyden ja omaleimaisuuden vuoksi.
Töiden perässä pääkaupunkiseudulta Pirkanmaalle muuttanut nelihenkinen perhe tarttui härkää sarvista ja remontoi itselleen 50-luvulla rakennetusta omakotitalosta kauniin kodin, joka koki lähes täydellisen muodonmuutoksen rintamamiestalon henkeä kunnioittaen. Uuden kodin uudistuksesta kertovan postaussarjan ensimmäisessä osassa pääsemme kurkkaamaan muutokseen talon alakerrassa.
Alakerta ennen…
… ja jälkeen.
Onneksi sain myös ennen-kuvat käyttööni, sillä niiden avulla konkretisoituu kuinka kokonaisvaltainen remontti on ollut kyseessä. Löytyipä kaapin perältä mustavalkokuva alkuperäisestä, vastavalmistuneesta rakennuksesta vuodelta 1958. Helpompi olisi ehkä summata, mitä muutoksia talo EI käynyt läpi remontin aikana :-).
Rintamamiestalon sisustus uudistui suurelta osin omin voimin
Kaikki purku- ja pintatyöt toteutettiin joko itse tai talkootyönä, ammattilaisten hoitaessa vaativammat asennus- ja tilaustyöt. Lämmitysjärjestelmä vaihdettiin suorasta sähköstä maalämpöpumppuun ja vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Myös kaikki pinnat joko uusittin tai maalattiin. Lattiaan laitettiin saarniparketti, joka kestää kolhuja muita puulajeja paremmin. Katon Haltex-levy korvattiin MDF-paneelilla ja seiniin laitettiin kipsilevyä, joka pohjamaalattiin ja tapetoitiin. Ulko-ovet ja ikkunat vaihdettiin uusiin, keittiö uusittiin ja samalla avattiin seinä ruokailutilaan, jonka päätyseinään valikoitui kaunis Designers Guildin tapetti. Kuisti lämpöeristettiin, mutta vanhat sormipaneelit säästettiin ja sijoitettiin uudelleen mm. alakerran WC:hen. Myös kaikki alkuperäiset, ihastuttavat loimukoivuovet säästettiin.
”Eniten innostun huokean hintaisista sisustuslöydöistä.” Naurahti perheenäiti tiedustellessani periaatetta kodin sisustusratkaisuille ja -hankinnoille. ”Kun tulee tarvetta ostaa uusia huonekaluja, suuntaan mieluummin vaikka Ikeaan kuin kalliiseen design-liikkeeseen.” Edellisen asunnon huonekalut siirtyivätkin luontevasti uuteen kotiin, eikä tarvetta isommille huonekaluhankinnoille syntynyt. Ainoastaan ruokailutilan pöytäryhmä ostettiin uutena alakertaan. Tee-se-itse-periaate on muutenkin tuttu remontoinnissa kunnostautuneelle avioparille. Design-klassikkoa muistuttava, olohuoneen musta pyörivä nojatuoli, on entisöity aikanaan itse työväenopiston verhouskurssilla. Myös kaikki laskosverhot ovat lähtöisin omasta ompelukoneesta.
Sarjan seuraavissa postauksissa pääsemme kurkkaamaan kauniisti uusitun ”talovanhuksen” kellariin, vinttiin sekä pihaan :-).
/Liisamaija
Kuvat: Liisamaija
Psssst… Lisää kauniita tapetteja löydät ideagalleriasta!
Lue myös:
Rintamamiestalon remontti – Kellarin uusi elämä
Rintamamiestalon uusi elämä – Yläkerta
Katso myös nämä

Yhteistyössä HUOM! Pirkanmaan Laatuvälitys Oy / Pasi Rasku
olisi kiva tietää vähän hintoja
Hei Soile! Valitettavasti en kysellyt pariskunnalta remontin kustannuksista, mutta löysin jo aiemmin Iltalehden sivuilta artikkelin, joissa arvioidaan rintamamiestaloremontin hintoja. Artikkeli löytyy osoitteesta http://www.iltalehti.fi/asuminen/2013071917279640_an.shtml. 🙂