Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Kuukausien hikisen työn ja tuumailun jälkeen pikkukoti alkaa vihdoin muistuttamaan viihtyisää Pispala-asuntoa. Sisustus on tehty mahdollisimman paljon vanhaa säästäen ja vanhaa esille kaivaen. Remonttia edeltävät kuvat näet edellisestä postauksestani.

Pispala, remontti, keittiöKuva: Panu Pitkänen, Huoneistovalokuvaus.fi

Imperfectly Perfect! Sieltä laattojen ja rappauksen takaa löytyi kuin löytyikin ihana aarre – isoa, ronskia tiiltä, josta piippu on aikoinaan muurattu. Sen kuului jäädä juuri tuollaiseksi, eikö! Muurista inspiroituneena toin stailaukseen roosan sävyjä, joita poimin sisustusliikkeestäni Dekologialta. Vanha puuhella on hyvässä kunnossa, kuten hormikin, ja sitä voi käyttää niin lisälämmönlähteenä kuin teeveden lämmittämiseenkin. Pukkilan Hexagon-laatoilla toteutettu välitilalaatoitus komppaa hyvin kylpyhuoneen lattian kanssa.

Pispala, remontti, keittiöKuva: Panu Pitkänen, Huoneistovalokuvaus.fi

Epäkäytännöllisiä ja kalliita kulmakaappeja vieroksuen lähdin suunnittelemaan tilaan niemekekeittiömalleja. Kaapistotilan leveys ja syvyys oli vain n. 2 m kanttiinsa, joten keittiöön oli löydettävä pöytäkaapistorunko, jota saisi myös 40cm syvänä. Nopein ja yksinkertaisin ratkaisu löytyi Ikeasta. Pääsin myös ensimmäistä kertaa tutustumaan heidän uuteen Metod-mallistoonsa, jossa laatikostot ovat täyssyviä ja näin ollen tilavampia. Ikeasta löysin myös 27cm leveän induktiolieden, joka upotettiin kapeaan työtasoon. Tässä pikkukeittiössä riittänee varsin hyvin kokkailuun kahden keittoalueen keittotaso, sillä onhan ruoanlaitossa apuna myös ihana puuhella!

Pispala, remontti, keittiöKuva: Panu Pitkänen, Huoneistovalokuvaus.fi

Keittiöön saatiin mahdutettua hyvin niin erillinen keittotaso kuin integroitu uunikin. Tilaa jäi jopa astianpesukoneelle. Neljään 80cm leveään laatikostoon mahtuu hyvin mm. kuiva-aineet ja kattilat. Aterimille löytyy 80cm leveä ”piilolaatikko” yhden vetolaatikon takaa. Astiat saadaan mahdutettua ylöspäin aukeavien seinäkaappien taakse. Ihanaa vanhaa henkeä henkii Smeg-jääkaappi, joka on omassa komeudessaan yksi sisustuselementti. Tästä pyöreähköstä jenkkikaapista inspiroituunena on tilaan tuotu myös muita mustia ja pyöreitä elementtejä, kuten liesituuletin, valokatkaisija ja sähköpistokkeet. Kaikki vanhat ovet, listat ja smyygit säilytettiin ja kunnostettiin. Ikkunat smyygeineen vaihdettiin uusiin, sillä vanhat olivat 50-luvulta ja erittäin naarmuiset. Edellinen asukas oli tilkinnyt niitä vanutupoilla :).

Pispala, keittiöremonttiKuva: Panu Pitkänen, Huoneistovalokuvaus.fi

Asunto sijaitsee tämän talokaunokaisen paksussa ja korkeassa, rapatussa kivijalassa. Myös kantavat rungot ja väliseinät ovat näin ollen kiveä. Tämän halusin näkyvän myös yksiön sisustuksessa. Esille jätetty tiilimuuri ja seinien laastipinnat saivat seurakseen myös betonisen työtason, joka luo mukavaa kontrastia kiiltäväpintaisille kodinkoneille ja kaapinoville. Betonitaso on Counterformin tee-se-itse-betonitaso, josta kerron tarkemmin seuraavassa blogipostauksessani! Mikäli betonitasot ja niiden tekeminen itse kiinnostavat, kannattaa lukea! Betoninen työtaso ei ole edullisin ratkaisu, mutta pihistämällä kaapistojen rungoissa voi hyvillä mielin satsata näyttävään ja kestävään pöytätasoon.

Pispala, keittiöremonttiKuva: Panu Pitkänen, Huoneistovalokuvaus.fi

Kylpyhuoneeseen johtava ”salaovi” levytettiin käytännön syistä umpeen, mutta keittiön puolelle jätettiin syvennys koko seinän paksuudelta. Tähän voi laittaa hyllyjä tai vaikkapa keittiötikkaat. Itse kuvittelisin laittavani siihen myös yrttiruukkuja roikkumaan…

Pispala, remonttiKuva: Panu Pitkänen, Huoneistovalokuvaus.fi

Koko asuntoon laitettiin vanhan muovimaton tilalle Karelian hopeaa hohtava musta parketti. Useiden muovimattojen alta löytynyt lautalattia ei valitettavasti ollut pelastettavissa. Ikkunasta näkyy upea ja mieltä tyynnyttävä Pyhäjärvi ja Pispala-näkymä. Huoneen koko on 15 neliötä, mihin mahtuu hienosti niin makuuhuoneen kuin olohuoneenkin vaatimat elementit. Miksi pitäisikään olla kaksi erillistä tilaa näille toiminnoille?

Pispala remonttiKuva: Panu Pitkänen, Huoneistovalokuvaus.fi

Kulmassa näette muurin, johon piti tulla vanhaa aikaa henkivä kamiina. Nokipojat kävivät tutkimassa hormia, joka osoittautui olevan sekä tukossa, että liian ahdas uudelle tulisijalle. Olisipa ihana tietää, onko tässä ollut aiemmin kakluuni vai jokin lämmityskattila… Somisteet ovat lainassa Dekologialta sekä Lundialta. Tuo Lundian ”uusi musta” on niin ihana ja ajattoman kaunis hyllykkö! Tykkään!

Pispala, kylpyhuoneremontti, tiililadontaKuva: Panu Pitkänen, Huoneistovalokuvaus.fi

Sitten pääsemme kylpyhuoneeseen, joka näyttääkin aika paljon erilaiselta kuin
aiemmin! Myös täällä on yhdistetty ronskia, vanhaa kivipintaa ja kiiltävää uutta laattaa sekä kalusteita. Vanhaa ja uutta. Löysin Pukkilasta todella upeat laatat tähän tilaan. Sopivasti vanhaa saadaan mm. fasettihioituilla 20×10 -laatoilla, kun ne asetetaan tiililadonnalla. Myös hexagon-muoto tässä lattiassa, tekee tilaan oman tunnelmansa. Tila ei kuitenkaan missään nimessä ole romanttinen taikka talonpoikaishenkinen, mikä ei tässä ollut tarkoituksenakaan. Sana ”vanha” voi tarkoittaa muutakin…

Pispala kylpyhuoneremontti, tiililadontaKuva: Panu Pitkänen, Huoneistovalokuvaus.fi

Vaikka seinät ovat muutoin yläosasta mustaksi Luja-maalilla maalattua laastia, on suihkusyvennys laatoitettu ylös asti. Suihkun lasiovi tuo selvästi lisää ulottuvuutta pikkukylppäriin. Täytyy sanoa, että laatoitusjälki on todella siistiä ja tarkkaa! Kylpytilat kohteeseen toteutti Franssila Kylpyhuoneet Oy. Vesikalusteet on hankittu Laattapisteeltä.

Pispalan pihaidylliKuva: Panu Pitkänen, Huoneistovalokuvaus.fi

Tässä pihassa on sitä kuuluisaa Pispalan pihaidylliä!

Pispala julkisivuKuva: Panu Pitkänen, Huoneistovalokuvaus.fi

Ihana, kaunis talo, josta on onneksi pidetty hyvää huolta.   Kuva: SKV Tampere

Tässä vielä pohjakuvaa, josta näkee myös isohkon eteiseen. Siihen saatiin mahdutettua iso, lähes 2 metriä leveä Inarian liukuovikaapisto mattamustilla lasiovilla. Kaapisto pilkottaakin yhdessä keittiökuvista! Tekninentila, jossa on myös asunnon lämminvesivaraaja, ”piilotettiin” kylpyhuoneeseen peilin taakse.

Loppukaneettina sanottakoon, että projekti oli vaativa, kuten vanhojen talojen remontointi aina. Suoria seiniä ei ole ja suunnitelmia joutuu usein muuttamaan uusien ”löydöksien” myötä. Tämä nostaa myös remppakustannuksia. Vanhan talon tai asunnon remontointi on kuitenkin hurjan palkitsevaa ja mielenkiintoista, mielestäni se on meille jopa velvollisuus! Sisustukseltaan tästä isosta pikkuyksiöstä tuli minun näköiseni – rakastan kontrasteja! Koska kohde on tehty myyntiin, on pinnat pidetty ”helppoina” siten, että kodin uusi omistaja voi helposti värittää asuntoaan oman mielensä mukaan :). LIVE, LOVE, PISPALA <3

/Memmu

Pssst… Lisää vinkkejä mustan ja valkoisen käyttöön sisustuksessa löydät Etuovi.comin Ideat & Vinkit -galleriasta :-)!

Katso myös nämä

2 kommenttia sivuun “Rouva Talo Pispalassa – Remontin jälkeen

  1. Kiitos Kati!

   Itsekin tykkään tällaisesta konstailettomasta tyylistä!
   Hexagon-mosaiikki yhdessä fasettihiotun 10x20cm laatan kanssa tekee mukavan ”oldies”-vaikutelman kylpytilaan jättäen sen kuitenkin myös moderniksi mustavalkoisella ilmeellään, eikö! Hyvin simppeliä, mutta osaltaan saumalaastin sävy ja seinien tiililadonta tekee paljon yleisilmeelle. Uskon, että myös hyvin pitkäikäinen valinta, johon ei heti kyllästy 😉
   Näitä mukavan yksinkertaisia, mutta kaivattuja laattamuotoja löysin Pukkilasta!

   / Memmu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio