Aina välillä sitä huomaa löytävänsä itsensä isojen valintojen ääreltä. Valintojen, joilla saattaa olla oleellinen vaikutus sujuvaan arkeen ja sen myötä saavutettavaan mielenrauhaan. Yksi näistä valinnoista on oikean ulkomaalisävyn valinta. Oman kodin ja mökin julkisivua kun joutuu katselemaan parhaimmillaan jopa vuosikymmeniä.

Itse pystyn maalisävyä valitessani tuijottamaan kahta eri värilastua jopa useamman tunnin, saamatta minkäänlaista päätöstä aikaiseksi. Värisilmän Sävylä-palvelu tarjoaakin meille ikuisille pähkäilijöille auttavan kätensä, mitä tulee ulkomaalien valintaan. Ulkomaalien kanssa kun kannattaa valita väri, joka menee kerrasta oikein. Lisäksi projektissa pitää huomioida niin katto, vuorilaudat, sokkeli kuin monet muutkin muuttujat.

sävylä, ulkomaali, maalisävy, valinta Lähdin testaamaan Sävylä-palvelua perustuen kuvaan ja tietoihin ystäväni hirsitalosta. Itse palvelun käyttö osoittautui varsin mutkattomaksi. Verkkopalvelun lomakkeelle ladataan kuva omasta talosta, sekä tiedot toiveista ja kohteen yksityiskohdista. Lomakkeelta valitaan myös lähin Sävylä-toimipiste, josta lomakkeen lähettäjään ollaan yhteydessä tapaamisen tiimoilta.

Heti seuraavana päivänä lomakkeen lähettämisestä minuun oltiinkin yhteydessä valitsemastani Huittisten Latama Ky Värisilmä-myymälästä. Maaliasiantuntija Noora Soppa tiedusteli sähköpostitse vielä muutaman lisätiedon ympäristöstä, kuten onko tontilla muita rakennuksia tai viherkasvillisuutta. Samalla sovimme tapaamisen seuraavalle viikolle Sävylä-ehdotuksen merkeissä.

maali, maalipurkki, koepurkki, maalisävyn valinta Myymälään saapuessani minulle tarjottiin kuppi kahvia, jonka jälkeen aloimme katsoa tarkemmin Nooran tekemää suunnitelmaa talon uudesta julkisivusta. Tämä sisälsi sävyvalintasuunnitelman, määrä- ja hinta-arvion käytettäville maaleille, 30 euron Sävylä-etusetelin, koepurkin seinämaalista ja hyvän siveltimen. Eli kaiken oleellisen ulkomaalaukseen ryhtyvälle.

Olin täyttänyt Sävylä-palvelun esitietolomakkeeseen seinämaalin väritoiveeksi harmaan eri sävyt. Ehdotukseen Noora olikin valinnut toiveeni mukaisesti keskiharmaan, joka sopii sävynsä puolesta punamullan väriseen piharakennukseen. Nurkkalautoihin oltiin valittu lämmin valkoinen tämän tasapainottaessa seiniin tulevaa kylmää harmaata. Sokkelin sävyksi oli valittu tummanharmaa kokonaisuutta tukemaan. Entä jos tehty suunnitelma ei miellytäkään? ”Lähdemme Latamassa liikkeelle yhdellä Sävyvalinta- suunnitelmalla. Tätä voidaan sitten muokata ja tehdä toinen suunnitelma asiakkaan toivomaan suuntaan.” Halutessaan asiakkaan on mahdollista saada heti alkuun kaksikin vaihtoehtoa, jos potentiaalisia seinäväritoiveita on useampia.

Kävimme läpi myös määräarvion, joka riippuu paljon maalattavasta pinnasta. ”Siitä lähdetään, että yksi maalauskerta riittäisi. Tämän jälkeen katsotaan, onko tarvetta vielä toiselle maalikerrokselle” kertoi Noora. Tämä oli kiva kuulla palveluntarjoajan puolelta, tiedon herättäessä entisestään luottamusta tarkan markan ihmisessä  konseptia kohtaan. Mutta eniten janosin tietämystä työvaiheista ennen maalipurkkiin tarttumista.

Alle olen koonnut saamani hyödylliset ohjeet työvaiheista riippuen maalattavan pinnan kunnosta:

1. Seinäpinnan kunto hyvä (maali ei lohkeile, eikä pinnassa hometta)

  • maalaamattomat pinnat, kuten ikkunat suojataan hyvin
  • pinnat pestään ja annetaan kuivua
  • maalaus, jonka jälkeen huoltomaalaus noin 15 vuoden välein

2. Maali lohkeilee

  • maalaamattomat pinnat, kuten ikkunat ja metalliosat suojataan hyvin. Myös puutarhakasvit kannattaa suojata.
  • poistetaan lohkeamat kaapimella tai teräsharjalla. Myös mahdollinen runsas homekasvusto kannattaa harjata pois.
  • seinäpinnan pesu homepesuliuoksella. Homepesuliuos on pestävä pois vedellä (joko kevyesti, kaukaa painepesurilla, tai ämpärillä ja harjalla) pian käsittelyn jälkeen.
  • kuivumisen jälkeen maalaus, jonka jälkeen huoltomaalaus noin 15 vuoden välein.

Jos tarpeelliseksi todettua homepesua ei tehdä, puskee kasvusto myöhemmin maalin läpi. Maalauksen yhteydessä tehty pesu auttaa myös tulevia huoltomaalauksia.

sävylä, ulkomaali, harmaa Entä millaisessa tapauksessa Sävylästä on eniten apua? ”Jos asiakkaalle käy mikä sävy vain. Tällöin Sävylä-palvelusta on eniten hyötyä. Pystymme ehdottamaan sävyjä, joissa on otettu muun muassa ympäristö huomioon” kertoo Noora ja jatkaa ”Tai jos asiakas tietää haluavansa harmaan, mutta ei tiedä minkä harmaan. Näitäkin kun löytyy kymmeniä eri sävyjä.”

Niin, miten ympäristö voi maalin sävyyn vaikuttaa? Saan kuulla, että ainakin metsän läheisyydessä talonsävy kannattaa olla luonnonläheinen. ”Myös ulkorakennusten sävy kannattaa huomioida. Kiviseen kaupunkiympäristöön sopii taas kylmät sävyt, esimerkiksi sininen. Vesistöjen ääressä kannattaa suosia tummia sävyjä, jotka eivät erotu räväkkyydellään rantamaisemasta. Kaavoitetulla alueella pitää taas ottaa rajoitukset huomioon ja jollain alueella saatetaan suosia vanhanajan maalisävyjä.”

maalisävyn valinta, sävylä Palvelun tuottama asiakaskokemus oli jotain aivan muuta kuin mihin olen tottunut. Minun ei tarvinnut odottaa minuuttiakaan myyjää, toisin kuin viimeksi automarketista maalia hakiessani. Tapaamiseen oli varattu aikaa ja sain istua rauhassa ja kysellä kaikki mieltä askarruttavat asiat. Palvelun hinta (49,90 euroa) on mielestäni edullinen kun ottaa huomioon 30 euron Sävylä-etusetelin maaleille sekä mukana tulevat ohjeet että tarvikkeet. Suunnitelman tekijälle voi myös aina soittaa lisäkysymysten ilmaantuessa.

Sävylä-palvelulle olisikin ollut tarvetta viisi vuotta takaperin, kun mökkimme sai uuden maalipinnan. Mieli olisi tehnyt vaihtaa mökin väriä, mutta loppujen lopuksi päädyimme samaan, tylsän tuttuun valkoiseen. Seuraavaan mökkimme huoltomaalaukseen on aikaa noin kymmenen vuotta. Toivottavasti palvelu onkin saatavilla vielä vuonna 2025 :).

Liisamaija
Kuvat: Liisamaija

P.S. Lisää inspiroivia ideoitaVärisilmältä löydät Etuovi.comin Ideat & Vinkit -galleriasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio