Yhteistyössä:

Kysyimme taannoin Etuoven Facebook-sivulla, millaisia muotoilun kukkasia suomalaisista kodeista löytyy. Saimme kuulla mitä hauskempia tarinoita elämästä keskellä kodin muotopuolisuuksia .

Järjestimme kyselyn, jossa ihmiset saivat vapaasti kertoa kodeistaan löytyvistä suosikki-inhokeista, jotka laittavat ihanasti kapuloita arjen rattaisiin. Tämä kysely poiki sadoittain vastauksia, joista kokosimme listauksen Suomen 10 yleisimmästä muotopuolisuudesta.

Vastausten runsaudesta inspiroituneena etsimme nyt Suomen muotopuolisinta kotia. Onko se sinun asuntosi? Kuinka monta näistä sinä löydät omasta kotoasi?

1. Kohtuuttoman syvät keittiön alakaapit

Konttausasentoon lattialle ja puoliksi kaapin sisään – kuulostaako tutulta? Näin kattiloita ja rasioita useimmissa kodeissa tavoitellaan mahdottoman syvistä ja jopa kulmien taakse jatkuvista keittiön alakaapeista.

2. Liian pieni kylppäri tai vessa

Liian pieni kylpyhuone tai vessa toistui lukuisissa vastauksissa. Parhaimmissa esimerkeissä asukit joutuivat kiipeämään vessanpöntön yli päästäkseen suihkuun. Myös vessapaperirullien kastumien kuului monesti ahtaan kylppärin ikäviin puoliin.

3. Liian pieni keittiö

Parhaan hyödyn saa irti keittiöstä, kun siellä mahtuu kokkailemaan. Valitettavan monessa keittiössä sen kuitenkin joutuu tekemään tilanpuutteen vuoksi vain yhden henkilön voimin tai olohuoneen tasoja apuna käyttäen.

4. Liian pieni eteinen

Kenkäläjät oven avaamisen tiellä, tai takkivuori vastassa sisään astuessa. Näistä on liian pienet eteiset tehty.

5. Keittiön kaapit on suunniteltu niin, ettei samanaikaisesti voi avata kaappeja, kun törmäilee toisiinsa

Keittiöstä löytyi useampiakin suosituimpia muotopuolisuuksia. Syvien alakaappien ja ahtaan pinta-alan lisäksi harmaita hiuksia aiheuttivat kaappien ja kodinkoneiden ovet, joita ei pystynyt availemaan yhtäaikaisesti. Kyllähän se vähän ärsyttää, jos tiskikone pitää ensin tyhjentää pöydälle, jotta pystyy avaamaan kaapit, jonne astiat kuuluvat.

6. Kaapit liian korkealla

Säilytystila katon rajassa asettaa käytännöllisyyden toissijaiseksi. Kodeissa kaivataan säilytystilaa, mutta syvä kaappi katonrajassa ja tuolipinon päässä ei ole paras ratkaisu tähän. Toki harvemmin tarvittavat tavarat pysyvät ainakin piilossa.

7. Liian iso eteinen/hukkatila eteisessä

Eteisen tarpeet kytkeytyvät vahvasti asukkien määrään, mutta jos yleiset asumistilat ja muut huoneet kärsivät ahtaudesta eteisen hukkaneliöiden uhalla, ei suunnittelu ole mennyt ihan putkeen.

8. Pistorasioita liian vähän / väärissä kohdissa

Kämppä täynnä jatkojohtoja ja niputtamattomia piuhoja? Pistorasian paikkoja ei välttämättä ole aina mietitty käyttäjän tai käytännöllisyyden kannalta. Onneksi kahvit saa kuitenkin keitettyä vähintäänkin pikku viritelmien avulla.

9. Pyykinpesukoneen ovi aukeaa vain osittain

Sivusta täytettävä pesukone – mikä ihana syy purkaa lavuaari ja suihkukaappi muuton yhteydessä. Monessa kohteessa ongelma olisi ratkaistavissa päältä täytettävällä koneella, mutta onneksi pyykit saa sisään ja ulos pienemmästäkin lokerosta (kunhan ei säästele voimaa).

10. Tasainen kylppärin lattia

Ihana kuumavesiallas suihkun lattialla vai orastava vesivahinko tasaisen pinnan takia? Vesi valuu viemäreihin parhaiten, kun lattian kaltevuus on suunniteltu tilan käyttötarkoituksen mukaan.

Kuulostiko kolme tai useampikin pointti enemmän kuin tutulta?

Me etsimme nyt Suomen muotopuolisinta kotia, jossa edellä mainittuja kukkasia on kylvettynä useampiakin. Ilmianna oma kotisi YIT:n sivulla ja osallistut samalla hotelliyön arvontaan. Tulemme jakamaan Suomen muotopuolisimman kodin tittelin alkuvuodesta 2018.

3 kommenttia sivuun “Selvitimme 10 yleisintä muotopuolisuutta suomalaisissa kodeissa – tässä tulokset

 1. jUU Sitä en ymmärrä että vieläkin rakennetaan niin, että liesi on seinän vieressä, siten , että molemmin puolin ei ole työtasolaskutilaa. Kattila/paistinpannu pitää voida ehdottomasti pystyä hätätilantees ja muutenkin ihan kummalle puolelle tahansa liettä, jo pelkästään TURVALLISUUSSYISTÄ.
  MILLAISIA ne suunnittelijat ja rakentajat voi nykyaikana olla, jotka sallivat piirustuksiin ja suunnitelmiin mahdollisuuden rakentaa paikka liedelle, ettei voi kädestään laskea pois kuumaa pannnua kattilaa ihan mille puolelle liettä turvallisinta ja helponta on. Enkä tajua sitäkään, että on vain yksi jääkaappi/pakastin systeemi. Erillinen pakastimen paikka varattava keittiöön on VÄLTTÄMÄTÖN JA EHDOTON vähimmäisvaatimus nykyaikana,
  Enkä ymmärrä sitäkään että laitetaan keraaminen liesi. SE On turvallisuusuhka. VÄHIN VAATIMUS joka keittiöön olkoon nykypäivänä INDUKTIOLIESI. Se on turvallisuusperuste. Keraaminen liesi ei ole turvallinen, koska se kuumenee myös koko pinnaltaan, ja jos sille kuumana menee sokeria sille vois sattua räjähtäminen ja todella kamalia terveyden menetyksiä.
  Kaappeja pitää olla moninverroin. MIksi VIELÄKIN on vain yksi hylly- ja yksi tankokaappi. SE on jäänne 1940 luvulta ja 1950 luvulta siltä, jota määritti ARAVA laki tms. Se tapa ei riitä mitenkään.ja Kaappien kunto ja valmistus tasokin pitää korottaa tälle vuosikymmenelle.Sen pitää kestää todellakin. Nykyään ne seinät leviää itsestään niin että hyllyt tippuu pois. Ostaa sitten minkä hyllyn vain.
  Tuo katsauksenne on yksipuolin ja liian pieni noi on vain pieni osa huonoista sisustuksista ja sekä rakentamisista ja tietotasosta.

 2. Keraaminen liesi ei ole turvallisuuden kannalta muita liesiä huonompi. Se ei tosiaankaan räjähdä sokerista, mutta liedelle sulava runsas sokeri voi pilata sen pinnan (syöpyy kuoppia). Kaikki liedet saa pilalle huonolla hoidolla!Liedessä kuumenevat vain keittolevyn kohdat, ja ne näkee vastusten hehkuessa punaisena.
  Miten ihmeessä olisit pärjännyt puu- , kaasu- tai valurautalevyhellan kanssa???
  Vajaakykyistä varten voi asentaa turvakytkimen ja liesisuojan tai kytkeä lieden pois sähköverkosta. Mikro on turvallisempi, mutta saa silläkin tulipalon syttymään. Se onnistuu myös vaikka jouluvaloilla…

  Kaapit sisustaa kukin mieleisikseen vaikka korihyllyillä. Se maksaa (vaatehuoneideni 8 Elfa-tornia yhteensä 1400€). En tiedä mihin viittaat, mutta ainakin minun talopaketissani oli mahdollista itse valita sekä keittiökalusteet että kaapit ja sijoittaa ne omien tarpeiden mukaan. Perusvärkit olivat halvemmat kuin lisätilauksesta saatavat muutokset. Täyskorkealle pakastimelle oli paikka täyskorkean jää-viileäkaapin vieressä. 1970-luvun ja vanhemmissa asunnoissa tilaa ei välttämättä ole, kun ei siihen aikaan kaikilla ollut jääkaappejakaan. Oli energiasyöpöt kylmiöt, joihin mahtui aikuinen seisomaan. Kerrostaloissa jotkut säilyttivät ruokia ikkunoiden välissä ja kellarikylmiöissä.

  Tarkempaa ja seikkaperäisempää tietoa keittiön ja säilytystilojen suunnittelemisesta kaipaava voi tilata väitöskirjoja tai vaikka Työtehoseuran raportteja aiheesta. Tämä oli etuovi.com -sivuston pieni yleiskatsaus aiheeseen kilpailun mainostamiseksi.

 3. Kyllähän sitä rakentaisi ja laittaisi vaikk mitä mutta ihmiset haluaa liian paljon pieniin neliömääriin ja niissä on pakko tehdä kompromisseja valittajia löytyy aina jotka eivät ymmärrä asioita niin kuin ne on laittakaa rahaa tiskiin ja ostakaa 50m2sijaan 150m2 niin saadaan kaikki nuo edellämainitut asiat järjestymään Rutisioita on liikaa rakentakaa itse talonne niin saatte. Hyvää halvalla sanoo entinen rakentaja nykyinen eläkeläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio