Kati Jukarainen

Puutarhan moniottelija

Siisti piha on parhaimmillaan myyntivaltti siinä missä talo tai asunto itsessään. Tässä jutussa annan muutaman neuvon myytävän kodin pihan edulliseen kasvojenkohotukseen sekä tärkeisiin kohtiin, joihin pihassa kannattaa kiinnittää huomiota. Pieniin yksityiskohtiin ei silti tarvitse jäädä jumiin – harva asuntonäytöllä vieraileva tutkii yksittäisiä kukkapenkkejä tai pikkurikkoja.

Kun tarkoituksena on saavuttaa piha, johon tuntemattoman ihmisen on miellyttävää saapua, kannattaa keskittyä isojen ja helppojen pintojen kuten nurmikon ja kulkuväylien siistimiseen.

Etuovi piha

 

1. Siisti nurmikko myyntikuntoon

Suomalaiset ovat nurmikkokansaa. Hyvin perustettu ja hoidettu nurmi on pihanomistajien toivelistan kärjessä. Pysyäkseen hyvässä kunnossa nurmikko tarvitsee vuosittaista hoitoa. Sammal pysyy loitolla kalkilla ja nurmelle tarkoitetulla lannoitteella. Nurmikko pitää leikkuusta ja saa sen voimaan paremmin. Muista tehdä nämä muutamat pikkutoimet jo asumisen aikana.

Viime hetken hoitotoimena ennen myyntipäivää nurmikko ajetaan ja trimmataan. Jos nurmikko on päässyt pitkäksi, aja se kahteen kertaan. Kymmensenttinen nurmi menee ajettaessa kasaan ja leikkuri haukkaa vain osan siitä. Myyntihetkenä jälki näyttää epätasaiselta ja siivottomalta. Säädä ensimmäisen leikkuukerran jälkeen leikkuukorkeus matalammalle. Leikkuujäte häviää paremmin nurmen sekaan, kun ajat sen yli useamman kerran. Vaihtoehtoisesti voit haravoida leikkuujätekasat pois.

Muista trimmata nurmikon reunat. Pitkä rivi numitupsua istutusalueiden ja kiveysten reunalla vievät huomion pihan epäkohtiin.

Kurkkaa Etuovesta, onko muiden myynnissä olevien talojen nurmikot kunnossa 😉

Siisti pihanurmikko

 

2. Huolla pihan istutusalueet

Mitä pienempi pihasi on, sitä tarkemmin silmä huomioi jokaisen yksityiskohdan. Edullinen tapa siistiä pihan istutusalueet on kantata niiden reunat. Jälki on lähes yhtä näyttävä kuin reunustetuilla istutusalueilla. Kanttausraudalla tai pistolapiolla reunasta saadaan viivasuora. Kanttaus ei pysy pitkään hyvänä. Se on hyvä toistaa aina päivää ennen myyntiesittelyä.

Poista rikat ja peitä paljas maapinta katteella tai multakatteetta. Katteista edullisin on itsetehty hake tai valmiina pusseissa myytävä puunkuorikate. Katteet sopivat erityisesti pensaiden ja puiden alle. Multakate levitetään perennapenkkien reunoille, joissa maa on paljas. Multakatteeksi riittää parin sentin kerros pussimultaa.

Hakemalla Etuoven avainsanahausta sanalla ”istutukset”, voit kurkistella millaisia istutuksia muiden myynnissä olevien talojen pihoilta löytyy.

Siisti pihaistutukset katteilla

 

3. Siivoa, lakaise, haravoi piha

Tärkein pihatyö on siivota piha huolellisesti. Vie työvälineet paikoilleen, kerää lasten hiekkalelut ja pelivälineet kasaan ja poista kaikki irtotavara mitä suinkin pystyt. Piha täynnä autonraatoja, rikkinäisiä huonekaluja tai siirtolavoja ei houkuta ketään. Isosta pihasta voi löytyä kompostinurkkaus, jossa säilytetään myös tavaraa. Sijoita se pois näkyviltä tai rajaa se säleiköllä tai aidalla. Silloin sen paikka on perusteltu.

Sorapintaiset kulkuväylät ovat työläitä hoitaa. Haraa pinta rikkaharalla ja nypi rikat sekä sammalpinta pois. Helppo tapa kohottaa ilmettä on tilata uusi kerros kivituhkaa vanhan ja kitketyn pohjan päälle. Haraa kivituhka kiviharalla tasaiseksi paikoilleen.

Lakaise sisäänkäynti, terassit ja parveke. Huolletun näköinen ja siisti piha antaa kuvan helppohoitoisuudesta. Se on enemmistön ykköstoive koskien omaa pihaa. Syksy on hyvää aikaa erottua naapurustossa, kun haravoit pihan tiptop-kuntoon.

Löytyykö Etuovessa myynnissä olevista kodeista erityisen hyvin hoidettuja pihoja?

Siisti piha lakaisemalla ja haravoimalla

4. Viimeistele siisti piha ruukkuistutuksilla

Ruukkuun istutettavat kesäkukat ovat mukava tapa toivottaa asuntonäytölle tulijat tervetulleeksi. Ne antavat mielikuvan talosta, joka on rakastettu ja kukkien arvoinen. Jos pihan kulkuväylien varrella on luonteva paikka ruukkupuutarhalle, kannattaa sekin hyödyntää. Pihan viimeistelty ilme parantaa kokonaiskuvaa kiinteistöstä ja nostaa sisätilojen odotusarvoa.

Muista lannoittaa ja kastella ruukkuistutuksia, jotta ne ovat hyvinvoivia. Kesällä kukkivien kasvien tarjonta on valtava. Ruukkuhihin sopivat myös pienet koristepuut, köynnökset ja perennat. Syyskuussa on aika vaihtaa pientä pakkasta kestäviin lajeihin. Erilaiset kanervat ja krysanteemit ilahduttavat sisääntulossa pitkälle syksyyn. Syksyn kukkijoilla saa nopeasti näyttävää jälkeä, kun istuttaa isoja taimia erikorkuisiin ruukkuihin. Värejä ja lajikkeita on nyt tarjolla joka lähtöön. Keväällä ruukuissa taasen ilahduttavat narsisissit, helmililjat ja orvokit.

Viimeistele siisti piha ruukkuistutuksilla

 

Siisti piha ja ruukkuistutukset

Harkitsetko kotisi myyntiä? Lue parhaat myyntivinkit Etuovesta. Käy myös kurkkaamassa muiden myynnissä olevien asuntojen pihoja.

Etsitkö omaa taloa ja ikiomaa pihaasi? Lue myös vinkkini miten kannattaa kiinnittää huomiota pihaan asuntoa ostaessa.

Kati Jukarainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio