Marika Ritala-Mäkinen

Luova sisustussuunnittelija

Pintamateriaalien valinta saattaa äkkiseltään tuntua kiehtovalta ja helpolta, mutta rakennus- tai remonttiprojektin keskellä olleet tietävät, että harvoin se on näin yksinkertaista. Valintoihin vaikuttavat vahvasti omat unelmat, mieltymykset ja tunteet, ja niiden kanssa pitäisi mahtua raameihin, jotka muodostuvat materiaalin ominaisuuksista ja käyttötarkoituksesta sekä tietenkin budjetista. Sisustussuunnittelija osaa auttaa materiaalien yhdistämisessä ja valinnoissa.

Tässä jutussa annan neljä hyödyllistä vinkkiä pintamateriaalien valintaan. Katso myös videolta, miten materiaaleja kannattaa mallailla käyttökohteeseen ja varmistaa yhtenäinen ilme! Etuovi.comin ideagalleriasta löytyy ideoita kodin seinämateriaaleihin ja lattiamateriaaleihin.

materiaalien_valinta_1

1. Suhteuta unelmat budjettiin

Niin tylsältäkin kuin se kuulostaakin, laadi pintamateriaaleille budjetti. Laske, mitä olet valmis maksamaan mistäkin materiaalista missäkin tilassa. Rahanmeno kasvaa salakavalasti etenkin neliöhinnoissa, vaikka hintalapussa puhuttaisiin vain 10-20 euron hintaeroista.

hintojen_vertailu

Hintavertailu kannattaa aina. Niin isoissa kuin pienissäkin projekteissa kulut karkaavat taatusti, ellei mitään budjettiraamia ole tehty.

Budjetoiminen on erityisen tärkeää silloin, kun käytät ulkopuolista suunnittelijaa ja/tai toteuttajaa projektissa. Tällöin budjetti ohjaa esimerkiksi suunnittelijan työtä ja suunnittelijaa ehdottamaan materiaaleja, jotka pysyvät annetun budjetin sisällä. Myös ns. avaimet käteen -ratkaisuissa kannattaa selvittää, mitkä valittavissa olevat pintamateriaalit ovat vakiohintaisia ja mitkä lisähintaisia.

2. Tunnusta tosiasiat, selvitä faktat – huomioi tilojen käyttäjät

Unelmat saavat siivet, kun rakennus- tai remonttiprojekti starttaa. Suurimmilta pettymyksiltä ja arjen mielipahalta säästytään, kun unelmatapetit ja muut pintamateriaalit suhteutetaan todellisuuteen ja käyttötarkoitukseen. Jos havahdut kyselemään itseltäsi, onko materiaali haasteellinen puhtaana pidettävä tai sopiiko se esimerkiksi lapsi- tai eläinperheeseen, hälytyskellojen pitäisi soida. Selvitä silloin faktat ja jatka suunnittelua vasta sen jälkeen.

Kokonaan unelmista ei useinkaan tarvitse luopua, mutta tosiasiat on syytä tunnustaa tai ainakin selvittää. Tällöin materiaalin laatu ja asennuspaikka korostuu. Halvalla harvoin saa hyvää, ja kalliskaan tuote ei toimi, jos se on asennettu tilaan, johon se ei ominaisuuksiensa ja kulutuksenkestävyytensä puolesta sovi.

Hae ideoita kodin seinämateriaaleihin ja lattiamateriaaleihin.

3. Tee valinnat aidoista materiaalimalleista

Ennen lopullisia valintoja, kannattaa materiaalimalleja tarkastella mahdollisimman aidossa ympäristössä ja valaistusolosuhteissa – mieluiten siinä tilassa ja sillä pinnalla, johon materiaali asennetaan. Lopulliset valinnat kannattaa tehdä aitojen materiaalimallien perusteella, jos se on mahdollista.

Seuraavalla videolla näet vinkkejä, kuinka tarkastella pintamateriaaleja:

4. Tarkastele valintoja myös kokonaisuuksina

Kun haluat varmistaa, että tekemäsi materiaalivalinnat ovat yhteensopivia, kokoa valitut materiaalit yhteen. Voit tehdä kokoelmia myös huonekohtaisesti.

materiaalit_ylhaalta_pain

Pintamateriaalivalintojen 5 K:ta, jotka kannattaa pitää mielessä:

  1. Kustannukset
  2. Käyttötarkoitus
  3. Kulutuksen kesto
  4. Käytännöllisyys
  5. Kaunista ja oman tuntuista 😉

/ Marika

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio