Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Raksalla

Kivi kiveltä lähti kellarikerros nousemaan ja pian oltiinkin jo siinä vaiheessa, että ontelolaatat ja betoniportaat nostettiin kellarikerroksen päälle. Syksy muuttui pikkuhiljaa talveksi. Saadaanko suurelementtitoimitus tontille vielä hyvän sään aikana?

– Raksalla-juttusarjassa pääsette seuraamaan kotimme suunnittelu- ja rakennusprojektia Tampereen Pispalassa.

suurelementtitoimitus-saapuu-tontille-1
Jännä päivä Pispalassa. Ontelolaatat nostetaan kattojen yli kellarikerroksen päälle.
suurelementtitoimitus-saapuu-tontille-2
Ja välillä ontelolaattaa toiseenkin päähän. Autotallin päädyssä laatat tulevat hieman matalammalle, koska terassin alle tulee ns. käännetty kattorakenne.

Hiekkaleikkejä lumisateessa

Maata jouduttiin tasaamaan lisää, jotta nostoauto saatiin pihaan tukevasti. Itse ontelolaattojen nosto ja paikalleen asettelu näytti onnistuvan ammattilaisilta kivuttomasti.

suurelementtitoimitus-saapuu-tontille-3
Kellarin muurausporukka on ollut kyllä reipas!

Ontelolaattojen juotosvalun jälkeen oli vielä tehtävä loput maatyöt routaeristyksineen ennenkuin suurelementtitoimitus olisi mahdollista tuoda tontille. Kuoppa, mikä oli isolla rahalla kaivettu, piti nyt täyttää vielä isommalla rahalla. Tontille tuotiin takaisin 500 tonnia hiekkaa ja soraa. Ehkäpä turhauttavimmat 5000 euroa joka on pitänyt maksaa.

Eikä varmasti ilmaista ollut tuo hiekkalaatikkoleikkikään, kun maa-aines täytyi nostaa kauha kerrallaan talon taakse.

suurelementtitoimitus-saapuu-tontille-4
Talvi yllätti hiekkaleikit. Kuvassa kauha nostaa tontille tuotua hiekkaa kellarin taakse rinteen puolelle. Ontelolaatat on suojattu isoilla kevypeitteillä.

Suurelementtitoimitus saapuu tuulessa ja tuiskussa

Sieltä se sitten vihdoin tuli. Rekka-autollinen seiniä nostettiin yksitellen paikalleen. Ihanan nopeaa sinänsä, mutta aluskatteen paikalleen saamiseen meni kuitenkin viikon verran sadepäiviä. Järkyttävä stressi ja huoli siitä, että kastuuko seinät. Tai kastuihan ne, mutta onko se vahingollista?

Kuvittelin suurelementtitoimituksen olevan stressitön rakennustapa, mutta yllättävän hidasta oli tuonkin pystytys.

suurelementtitoimitus-saapuu-tontille-8
Toinen kerros asettuu paikalleen.
suurelementtitoimitus-saapuu-tontille-9
Tuuli pyöritteli seinäelementtejä aikansa ennen kuin ne saatiin asettumaan paikalleen.
suurelementtitoimitus-saapuu-tontille-6
Elämäni pisin viikonloppu, kun piti odotella paljaiden seinien kanssa seuraavaa viikkoa ja seuraavaa kerrosta.
suurelementtitoimitus-saapuu-tontille-7
Lopulta saatiin kattokin päälle. Nyt vaan ihmetellään, että kuivuuko ja ehtikö kastua liikaa.

Hetken jo tuumin, että ei enää koskaan. Ikinä en enää halua rakennuttaa taloa, ei kestä pumppu. Nyt odotellaan ajan kultaavan nämäkin muistot.

Hah, vai ei enää lisää ongelmia…!

Tavallisesti välipohjan lattiavalu olisi valettu ontelolaattojen päälle ennen elementtitoimitusta. Nyt kuitenkin talven kiirehtiessä jouduimme siirtämään sen myöhempään ajankohtaan. Niinhän siinä sitten kävi, että lattian puuttuessa kantavat väliseinät jäivät 100 mm liian mataliksi.

Tätä unohdusta ja ratkaisua tilanteeseen pohdittiin työmaalla yhden sadepäivän verran. Sitä en tiedä, kuinka kantavien väliseinien perustus olisi oikeasti pitänyt tässä tilanteessa tehdä, mutta nyt ne nostettiin harkkojen varaan ja valu tehdään seinän alle jälkikäteen. Hmmm…

suurelementtitoimitus-saapuu-tontille-5
Rakas olohuoneen ja vessan välinen seinäni yksin tuulessa ja tuiskussa. Koita kestää!

Suurelementtitoimitus mahdollistaa jo jotain nättiäkin!

Suurelementtitoimituksen hieno puoli on eittämättä se, että talo näyttää heti pystytyksen jälkeen talolta. Upea ulkovuoraus ja hehkuvan kaunis ulko-ovi toi hymyn myös allekirjoittaneen kasvoille, ja nyt taas jaksaa tsempata projektissa eteenpäin. Pitkänen pääsi laittamaan itse tuulenohjauslevyt, ja teki heti seisomalta 500 euroa budjettiin väljyyttä.

suurelementtitoimitus-saapuu-tontille-10
Tuulenohjauslevyt taittui näpsäkästi Pitkäseltä paikalleen. Avaimet-käteen -rakennuttaminen osoittautuikin aivan toiseksi.

Seuraavaksi ajattelimme laittaa höyrynsulkumuovit ja yläpohjan koolaukset itse, siitäkin huolimatta, että pystytysporukka hieman epäillen asiaan suhtautuikin. Kuinka vaikeaa se nyt voi olla!? Siitä raporttia ensi kerralla 😉

Sitä odotellessa, on hyvä hetki muistella mistä kaikki alkoi – Unelmien tontti Pispalasta

suurelementtitoimitus saapuu tontille

suurelementtitoimitus saapuu tontille
Sen verran hätähousuista sakkia, että piti laittaa oikea ulko-ovi heti paikalleen 🙂

Raksaterveisin,
Memmu

P.S. ’Etsitään meille kivat naapurit’ -kampanja on nyt käynnissä! Oletko se sinä tai kiva kaverisi? Kampanjainfoa täältä.

5 kommenttia sivuun “Suurelementtitoimitus saapuu tontille – nyt nousee kerrokset!

 1. Näyttää jo hienolta talolta, onnea! Kenen toimittajan suurelementteihin päädyitte ja miksi? Itsellä sama homma edessä 🙂

  1. Hei Johanna,

   Kiitos! Tämä on rakentajalle varsin tärkeä välietappi 🙂

   Valitsimme Kodikkaan toimituksen. Syitä siihen mm. se, että vastaavamestarimme välittää sekä Lakkaa että Kodikasta, jolloin saimme koko paketin kellareineen yhdeltä välikädeltä. Aloittelijoita kun ollaan!
   Kovin montaa suurelementtitoimittajaa, joka tekee elementtejä arkkitehtipiirustuksista, en edes löytänyt. Kodikasta myös kehuttiin puskaradiossa, mikä oli varmaankin se suurin vaikuttaja asiassa.

   Rakennustarkastaja tuumasi eilen käydessään, että harvoin, jos koskaan, näkee työmaata, jossa ei ole mitään huomautettavaa! Tästä siis kiitos Kodikkaan elementeille, sekä Kodikkaan asennusporukalle. Uskaltanen siis ainakin tähän astisella kokemuksella suositella 🙂

   Tsemppiä alkavaan urakkaan, ja kysele, jos voin jotenkin auttaa!! Raksatukiverkko ei ole ollenkaan pahitteeksi 🙂

   Memmu

   1. Kiitos vastauksesta! Täytyykin tutustua noihin tarkemmin. Tsemppiä myös teille, kaikenlaista sattumusta tulee varmasti vielä vastaan 😉

 2. Pakko sanoa,että ihmistet jotka eivät tiedä käytännön tekemisestä,ei pitäisi kirjoittaa rakentamisesta blogia. Ensinnäkin harkkojen päälle laitettu väliseinä vaikuttaa erittäin järkevältä teolta. Näissä blogeissa yleensä tehdään murheita normaaleista asioista ja kiusataan tekijöitä turhuudella.

  1. Hei Rakentaja tampereelta,

   Minun mielestöni on taas erittäin tärkeää tuoda esille asioita, kysymyksiä ja ongelmia, mitkä meitä ekakertalaisia ihmetyttää. Kun omaa kotiaan rakentaa ensimmäistä ja ehkä viimeistä kertaa elämässään, ovat odotukset todella korkealla, ja kaikki pienetkin vastoinkäymiset tuntuvat rikkovan sitä täydellisyyttä johon pyritään. Me kyllä luotamme ammattilaisiin, mutta viime kädessä rakennuttaja itse vastaa kaikesta, ja meidän tietämättömien täytyy olla joka asiassa hoksottimet pystyssä, epäillä ja varmistaa. Kyllä olisi meilläkin monta isompaa mutkaa ollut matkassa, jos en olisi näin tehnyt.

   Harkkojen päälle laitettu väliseinä voi hyvinkin olla se oikea ratkaisu, mutta meidän projektissamme nostettiin esille myös muita ratkaisuja. Se tietysti herättää kysymyksiä, etenkin siinä vaiheessa, kun meiltä ”tietämättömiltä” kysytään mitä tehdään. Näin vastuu siirretään rakennuttajalle.

   Kiitän kommentistasi! Rohkaisen kuitenkin kaikkia rakentajia jakamaan kokemuksiaan, jopa blogeissakin. Niistä saa ainakin vertaistukea, jos ei myös hyviä neuvoja. Ja minun puolestani myös tekijöitä saa kiusata kaikilla kysymyksillä. Tuskin heitäkään ”kiusaaminen” haittaa, jos tietävät mitä tekevät 😉

   Memmu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio