Etuovi.com

Oma toimitus

Suomalainen unelmakoti muotoutuu moneksi, selvisi Alma Median kesällä 2019 teettämässä kyselytutkimuksessa*.  Vastauksia kerättiin myös Etuovi.comin ja Vuokraovi.comin käyttäjiltä. Lähes 5000 vastaajan unelmat poikkesivat paljonkin toisistaan – ei siis ole olemassa yhtä tyypillistä suomalaista unelmakotia. Siksi vastausten perusteella tunnistettiin kuusi erilaista unelmoijatyyppiä, jotka arvostavat asumisessa erilaisia asioita. Unelmien kodin arvostuksia mitattiin esimerkiksi sijaintiin, asunnon arvoon, toiminnallisuuteen, tilavuuteen, ulkoasuun ja ekologisuuteen liittyen.

unelmakoti
Kuva: Etuovi.com / Tomi Heikkinen / Asuntomessut 2019, kohde ABC Apsi

Minkälainen asuntounelmoija sinä olet?

Asumiseen liittyvissä unelmissa korostuvat asumisen helppous, luonnonläheisyys, oma rauha, kauneus ja turvallisuus. Ympärille toivotaan sopivasti tilaa ja omaa pihaa. Myös  juuri itselle ihanteellinen sijainti on tärkeässä roolissa.

Unelmakodin ominaisuudet saavat useita merkityksiä, esimerkiksi toiselle sopivan kokoinen asunto tarkoittaa tiivistä ja kompaktia, kun taas toinen toivoo runsaammin tilaa perheenjäsenille ja harrastuksille. Tutkimuksessa kävi ilmi, että suomalaiset myös priorisoivat asumista eri tavoin; siinä missä jotkut haluavat panostaa unelmakotiin ja maksimoida sen arvonnousun, toiset panostavat mieluummin kodin ulkopuoliseen elämään ja asuvat edullisemmin.

Tunnistatko, mihin ryhmään itse kuulut? Kerro kommenteissa!

Avartajat 20 %

Avartajat arvostavat avaraa asumista rauhallisessa ympäristössä ja haluavat päästä luontoon liikkumaan heti kotiovelta, luonnollisesti avartajan unelmakotiin kuuluu myös oma piha. Jokaiselle perheenjäsenelle ja harrastuksille tulee olla riittävästi tilaa. Unelmakodin halutaan olevan ennen kaikkea käytännöllinen ja mieluiten muokattavissa omiin tarpeisiin tilanteen mukaan.

Näin avartajat haluaisivat asua:

”Omakotitalo, naapureilta sopivasti piilossa, tilaa ja avaruutta, vähintään 5h+k, riittävä piha jossa lapsilla turvallista, julkiset yhteydet kunnossa, ”metsässä” mutta sopiva matka sivistyksen pariin.”

”Unelmien koti olisi omakotitalo, lähellä merta. Rauhaisalla paikalla, mielellään päättyvä tie. Lähellä luontoa, hyvät lenkkipolut ihan talon lähellä. Hyvät kulkuyhteydet, ei liian syrjässä. Tilaa ja oma piha.”

unelmakoti

Varmistajat 19,3 %

Varmistaja viihtyy kauniissa ja tilavassa kodissa, jonka arvon säilymisestä ei tarvitse huolehtia. Kodin tulee siis sijaita rauhallisella, arvostetulla ja hyvämaineisella alueella, jossa tarvittavat palvelut ovat lähellä. Varmistaja haluaa panostaa kodin viihtyvyyteen, mutta sen tulee olla myös hyvä sijoitus.

Näin varmistajat haluaisivat asua:

”Lähellä rantaa, vesistöä, ei kaukana kaupungista. Lapsille lähellä hoitopaikat, koulut. Työmatka voisi taittua pyörällä. Avara, valoisa, toimiva, turvallinen, kodikas.”

”Uudenkarheassa pari-, rivi-, tai luhtitalossa lähellä keskustan palveluita ja ihania lenkkimaastoja. Makkareita saisi olla ainakin kolme ja tilantuntua rutkasti. Valoa ja ikkunoita ja lapsiperhearjessa toimivaa avaruutta.”

 

unelmakoti

Ekoilijat 17,9 %

Ekoilijat unelmoivat luonnon helmassa sijaitsevasta ekokodista, jossa asuminen säästää luontoa ja lompakkoa. Unelmakodin tulee olla kompakti, jolloin se kuormittaa mahdollisimman vähän ympäristöä ja asumiskustannukset pysyvät alhaisina. Ekoilija arvostaa asumisessa helppoutta ja vaivattomuutta.

Näin ekoilijat haluaisivat asua:

”Vanha hirsinen, muoviton, ekologisuuteen pyrkivä omakotitalo. Ei remontoitu pilalle, vaan vanhaa säilyttäen ja kunnioittaen. Keittiö, tupa, makuuhuone, kirjastohuone, pari lastenhuonetta, kylpyhuone. Pihasauna. Tarpeeksi kaukana naapureista. Tilaa kasvimaalle ja kesälampaille. Lapsille tilaa riehua. Metsä niin lähellä, että sinne ei tarvitse erikseen lähteä.”

”Haluaisin asua joko rivitaloasunnossa sen yhteisöllisyyden vuoksi tai itse rakennetussa omakotitalossa. Kotini ei olisi liian suuri, jotta se tuntuisi kodikkaalta ja unelmani olisi saada lattiasta kattoon ylettyvät ikkunat. Piha olisi myös ihana saada. Kotini saisi myös olla mahdollisimman ekologinen.”

unelmakoti

Vaivattomat 15,4 %

Vaivattomien elämä tapahtuu enimmäkseen kodin ulkopuolella, joten he suosivat perustarpeet täyttävää asuntoa kätevältä paikalta. Vaivaton haluaa käyttää rahansa muuhun kuin asumiseen, joten on tärkeää, että asuminen on edullista. Kodin tulee olla ennen kaikkea käytännöllinen. Sijainti ydinkeskustassa, palveluiden välittömässä läheisyydessä ja hyvien liikenneyhteyksien varrella kuuluu vaivattoman unelmakodin tärkeimpiin kriteereihin.

Näin vaivattomat haluaisivat asua:

”Lähempänä palveluita. Koti olisi valoisa, toimiva pohjaratkaisultaan, ajanmukainen, edulliset asumiskustannukset.”

”Rivitalon päätyasunto rauhallisessa ympäristössä hyvien kulkuyhteyksien päässä.”

unelmakoti

Hifistelijät 14,1 %

Hifistelijää houkuttelee laadukas ja kaunis asunto, jonka tekniikka on huippuunsa hiottu – kaiken huonekaluista ja sisustusmateriaaleista laitteisiin tulee olla korkeinta mahdollista laatua. Kodin halutaan olevan olla kaikin puolin edustava. Hifistelijä helpottaa elämäänsä älykotitekniikalla.

Näin hifistelijät haluaisivat asua:

”Erillistalo, vähintään 120 neliötä. 3-4 makuuhuonetta (joista yksi pelihuoneena) Lähellä luontopolkuja ja jotain vesistöä, jonka rannalla voi fiilistellä. Oma piha, jossa grillata ja jossa aidat, jotta naapurit/ohikulkijat ei voi vakoilla mitä tehdään. Kaksi autopaikkaa, sähköauton latauspiste. Vesikiertoinen lattialämmitys (ei siis seinäpattereita), maalämpö. Sauna, jossa ikkuna, mielellään lauteet vastakkain. Kaksi suihkua, kaksi vessaa.”

”Uusi kerrostalo-osake kaikin nykyajan mukavuuksin”

unelmakoti

Tyyliniekat 13,3 %

Tyyliniekka haaveilee tyylikkäästä ja huolettomasta arvoasunnosta ydinkeskustassa, jossa kaupungin viihtyisin kahvila on nurkan takana. Asumiselta kaivataan helppoutta ja vaivattomuutta. Myös tyyliniekan kodissa kaiken tulisi olla korkeinta laatua eikä estetiikasta tingitä. Kotinsa kauneuden lisäksi tyyliniekka ajattelee asuntonsa arvon säilyttämistä.

Näin tyyliniekat haluaisivat asua:

”Helsingin keskustassa vanhassa talossa ylimmässä kerroksessa ilman seinänaapureita. Asunto iso ja avara, huoneet isoja. Sisustus: industrial meets Scandinavian.”

”Täysin oman maun mukaisesti remontoitu koti vanhassa arvokerrostalossa.”

unelmakoti

Unelmointikyselyyn vastanneista vain 28 % kertoi asuvansa tällä hetkellä unelmiensa kodissa. Asutko sinä? Katso Etuovi.comista, löytyisikö sinulle oma unelmakoti

Jos yrityksesi tarjoaa asuntounelmoijille kiinnostavia palveluita tai tuotteita, katso mediatiedoistamme, miten voit tavoittaa tätä asumisen yleisöä Etuovi.comissa ja Vuokraovi.comissa.

*Suomen suurin asuntohakupalvelu Etuovi.com ja asuntojen vuokraukseen erikoistunut Vuokraovi.com kuuluvat Alma Media -konserniin. Tutkimus toteutettiin ns. pop-up -kyselynä Alma Median verkkosivustoilla vuoden 2019 kesäkuun lopusta elokuun alkuun. Tutkimuksen toteutti Alma Median toimeksiannosta Designtutkimus Helsinki. Vastaajia oli 4857. Vastaajien joukossa oli enemmän lapsiperheitä koko väestöön verrattuna, mikä kertoo lapsiperheiden olevan asumisesta muita kiinnostuneempia. Kts. Alma Median lehdistötiedote tutkimuksesta

5 kommenttia sivuun “Suuri unelmointitutkimus – tällaisia ovat suomalaisten unelmakodit

 1. Yksi Varmistelija ilmoittautuu täältä! Mutta jos ihan villisti heittäydytään unelmoimaan, niin meillä taitaa asua myös Vaivaton, Hifistelijä ja Ekoilija 😄

 2. Koko tämänhetkinen ”muotoilu” asunnoissa ja sen käyttökohteissa (keittiötila) on niin yhtä ja samanlaista terävien kulmien juhlaa…Kyllästyttävine väreineen…Silmiin sattuu! Miksi asumiseen pitää olla terveyskeskusmainen tila?
  Puusta, yksinkertaista pehmeä muoto, toimiva.

  1. Sanos muuta, saman huomannut. Enkä halua asua tehdassalissa ja ulkoapäin, kuin isoja betoniharkkoja heitelty sinnetänne päällekkäin. Todella rumaa ja pilaa kauniin luonnon, missä nämä hökotykset usein ovat.
   Silmä lepää vanhassa kauniissa rakennustyylissä, kuten Hki; Ullanlinnan kohde toisaalla tässä oli.
   Tai Lopen maaseutukartano ym.
   Nyky arkkitehtien tulisi palata vanhaan hyväksi koettuun tyyliin ja kestävään ja ekologiseen työhön
   (ei homepesiä mm.tuulettuva alapohja ym), teki sitten puusta tai kivestä. .Betoni on vain rumaa.

 3. Näen itseni vahvasti Varmistajissa ja sanoisin, että kotoa löytyy myös toinen Varmistaja Hifistelijän vivahteilla 😀

 4. Itselleni suurin huoli on aina, että muutossa häviää jotain, varsinkin jotain tunnearvokasta. Hajoaminen ei niinkään, kuten sanoit, pakkaamiseen voi käyttää monenlaisia pehmusteita ynnä muita. Aika monet käyttävät ammattimaista muuttopalvelua tai tuttujen apua, mikä helpottaa muuton haastavuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio