Sain tilaisuuden testata blogiyhteistyön tiimellyksessä Counterformin DIY-betonitason tekemistä. Counterform antoi testikäyttööni kaiken, mitä betonitason tekemiseen tarvitaan, paitsi betonin. Hmmm… Mitäs muuta betonitason tekemiseen sitten tarvitaan? No mutta tilaisuushan oli loistava! En jättäisi sitä käyttämättä. Epäröin onnistumista, mutta uskaliaana ja uteliaana halusin testata sitä. Minullahan oli aivan loistava kohdekin tähän tarkoitukseen > Talo Rouva Pispalassa!
Betonitason tee-se-itse -pakettia jälleenmyy Counterform-betonitasoratkaisujen jälleenmyyjä Suomessa. Yhteyshenkilönä toimii Mika Helle, jolle tulikin soiteltua muutamaan otteeseen ja Hra Helle ystävällisesti auttoi. 🙂 Betonin lisäksi tarvitaan siis aluslevy, jonka päälle sisustusbetoni valetaan ja muotin, jotka pitää betonin aluslevyn päällä. Aloitetaanpa valutyöt tästä…
Tason valaminen sisustusbetonilla vaiheittain
Counterform betonitasoratkaisu mahdollistaa tason valamisen suoraan paikalleen. Betonihan kuivuu noin sentin viikossa, joten jos taso valettaisiin toisaalla, kuluisi kuivumiseen aikaa viikkoja ennen kun sen voisi nostaa paikalleen. Prokkis alkaa aluslevyn kiinnittämisellä. Tässä käytettiin Counterformin myymää sementtilevyä, mutta tähän sopii myös sopivan kokoinen vanerilevy. Tärkeää tässä on kiinnittää huomiota aluslevyn korkeuteen, jotta reunamuotin alapinta tulee vähintään muotin materiaalivahvuuden verran sen alapuolelle. Jos taas aluslevy on niin ohut, että reunamuotti jää aluslevyä alemmaksi, se saattaa estää kaapin ovien avautumisen.
Reunamuotteja on erilaisia, voit valita yksinkertaisen kantikkaan, pyöreän tai koristeellisemmankin reunan. Takareunaan tuleva muotti on hieman erilainen, sillä sitä ei tulla katkaisemaan valun jälkeen pois. Tällä samalla takareunamuotilla voi tehdä aukon myös keittotasolle tai upotettavalle altaalle. Myös aluslevy täytyy muistaa aukottaa näiltä kohdin :). Counterformilta voi tilata myös aputyökalun reunamuottien jiirikulmien sahaamiseen. Kulmat on myös fiksua vahvistaa ilmastointiteipillä vuotokohtien ehkäisemiseksi.
Betonitaso tarvitsee sisällensä aina tukirakenteen. Counterformilta saa tilattua kätevää, saksilla leikattavaa verkkoa sekä kiinnitystä helpottavia klipsejä. Klipsien avulla verkko saadaan juuri oikeaan korkeuteen.
Myös vesihanan reiälle on olemassa oma muottinsa. Muotti poistetaan valun jälkeen tason alapuolelta, jolloin hanalle jää sopiva reikä tasoon. Meillä muotti jäi hieman liian matalaksi reunatasoon verrattuna, joten ”jatkoimme” sitä teipillä.
Meidän altaastamme tuli ns. altapäin kiinnitettävä, eli se jätettiin betonivalun alle. Aukko muodostui kiinnittämällä erityistä tarranauhaa altaan reunasta ylöspäin reunamuottien tasolle. Tätäkin tarranauhaa saa tietysti Counterformilta. Allas on myös hyvä suojata valun aikana! Itse valutyö olikin sitten mukavin vaihe tässä projektissa… Varsinkin kun Counterformin tarjoamat työvälineet olivat tasoittamiseen oikeanlaiset, oli tasoittaminen helppoa. Valamisen aikana on myös tärkeää koputella reunoja kunnolla, että massasta saadaan kaikki ilmakuplat poistumaan.
Valamiseen kannattaa käyttää hienojakoista betonia, kuten weber.vetonit S 30. Valuhommat on myös sen verran raskaita, että tähän on hyvä varata myös riuska ”kakslahkeinen” mukaan! Kun sisustusbetoni oli kuivunut seuraavaan päivään, voitiin reunamuotti napsauttaa taittamalla pois. Tämän jälkeen käsittelimme tason Z SiAcryl 14 -lakalla, ja taso oli käyttövalmis. Kun viimeistelylakkaa on tarpeeksi, väitetään tason olevan jopa ikuinen. Se jää vielä testattavaksi…
Kuva: Panu Pitkänen, Huoneistovalokuvaus.fi
Loppukaneettina totean, että betonitason tekeminen itse on kyllä helppoa, mutta myös työlästä. Jo alkuvalmistelut ennen valutyötä vei puolet työpäivästä ja sormi ehti mennä suuhun useaankin otteeseen. Counterformin nettisivuilta löytyy tarkat ohjeet tekemiseen, mikä helpottaa urakasta suoriutumista. Myös kaikki tarjolla olevat videot kannattaa katsella ajatuksen kanssa! En myöskään kehuisi tätä edulliseksi tasovaihtoehdoksi, mutta upea se on, vaikka itse sanonkin. 😉 Ei muuta kun sormet saveen ja kokeilemaan!
Lisää inspiroivia keittiöitä voit käydä kurkkaamassa Etuovi.comin Ideat & Vinkit -osiossa!
Katso myös nämä

Yhteistyössä Muuttomaailma.fi

Yhteistyössä Swedoor

Yhteistyössä Muuttomaailma.fi

Yhteistyössä Keittiömaailma

Yhteistyössä Keittiömaailma
Hei
Hyvältä näyttää 🙂 Päivätyöhöni kuuluu keittiösuunnittelu ja aina silloin tällöin tulee vastaan näitä betonitasoa haluavia asiakkaita. Tämä olikin hyvin valaiseva postaus asian tiimoilta. Kertoisitko vielä hinnan mikä näille sinun tasoille suurinpiirtein muodostui?
Hei,
Z counterformin tuotteille tuli hintaa n. 500 euroa, josta työkalujen osuus oli reilun satasen. Tason valamiseen meni 6 säkkiä betonia, eli sen hinnaksi tuli noin 30 euroa. Omalle työlle ei tässä kohtaa tarvitse laskea hintaa, kun projekti on sen verran mielenkiintoinen, että sen tekee ihan mielellään 😉
Terkuin,
Memmu
Kaikki on ihania vaihtoehtoja. Tyylikäs ja ajaton.