Kati Jukarainen

Puutarhan moniottelija

Havutöiden teko on helppoa ja antoisaa. Mikään ei korista talvista sisääntuloa, terassia tai parveketta kuten havukranssi, havuköynnös tai havupallot. Erityisen kauniita ne ovat valojen ja kynttilälyhtyjen kaverina. Suloinen havupallo on myös ilahduttava lahja tai vieminen joulun alla.

Voit leikata havuja omasta pihasta maltillisesti ilman että puu kärsii siitä. Kuusen lisäksi kannattaa hyödyntää myös muita havuja ja tuijan oksia. Muistathan pyytää maanomistajan luvan ennen kuin leikkaat oksia metsästä.

Havuköynnös ja havupallo

Havuköynnöksellä helposti näyttävyyttä

Havuköynnöstä varten tarvitset havujen lisäksi vain pehmoisen köyden, sakset ja rautalankaa. Havua kuluu paljon, joten muista leikata sitä riittävästi. Itse leikkaan havut suoraan noin 15 sentin mittaan, niin köynnöstä työstäessä ei kulu aikaa leikkaamiseen. Ei haittaa jos, havut haarautuvat. Päinvastoin! Köynnöksestä tule silloin tuuheampi.

Havuköynnös

Kiinnitä havunpätkiä tasaisesti köyden ympäri. Kuljeta ohutta rautalankaa mukana koko köynnöksen mitan verran. Havut pysyvät hyvin paikoillaan, kun kieputat rautalangan napakasti köyden ja havun ympäri. Tarkastele köynnöstä jo matkan varrella. Näin vältyt kaljuilta kohdilta.

Havukranssista on moneksi

Simppeli havukranssi syntyy hyvin samaan tapaan kuin havuköynnös. Tällä kertaa havuja tai pieniä havunippuja sidotaan rautalangalla kranssipannan ympärille. Pantoja on tarjolla useita eri kokoisia askarteluliikkeissä ja monissa marketeissa.

Jos haluat säästää eurosi, panta syntyy helposti myös omin käsin. Pohjalle käy mikä tahansa notkea ja tuore oksa kuten pajun tai koivun vitsat. Kierrä alkuun paria pitkää oksaa toistensa ympäri ja teen niistä ympyrä. Lisää paksuutta kieputtamalla ympärille uusia oksia. Kun olet tyytyväinen paksuuteen, vahvista panta rautalangalla.

havukranssin-teko

Huomioi pannan koossa kranssin tyyli, johon tähtäät. Isosta ja muhkeasta kranssista tulee helposti 10-15 senttiä pantaa leveämpi. Ohuesta ja sirosta kranssista puolestaan tulee lähes pannan kokoinen.

Havukranssit ovat kauniita sellaisenaan. Voit halutessa koristella ne esimerkiksi satiininauhalla. Perinteisesti kranssi on ripustettu oveen. Niitä kannattaa hyödyntää myös kanervaruukkujen ja lyhtyjen ympärillä. Niillä voi koristella myös sisätiloja. Ohut havukranssi on kiva lisä kynttilälautaselle. Paksu ja muhkea havukranssi koristaa jouluisen takan.

ohut-kranssi2Havukranssi ruukulle

Havupallo sulattaa sydämet

Havutöistä pallot saavat aikaan ihastuneita henkäyksiä aina kun teen niitä. Ne ovat myös toivottuja lahjoja. Useammalla havulla saat aikaan rytmiä talviseen pihaan. Ja yksikin pallo saa sisääntulon näyttämään kivalta.

Havupalloissa on se kiva puoli, että niillä saadaan korkeutta pihaan. Ripusta niitä katetulle terassille, parvekkeelle tai vaikka pergolaan. Myös talvinen kasvihuone tarvitsee omansa. Itse ripustan omani pergolaan, johon on suora näkymä olohuoneesta. Näin saan nauttia vihreästä näkymästä mahdollisimman usein.

havupallot

Pohjana havupallossa on oasispallo. Kieputa alkuun pallon ympäri narua pitkällä hännällä, jotta saat havupallon ripustettua. Töki pallo täyteen noin 5-10 sentin mittaisia havun pätkiä. Sopiva tiheys on noin sentin välein. Saksi pinta lopuksi, jotta saat pallosta tasaisen pyöreän.

havupallo

Mitkä havutöistä on sinun suosikkisi? Kokeile myös siroa havusydänkranssia. Ohjeet sydämeen löydät tästä linkistä.

Havutyöt vievät ajatukset helposti jouluun ja lumiseen talveen. Käy myös katsomassa ihania inspiraatiokuvia jouluiseen sisustukseen. Löydät ne Etuovi.comin galleriasta, jonne pääset tästä linkistä.

Ihanaa joulun odotusta!

Kati Jukarainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio