Maija Lukkari-Nyman

Maijan Maailma - helsinkiläinen sisustussuunnittelija, LKV ja varatuomari

Lapsiperheen toimivat sisustusratkaisut ovat paljon enemmän kuin kiva lapsiaiheisen tapetin valinta ja miniatyyrikoossa olevien huonekalujen hankinta. Toimiva lapsiperheen sisustus ei vaikuta vain lastenhuoneen tila- ja kalusteratkaisuihin, vaan heijastuu moneen muuhunkin tilaan. Seuraavan seitsemän vinkin avulla pääset jo hyvään vauhtiin.

1. Puhdistettavat, vesipestävät materiaalit

Jotta kotisi pysyy toimivana ja siistinä, valitse materiaaleja, jotka ovat helposti puhdistettavia, päällysteet irrotettavia ja mielellään vesipestäviä. Valkoinenkin väri sopii hyvin lapsiperheeseen, kun kaluste on pyyhittävissä ja tekstiiliosat vesipestäviä. Panosta myös laadukkaisiin materiaaleihin, jotka kestävät käyttöä ja pesua. Kodin toimivuus on myös sitä, ettet menetä hermojasi pitäessäsi kotiasi siistinä.

2. Kalusteiden asennus turvallisesti

Huolehdi myös, että kotisi tuotteet ja tavarasi ovat turvallisia niin materiaaliltaan kuin asennukseltaan. Kiinnitä mm. kaatumisvaarassa olevat kalusteet seinään kulmaraudoin ja aseta mattojen alle liukuesteet. Lisää vinkkejä löydät esimerkiksi Tukesin Turvallinen koti lapselle -oppaasta.

3. Naulakot ja hyllyt lasten ulottuville

Lasten omatoimisuutta voi tukea sisustusratkaisuilla ja näin saat arjestasi toimivamman. Mieti, mihin korkeuteen sijoitat vaikkapa naulakon, jos haluat lasten laittavan oman takkinsa paikoilleen kotiin tultaessa. Sijoita myös mm. lasten ruokailuastiat sille korkeudelle keittiön kaapeissa, että lapset ylettyvät itse ottamaan tarvitsemansa astiat, jolloin sinä saatat välttyä jopa välipalan teolta.

Muuto naulakot eteisessä
Kuvassa Muuto -naulakot. Lisää sisustusideoita eteiseen löydät Etuovi.comin ideagalleriasta

4. Askartelutarvikkeet ja lasten tavarat omilla paikoillaan

Käykää kaikki lasten vaatteet ja lelut läpi yhdessä ja päättäkää mihin mikäkin tavara kuuluu. Muistin kirkastamiseksi voitte jopa merkata hyllyt nimikoiduin tarroin. Tällöin tavarat löytyvät silloin, kun niitä kaivataan, ja erityisesti ne löytävät käytön jälkeen taas takaisin paikoilleen. Ninan ja Pekan Kaapelitehtaalla sijaitsevassa kodissa lasten askartelutarvikkeet on sijoitettu ”prime paikalle” ruokailutilaan pöydän kupeeseen. Katso video täältä ja kuulet millaisia seuraamuksia tällä nokkelalla järjestelyllä oli kodin rauhan ja järjestyksen kannalta.

askartelukaappi järjestyksessä

5. Barbien ja legojen säilytys leikkien jälkeen

Myös aikuisten on helpompi aloittaa uusi päivä tyhjältä pöydältä tai ainakin pöydältä, johon edellisen päivän askareet on saatettu päätökseen jotenkin selkeällä tavalla. Keksi sellaisille leikeille (vaikkapa Barbi- ja Lego-leikit) oma paikkansa, johon keskeneräisiä tai säästettäviä leikkejä voi laittaa säilöön. Näin ahkera ja leikkiin keskittyvä touhuilu palkitaan, kun luomukset pääsevät vaikkapa hyllylle vaihtuvaan taidenäyttelyyn muidenkin ihailtaviksi.

legohyllyt

6. Lapset mukaan siivoukseen ja sisustamiseen

Ota lapset mukaan ruoan laittoon ja siivoukseen heidän ikätasonsa mukaisella panoksella. Myönnän itse syyllistyneeni siihen, että lasten ollessa pieniä siivosin lähes kaiken itse, sillä ajattelin näin tekeväni homman nopeammin. Tällä tavalla yritin varmistella itselleni tilanteen, jossa siivoaisin heidän huoneensa vielä aikuisiänkin kynnyksellä.

7. Pitkäikäiset ja leikkisät kalusteet

Vaikka lapsille olisi kuinka suloista hankkia miniatyyrikokoisia huonekaluja, suosittelen mieluummin kalusteita, jotka ovat pitkäikäisiä käytössä. Pinnasänkyvaiheen jälkeen jatkettavan sängyn vaihtoehtona on ihan normaalikokoinen, mutta matala aikuisten sänky. Lapset oppivat melko nuorina nukkumaan myös ilman sängyn laitoja.

Ferm Living tuotteet lastenhuoneessa
Kuvassa Ferm Living lasten tuotteita. Lisää lastenhuoneen sisustusideoita löydät Etuovi.comin ideagalleriasta

Kaikkien kalusteiden ei myöskään tarvitse olla ns. lasten tavaroita tai lasten sisustustuotteita. Lapsenmielisyyttä huoneeseen saa aikaiseksi vaikka teemaan sopivilla julisteilla tai värikkäillä tyynyillä. Ja ihan pelkät lelut – ne tekevät lastenhuoneesta itsessään lastenhuoneen. Näillä valinnoilla kalusteet elävät vuosia lapsiperheissä eikä sinun tarvitse olla uusimassa kalustusta heti vaikka silloin, kun lapsesi Nelle Puh -tai prinsessakausi on ohi.

Olisiko sinulla jakaa meille kaikille vinkkejä, joiden avulla lapsiperheen arki saataisiin toimivammaksi?

-Maija

 

 

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio