Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Yhteistyössä:

Yleisimmät kriteerit lattiamateriaalin valinnalle ovat sen kestävyys arjen touhuissa sekä puhtaanapidon helppous. Nyt jo trendikkään lattiamateriaalin maineeseen noussut vinyylilattia onkin hyvä vaihtoehto laminaattilattialle ja parketille, sillä se täyttää näiden kriteereiden lisäksi myös monia muita sisustajan toiveita. Tässä jutussa esittelen tarkemmin tämän hetken trendikkäät lattiamateriaalit eli vinyylin ja vinyylikorkin.

Lattiamateriaalit vinyylilattia Kuva: Värisilmä / Pure Click 40 296L Columbian Oak vinyylilattia
Puukuvioitu vinyylilankku sekä näyttää että tuntuu pehmeältä makuuhuoneen lattiamateriaalina. Lattia tuntuu jalan alla niin mukavalta ettet tarvitse edes mattoa.

Vinyylilattia kestää hyvin kosteutta, ja sen pinta on mukavan pehmeä ja lämmin askeltaa. Vinyylilattiaa valmistetaan sekä kivi- että puukuoseilla. Myös asentaminen onnistuu nykyisin helposti lukkoponttikiinnityksen avulla ilman liimaamista.

Vinyylilattia sopii hyvin kodin remontteihin

Vinyylilattia kuulostaa modernilta ja arvokkaalta, ja sitähän se onkin. Materiaalina aivan huippuluokkaa ja kuoseja löytyy varmasti jokaiseen sisustusmakuun. Sen lisäksi, että se on kaikin puolin kestävää, kaunista ja nopea asentaa, sillä on myös muita puoltavia ominaisuuksia. Materiaalina se on ohut, vain 5mm paksu, joten se on käytännöllinen valinta esim. remonttikohteisiin, joissa lattiakorko ei voi liiemmin nousta. Sen voi asentaa minkä tahansa tasaisen, kiinteän ja kovan materiaalin päälle.

Lattiamateriaalit vinyylilattiaKuva: Värisilmä / Pure Click 40 963M Lime Oak vinyylilattia
Joustava vinyylipinta kestää hyvin myös kolhut. Varsinkin lapsiperheissä sattuu ja tapahtuu. Vinyyli kestää hyvin myös lemmikkien tassut kynsineen.

Lattiamateriaalit vinyylilattiaKuva:  Värisilmä / Pure Click 40 976M Toulon Oak vinyylilattia
Vinyylilattia sietää hyvin keittiön roiskeet sekä keittiötuolien edestakaisin liikuttelut. Se ottaa myös pehmeämmin vastaan putoavat astiat.

Korkki, korkimpi, vinyylikorkki

Vinyylikorkki on pidemmälle viety versio vinyylilattiasta. Siinä on yhdistetty kaikki korkin ja vinyylin parhaimmat puolet. Se on kestävää, nopeasti asennettevaa sekä myös akustoiva materiaali. Vinyylipinnan alla on paksu korkkikerros, joka vaimentaa askelääntä. Sen helppohoitoisuus ja lämmin pinta houkuttaakin yhä useampaa remontoijaa ja rakentajaa. Sekä vinyylilattia että vinyylikorkki soveltuvat molemmat myös lattialämmitykseen.

Lattiamateriaalit vinyylilattiaKuva:  Värisilmä / Decolife B0N 9001 Frozen Oak vinyylilattia
Vinyylikorkkilattiassa on yhdistettynä korkin luonnollisuus sekä vinyylin kestävä pinta. Vinyylikorkki kestää hyvin myös kosteuselämistä.

Lattiamateriaalit vinyylilattiaKuva: Värisilmä
Vinyylilattiaa löytyy jo monen suomalaisen kodista ja on myös yhä kysytympi lattiamateriaalivaihtoehto. Laadukkaan vinyylilattian neliöhinta on n. 30-50€.

Kulutuksen kestävät lattiamateriaalit kotioloista toimistoihin

Lattiamateriaalit jaetaan eri kulutusluokkiin niiden kulutuskestävyytensä mukaisesti. Kun kulutusluokka on 21, 22 tai 23, materiaali kestää hyvin kotioloissa. Kulutusluokan nro 2 tarkoittaakin kotioloihin soveltuvaa materiaalia, ja jälkimmäinen numero kestävyyttä. nro 1 sopii kevyelle käytölle, kun taas numero 3 on hyvä valinta esimerkiksi eteistiloihin, joissa kävellään myös kengillä.

Julkisissa tiloissa, kuten toimistot ja liikerakennukset, käytetään yleisimmin kulutusluokkia 32 ja 33, jotka kestävät hyvin esim. myymälöissä. Värisilmän sivuilta löytyy paljon tietoa niin kulutusluokista kuin asennus- ja hoito-ohjeistakin. Huomaathan, että myös vinyylipintaa täytyy huoltaa oikein!

Lattiamateriaalit vinyylilattiaKuva: Värisilmä / PureLoc Pro vinyylilankkulattia
Betonikuvioisella vinyylilaatalla saat loft-tyyliä myös kotiisi.

Lattiamateriaalit vinyylilattiaKuva: Värisilmä / PureLoc Pro vinyylilankkulattia
Toimisto- ja myymälätiloissa vinyylilattia onkin jo tuttu juttu, mutta sopisipa kuvan lattiamateriaali monen kodin vaatehuoneeseenkin!

Näitä ja muitakin lattiamateriaaleja löydät Värisilmän verkkokaupasta. Väri- ja kuosimalleja on myös Värisilmän liikkeissä hyvin esillä, joten kannattaa käydä sielläkin kurkkaamassa!

Lisää inspiraatiota pintaremonttiin löydät ideagalleriasta.

Tai jos mietit joihinkin huoneisiin lattialaattoja, lue aikaisempi juttuni Värisilmän uutuuslaatoista, joissa on ruosteen sävyjä, puun tunnelmaa ja retrofiilistä.

Suunnitteluterveisin,

/Memmu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio