Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Yhteistyössä:

Hyvin valaistussa keittiössä operointi on nautinto niin käyttömukavuuden, turvallisuuden kuin viihtyvyydenkin näkökulmasta. Kun valaistus on muunneltavissa tilanteen ja fiiliksen mukaan, sujuvat arkiset askareet mukavasti ja erityiset hetket saavat arvoisensa tunnelman.

Keittiön valaistusta voidaankin ajatella kokonaisuutena, joka koostuu yleisvalosta, työskentelyvalosta ja tunnelmavalosta. Tähän juttuun kokosin vinkit, jotka kannattaa pitää mielessä keittiön valaistusta suunnitellessa.

Sijoita riittävästi työskentelyvaloa oikeisiin kohtiin

On tärkeää, että keittiössä on tarpeeksi valoa tarkkuutta vaativaan työskentelyyn. Tässä vaiheessa kannattaa tehdä pieni mielikuvaharjoitus ja kuvitella itsensä kokkaamassa uudessa keittiössä, sillä työskentelyvalojen sijoitteluun on hyvä kiinnittää erityistä huomiota. Siellä missä pilkotaan, kuoritaan ja paistetaan, tulee olla riittävästi valoa.

Työskentelyvalo toteutetaan useimmiten yläkaappien alle asennettavalla LED-nauhalla tai -spoteilla. Jos työtason yläpuolella ei ole kaappeja, kannattaa varmistaa, että seinä- tai kattovalaisimet valaisevat työtason hyvin eivätkä häikäise kokkailijaa.

Keittiön käyttömukavuutta voidaan lisätä myös kaappeihin ja laatikoihin integroitavilla valoilla.

Muista tunnelmavalaistus!

Koska keittiössä tehdään muutakin kuin laitetaan ruokaa, ei pidä unohtaa tunnelmavalaistusta. Se astuu kuvaan, kun ruoka on valmista ja ruvetaan syömään. Silloin työskentelyvalot sammutetaan eikä katse enää hakeudu työtasoille jääneisiin tiskeihin. Siivota ehtii myöhemminkin.

Miten hyvä tunnelmavalaistus sitten syntyy? Tunnelmallisen valaistuksen luomiseksi kannattaa hyödyntää epäsuoraa valoa, joka heijastuu pehmeästi pintojen kautta. Valonlähteet voidaan sijoittaa esimerkiksi yläkaappien päälle, tasojen alle tai sokkeliin. Myös valaisimien himmennysmahdollisuus on hyvä lisä, kun halutaan luoda tunnelmallinen valaistus keittiöön.

Huomioi keittiön sävyt, materiaalit ja valon lämpötila

Se, minkälaisia sävyjä ja materiaaleja keittiön pintamateriaaleissa käytetään, vaikuttaa siihen kuinka paljon ja minkä sävyistä valoa keittiössä tarvitaan. Esimerkiksi tummassa, mattapintaisessa keittiössä valonlähteitä saatetaan kaivata enemmän kuin vaaleassa keittiössä. Puupinnat näyttävät hyvältä lämpimässä valossa, valkoiset pinnat taas raikkailta neutraalissa valossa.

Valon lämpötilaa mitataan kelvineissä – mitä korkeampi lukema, sitä viileämpi on valon lämpötila. 5000 kelviniä on sisätiloissa selkeästi sinertävä, kun taas 2700 kelviniä on hehkulamppumaisen kellertävä. Neutraali 4000 kelviniä on yleinen valinta.

Nykyään on saatavilla myös älyvaloja, joiden lämpötiloja saa säätää halutun tunnelman tai päivänvalon määrän mukaan. Voidaan käyttää esimerkiksi päivällä viileämpää valoa ja siirtyä iltaa kohti lämpimämpää, tunnelmallisempaa valaistusta.

Korosta keittiön parhaita puolia ja viimeistele tyyli

Sopiva valaistus kruunaa keittiökokonaisuuden ja valaistusratkaisuilla siihen saadaan myös ripaus persoonallisuutta.

Valaistus voidaan valjastaa korostamaan keittiön parhaita puolia, kuten tyylikkäitä materiaaleja tai muita yksityiskohtia. Vaikkapa kaunis astiakokoelma pääsee kirjaimellisesti valokeilaan, kun valaistaan vitriinikaappi tai avohylly.

Valaisimet voivat toimia myös itsessään keittiön katseenvangitsijoina. Näyttävät valaisimet esimerkiksi avokeittiön saarekkeen yllä kytkevät keittiön ilmeen muuhun sisustukseen.

Ajattele valaistus osana kokonaisuutta

Valaistuksella on tärkeä rooli siinä, miltä kokonaisuus lopulta näyttää ja miten se toimii. Keittiötä suunnitellessa valaistus kannattaakin ajatella kiinteänä osana kaunista ja käytännöllistä keittiötä. Sille on hyvä muistaa heti alkuun varata budjetista oma osuutensa.

Onneksi valaistusviidakossa ei tarvitse suunnistaa yksin, vaan ammattilaiset ovat apuna! Keittiösuunnittelija osaa auttaa valitsemaan oikean määrän oikeanlaisia valaisimia ja ehdottaa ratkaisuja, joita maallikko ei tulisi ajatelleeksi.

Keittiömaailmalla uuden keittiön ostaja saa juuri nyt valaisimet puoleen hintaan. Varaa tästä aika ilmaiseen suunnittelutapaamiseen!

Lue myös:

Keittiösuunnittelun kulmakivet – näin saat toimivan keittiön

Täyttä elämää keittiössä – uutuuskeittiö Vida mukautuu arkeen ja juhlaan

Nerokasta tilankäyttöä ja käytännöllisiä innovaatioita – keittiössä yksityiskohdilla on merkitystä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio