Kylässä
Rakastan – ja olen aina rakastanut kakluuneja. Mitä rohkeamman värinen ja koristeellisempi, sen parempi. Välillä haen tarkoituksella myynnissä olevien, vuosisadan alussa rakennettujen kotien myynti-ilmoituksia, jotta pääsen ruokkimaan haaveitani unelmieni kodista ja näyttävästä tulisijasta.

Unelmien koti maalla -sarjan viimeisessä osassa pääsemme kurkkaamaan Pohjanmaalla sijaitsevan talovanhuksen olohuoneeseen, eteiseen ja yläkertaan. Myös postaussarjan viimeinen osa tarjoaa silmänruokaa kaikille vanhaa ja kaunista arvostaville :-).

kakluuni, hirsiseinäKipsilevyn alta paljastui upea hirsirunko, jonka pariskunta käsitteli kuultamaan kauniin harmaaksi. Alkuperäinen kaakeliuuni vuodelta 1913 on tämän kodin kruunu. Valkoinen, kiiltävä kaakelipinta heijastaa kauniisti valoa, mutta todellinen katseiden kerääjä on tulisijan koristeellinen yläosa.

kakluuni, hirsiseinäVanha tynnyri on kulkenut pariskunnan matkassa jo pitkään, ja toimittanut niin pöydänjalan kuin apupöydänkin virkaa. Perinteisessä pärekorissa säilytetään halkoja ja sytykkeitä.

nallet hyllyllä

Vanhat nallet ovat päässeet paraatipaikalle valvomaan perheen pienempien leikkejä. Oivaltavat pienet yksityiskohdat, kuten rosoinen ja vanha laudanpätkä hyllylevynä, täydentävät tämän kodin harkittua ja omaleimaista sisustusta.

eteinen, lipastoUlkorakennuksesta löytynyt ikkuna päivittyi valosarjalla koristeltuna viehättäväksi sisustuselementiksi eteiseen. Sata vuotta sitten talosta toiseen soitettiin yllä näkyvällä ”luurankopuhelimella”. Tämä L.M.Ericsson valmistama puhelinkaunotar on myös haluttu ja harvinainen keräilyesine.

eteinen, säilytysHattuhyllyn päältä ovat löytäneet paikkansa kolme sievää lintuhäkki-koristetta. Rottinkikoreista pursuilevat tyllit ja hyllyllä näkyvät tossut viestivät nuorimman perheenjäsenen tanssiharrastuksesta.

kukkatapetti Kukkatapetti rappusissaTätä tapettia tekee mieli jäädä tuijottamaan :-). Iso pihapiiri jatkuu sisätiloihin lumoavan kauniin, helmiäishohteisen Un Bisou-tapetin ansiosta.

heteka pulpetti, lastenhuoneVielä keskeneräisestä yläkerrasta löytyvät tilat perheen kahdelle lapselle. Myös täältä löytyy aarteita menneisyydestä kuten kaunis, ajan hampaan kuluttama heteka. Vanha pulpetti on saanut pintaan uuden maalikerroksen, jonka värin esikoinen sai valita itse – ja nappiin mennyt valinta onkin!

Kuvat maalaiskodista vahvistavat omaa kauneuskäsitystäni ”kauniista kodista”. Parhaimmillaan se kertoo tarinoita menneisyydestä ja nykyhetkestä aidosti, ilman peittelyä tai prameilua. Kauniissa kodissa näkyy asukkaan – tai asukkaiden – oma persoona ja valinnat, ei odotukset muilta. Visuaalisesti kauniissa kodissa on harkittu värimaailma ja yhtenäinen ilme muiden tilojen kanssa. Pohjanmaan perukoilta näyttää löytyvän ainakin yksi tällainen koti :-).

/Liisamaija
Kuvat: Sigi

Sarjan aiempiin postauksiin pääset alla olevien linkkien kautta: Unelmien koti maalla – Keittiö ja Unelmien koti maalla – Ruokailuhuone

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio