Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Uuden talomme käyttöönottotarkastus ts. muuttotarkastuspäivä on viikon kuluttua. Talon täytyy olla siis asumiskelpoinen tuolloin, mutta mitä se tarkoittaakaan… Ainakin postilaatikko täytyy hankkia.

– Raksalla-juttusarjassa pääsette seuraamaan kotimme suunnittelu- ja rakennusprojektia Tampereen Pispalassa.

Käyttöönottotarkastus - mitä tarvitaan keittiöön

Muistatteko kun pohdin aiemmin liesituuletin valintoja? Tämä kuvassa näkyvä alaslaskuun upotettu liesituuletin koteloineen ei ollut helpoin ratkaisu, mutta hyvälle se näyttää. Vielä kun pääsisin pian testaamaan!

Käyttöönottotarkastus vaatii myös astianpesukoneen ja mahdollisesti allaskaapinkin alle turvakaukalon. Meillä on lattia ja seinä vesieristetty ja laatoitettu pienellä kaadolla, mikä kaiken järjen mukaan on vähintään yhtä pätevä ratkaisu. Yritän nimittäin välttää viimeiseen asti sen epähygieenisen ja ruman kaukalon käyttöä, mutta katsotaan mitä tarkastajasetä sanoo.

Käyttöönottotarkastus = lupa muuttaa

Sain vastaavalta mestariltamme listan, mitä pitää olla tehtynä, kun tuima rakennustarkastaja saapuu käyttöönottotarkistukseen ensi viikolla. Tietysti LVIS-työt tulee olla tehtynä ja tarkastettuna, mutta näihin hommiin ei itse pysty vaikuttamaan kuin korkeintaan nätisti hoputtamalla ammattilaisia. Minulle jäi kivat hommat, kuten postilaatikon ja talonumeron hankkiminen sekä jätehuoltosopimuksen solmiminen.

Käyttöönottotarkastus - lähtökohtana asumisen turvallisuus
Muuttotarkastuksen lähtökohtana on asumisen turvallisuus. Kaiteet ja esteetön kulku talolle sekä hätäpoistumistiet ovat muuttoluvan ehtoina. Meidän takorautakaiteemme saapuivat juuri Artiikilta ja odottavat paikalleen pulttausta.

Verottajan todistus – ja miltä se rakennusbudjetti sitten näyttikään

Viikko ennen käyttöönottokatselmusta tulee ilmoittaa verottajalle jokainen yritys ja työntekijä, jotka ovat rakennustyötä raksalla tehneet. Tämä olikin melkoinen urakka, kun kaikki laskut tuli käydä läpi ja ilmoittaa verottajalle sekä summat, tekijät että muut yksilöidyt tiedot. No, tulipahan samalla muisteltua maksettuja kulujakin. Kauhistuneena, tosin.

Maatöihin upposi alussa reipas 50 tuhatta euroa. Sähkötyöurakka oli vajaa 20k ja LVI-työt liki 70 000 euroa. LVI-töihin sisältyy niin maalämpö ja -viilennys, lattialämmitysurakka sekä ilmanvaihtotyöt iv-koneineen ja -putkineen. Lue aikaisemmasta jutustani, millaiset LVIS-suunnitelmat meillä oli.

Kellarin harkot kustansivat vajaat 40 000 ja kiviurakka toiset 40k. Itse Kodikas-talojen paketti oli noin 150 000 euroa. Muut työt, kuten pellitys, kattoturvatuotteet, piiput, timanttiporaus, betonivalut ja pikityöt ovat yhteensä noin 60 000 euroa. Seinien, lattioiden ja kattojen pinnoitustöihin hujahti 25 000.

Käyttöönottotarkastus - Jeld-Wen palo-ovi
Autotallista sisälle johtava ovi on Jeld-wenin palo-ovi. Pelkkä palonkesto ei kuitenkaan riitä, vaan oveen oli laitettava myös ovipumppu, mikä vetää oven aina automaattisesti kiinni. Autotallin pinnat ovat vielä täysin tekemättä, eikä siis myöskään budjetissa mukana. Tämä ei onneksi vaikuta muuttotarkastukseen.

Lisäksi kuluja ovat kasvattaneet n. 80 tuhannella eurolla kiintokalusteet, laatat, tasot, vesikalusteet, keittiölaitteet, ihana parkettimme, tapetit yms. Näitä materiaalikuluja ei kuitenkaan tarvitse verottajalle ilmoittaa. Katso aikaisemmasta jutusta, miten talossa alkoi näkymään valmista pintaa!

Tämä ”avaimet käteen” -projektimme on myös vaatinut yhden kirvesmiehen työpanoksen sekä veljeni suunnattoman tärkeän talkooavun. Ja vaikka lupasinkin DeeJiille, ettei sen tarvitse rikkaa ristiin laittaa, niin onpa tuo öiden ritari ollut viimeisen puolen vuoden ajan joka ikinen päivä työhaalarit päällä raksaamassa <3

Käyttöönottotarkastus - pihatyöt ja muurit
Etummainen muuri on jo muurattu, nyt on vuorossa ylemmän muurin anturan valu. Muurit on saatu muurattua ylijäämäharkoilla ja harjateräksillä. Fiuh, pientä säästöä tähän loppuun!

Pihatyöt tulee maksamaan meille pienestä pihasta huolimatta ison läjän euroja, sillä tukimuurien rakentaminen on todella kallista. Tukimuurien on oltava valmiit jo loppukatselmuksessa, joten rahaa on revittävä siihenkin jo tässä ja nyt. Pihatyöt tulee arvioni mukaan maksamaan +25 000 euroa, mutta ne ovat todella tärkeä ja näkyvä osa rakennushanketta.

Ilmatiiveysmittaus vaikuttaa E-lukuun

Ennen käyttöönottotarkastusta on myös päivitettävä energiatodistus oikeilla tiedoilla. Rakennuslupaa varten laskettu energialaskelma tulee täydentää talon valmistuttua valituilla lämmitys- ja ilmanvaihtokoneilla ja niiden oikeilla arvoilla. Lisäksi talon ilmatiiveysarvo on oletuksena 4, joka mitatessa on yleensä pienempi, jos vain tiivistykset on huolella tehty.

Käyttöönottotarkastus, energiatodistus
Rakennus luokitellaan energialuokkiin, jotka perustuvat laskennalliseen energiankulutukseen ja energiamuotojen kertoimiin.

Meidän e-lukumme oli suunnitteluarvona ennen rakentamista 136 energiatehokkuusluokkamme ollessa C. Paljon huonompi ei voi olla, jotta voi ylipäätään saada rakennusluvan. Kuitenkin oikein mitoitetut IV-koneet sekä maalämpöpumppumme vaikuttivat lopulliseen e-lukuun laskevasti, mutta suurin vaikutus tuli ilmatiiveysmittauksen tuloksesta.

Ilmatiiveysmittaus kuului osana Kodikas-talojen kauppahintaan, ja se tehtiin Vertian toimesta. Mittaukseen meni aikaa muutama tunti, jonka aikana imettiin rakennukseen voimakas alipaine, mikä paljasti talon vuotokohdat. Rakenteet myös kuvattiin lämpökameralla, joten saimme tietää myös eristysvirheet ja muut lämpövuotokohdat.

Käyttöönottotarkastus, ilmatiiveysmittaus
Ilmatiiveysmittauksessa tilkitään selvät vuotokohdat ennen mittausta. Lopuksi ilma imettiin tiiviisti pussitetun ulko-oven kautta ulos ja ihmeteltiin tuloksia korvat lukossa 🙂

Ilmatiiveysmittauksesta jäi meille käteen raportti, jossa kerrottiin vuotokohdat ja korjausmenetelmät. Ilmatiiveysarvo 0,9 vaikutti myös rakennuksen energiatehokkuusluokkaan parantavasti. E-luokka on nyt B lukuarvolla 87. Ehkäpä tämä näkyy myös energiankulutuksessa ja sähkölaskussamme, jei.

Käyttöönottotarkastus - piha ja terassialue
Myös alatalon piha alkaa muodostua tukimuurin nousemisen myötä. Tähän jää mukavasti suojaisaa oleskelutilaa sekä korkeammalle nouseva terassialue, josta pilkottaa kivasti Pyhäjärvi <3

Käyttöönottotarkastus ja lopputarkastus

Mikäli kaikki huoneet, peseytymistiloineen ja saunoineen sekä pihatyöt päällisin puolin saadaan tehtyä, voidaan samalla suorittaa myös loppukatselmus. Saa nähdä, ehditäänkö tekemään kaikki siihen mennessä, mutta siihen pyritään. Lisäksi minun täytyisi kasata ns. talokansio, jossa on tiedot kaikista käytetyistä materiaaleista ja tarvikkeista sekä koneiden ja laitteiden käyttöohjeet. Huhhuh, siinä onkin tekemistä.

Käyttöönottotarkastus - lopputarkastus

Käyttöönottotarkastuksen TO DO -lista:

 • Jäteastia ja jätehuoltosopimus
 • Postilaatikko
 • Talonumero asennettuna
 • Sisäänkäynnit vaarattomaksi (tai oven painike pois)
 • IV-mittausraportti ja -tarkastusasiakirja
 • KVV-tarkastusasiakirja sekä vesijohtojen painekoe
 • Varmennettu energiatodistus (ilmatiiveysmittaus)
 • Vastaavan työnjohtajan tarkastusasiakirja
 • Hormissa CE-merkinnät ja takan edessä pelti tms.
 • Turvakaukalot umpisokkelin alle kun vedenvuotomahdollisuus
 • Palotikkaat ja kattoturvatuotteet asennettu
 • Käyttö- ja huolto-ohjeen laadinta aloitettu
 • Verottajan todistus hankittuna

Nyt jännätään jo muuttopäivää!

Raksaterkuin,
Memmu

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio