Kylässä

…on viisas sanonta, joka pätee myös asumiseen. Sillä vähemmän tavaraa tarkoittaa enemmän neliöitä. Ja avarammat neliöt tarjoavat mahdollisuuden asua tiiviimmin. Ensi lauantaina 20.9.2014 järjestetään Tampereella Urbaanit asumismessut, jotka esittelevät vaihtoehtoista asumista nykyaikana vallitsevalle väljälle asumismuodolle.

Pääsin kurkistamaan yhteen messukohteista, kolmihenkisen perheen pikkukotiin etukäteen ja inspiroiduin. Inspiroiduin pohtimaan muun muassa omien tavaroideni tarpeellisuutta ja television roolia arjessamme. Suosittelenkin lämpimästi kaikkia hamstraukseen taipuvaisia, hidastamisesta ja ekologisesta asumisesta kiinnostuneita piipahtamaan tässä Annikinkadulla sijaitsevassa yksiössä tulevana viikonloppuna!

eteisportaikko, urbaanit asumismessut, puutalo, yksiöeteinen

Isosta ikkunasta tulvii valoa asunnon pittoreskiin eteisportaikkoon. Pattereihin kiinnitetyiden lämpömittareiden avulla on helppo seurata ja kontrolloida lämmityksestä aiheutuvia kustannuksia.

urbaanit asumismessut, puutalo, yksiö maustehylly täyspuukeittiö puuhella

Kuivat elintarvikkeet ja kattava teevalikoima pääsevät kauniisti esiin itsetehdyillä hyllyillä. Vanha puuhella lämmittää kotia ja luo tunnelmaa iltojen viiletessä. Kattiloita ja pannuja löytyy vain tarpeellinen määrä ja ne roikkuvat kätevästi käden ulottuvilla kattoon ripustetusta oksasta.

urbaanit asumismessut, puutalo, yksiö urbaanit asumismessut, puutalo, yksiö futonkakluuni, voimistelurenkaat

Lähes kaikki kalusteet ovat joko tehty itse, dyykattu roskalavoilta tai löydetty kirpputoreilta. Ainoa uutena ostettu huonekalu on Vitran kaunis RAR-keinu. Sänkynä ja istuintyynynä toimiva futonpatja kääriytyy päiväksi itsetehdyn puulaatikon päälle, joka kätkee sisäänsä toisen futonin ja petivaatteet. Katosta roikkuvat voimistelurenkaat ovat kaikkien perheenjäsenten päivittäisessä käytössä.

urbaanit asumismessut, puutalo, yksiöurbaanit asumismessut, puutalo, yksiö

Taloyhtiön suojaiselta pihalta löytyy runsaasti tilaa seurustelulle ja lasten leikeille.

Urbaanit asumismessut ovat mukava piristys asunto- ja sisustusmessujen joukossa! Nämä messut herättelevät haaveilemaan muun muassa hiljalleen hiipuvasta yhteisöllisyydestä. Tämänkin puutalokorttelin keskeltä löytyy yhteistila juhlille ja leffailloille. Perheen asunnossa ei ole suihkua, mutta avarat saunatilat sekä erillinen ”pistäytymissuihku” ovat asukkaiden vapaasti käytettävissä. Piharakennuksen pesutuvasta löytyy peräti kolme pesukonetta sekä iso kuivaushuone. Löytyypä korttelista myös pieni verstas, tila vieraiden majoitukseen sekä kierrätyshuone, jonka toiselta seinältä voi lainata vaikka imuria tai ompelukonetta. Toisen seinän hyllyt toimivat kierrätyspisteenä mm. pieneksi jääneille lastenvaatteille.

Myös Helsingissä järjestetyillä messuilla esitellään kaupunkilaisten koteja, joissa asutaan ekologisesti ja tiiviisti. Tässä 32,5 neliöisessä puutaloyksiössä asustava, kolmihenkiseksi kasvanut perhe koki aiemman, noin viisikymmentä neliöisen asunnon olevan yksinkertaisesti liian iso tarpeisiinsa. Jokaisen kodin esineen tarpeellisuus punnitaankin arvioinnilla ”tulisinko tätä ilman toimeen?”. Perheenäiti kertoo pitävänsä myös esineet, jotka tuntuvat hyvältä ja tärkeiltä. Niukka vaatevarasto koostuu vain lempivaatteista.

Avarassa, turhasta tavarasta riisutussa tilassa syke laskee ja ajatukset selkeytyvät. Tässä pienessä kodissa Tampereen Tammelassa saattaa moni muukin – minun lisäkseni – päästä lähemmäksi mielenrauhaa ja pohtimaan oman kotinsa tavaranpaljoutta. Kuten perheenisä on minimalismia käsittelevässä blogissaan todennutkin: ”Tyhjässä tilassa olet läsnä.”. Tähän ajatukseen on helppo yhtyä.

/Liisamaija
Kuvat: Liisamaija Vanhala

Urbaanit asumismessut

P.S. Haaveiletko asumisesta vuosisadan alussa rakennetussa talossa? Tutustu myytävänä oleviin puutalo-osakkeisiin täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio