Yhteistyössä:

Minna on asunut Kaarinan keskustassa Katariina-kiinteistössä siitä lähtien, kun se valmistui kolme vuotta sitten. Kun muutto yhteen avomies Oskari Eräpohjan kanssa tuli ajankohtaiseksi, oli aika etsiä isompi asunto, lähettää asuntohakemus Vasolle ja samalla hakea uutta Kaarinan järjestysnumeroa. Uusi asunto löytyi kätevästi samaan taloyhtiöön kuuluvasta viereisestä talosta.

Emme olisi mahtuneet minun 42-neliöiseen yksiööni, joten etsimme tilavampaa asuntoa. Päädyimme kolmioon samassa yhtiössä. Kävin allekirjoittamassa sopimuksen ja pidin saman parkkipaikan, kaikki sujui helposti, Minna sanoo.

Minna kokee asumisoikeusasumisen itsensä kaltaisilleen nuorille ihmisille sopivaksi asumismuodoksi, sillä siinä omaisuuden kerryttäminen yhdistyy huolettomaan ja vapaaseen asumiseen. Elämäntilanteiden muuttuessa asunnonvaihto on vaivatonta, sillä asunnon myymisestä ei itse tarvitse huolehtia.

Myös asumisoikeusasumisen taloudelliset hyödyt voivat olla merkittäviä. Ennakoitavissa olevat asumiskustannukset tuovat turvaa eikä yllättäviä kustannuksia esimerkiksi remonteista pääse syntymään. Asumisoikeusasuminen on erityisen hyvä vaihtoehto silloin kun harkitsee omistusasumista jossain vaiheessa, sillä vaikka siihen sisältyy omistajuutta, ei se poista ensiasunnonostajan varainsiirtoverovapautusta.

Tässä on vähän omistajuutta mukana, mutta ei stressiä asunnon myymisestä. Muutto meni todella näppärästi, vaihdoimme pienemmästä suurempaan asuntoon.Tässä myös kerryttää itselleen koko ajan ASO-maksua.

Yhteisöllisyys ja vapaus vaikuttaa saavat viihtymään

Pariskunta on nyt asunut tyytyväisenä kolmiossaan kaksi kuukautta. Uudessa kodissa viihtyvät myös kasvit ja eläimet. Perheeseen kuuluvat pitkäkarvainen venäjäntoy-koira Ulpu ja kääpiöhamsteri Willow. Viherkasvihuoltajana työskentelevällä Minnalla on myös paljon viherkasveja.

Täällä on paljon valoa verrattuna entiseen paikkaan. Olen kasvihöperö ja saan niitä nyt ikkunalle. Kesällä täytyy koota taas silkkikasviseinä parvekkeelle.

Asumisoikeusasumisen hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti se, että niin oman asunnon kuin koko taloyhtiön viihtyvyyteen saa vaikuttaa. Minna onkin aktiivisesti mukana asukastoiminnassa ja on ollut asukastoimikunnan puheenjohtaja siitä lähtien, kun muutti taloyhtiöön. Hänelle asukastoiminnassa mukana olo tarkoittaa mahdollisuutta vaikuttaa asioihin.

Asukastoimikunta tai isännöitsijä kutsuu koolle asukaskokouksen, joka pidetään kerran vuodessa. Minna toteaa asukaskokousten olevan rentoja tilaisuuksia ja kannustaa myös nuoria osallistumaan asukastoimintaan.

Nuorilla voisi olla uusia näkökulmia taloissa järjestettävään toimintaan. Perinteiset talkoot ja pikkujoulut ovat ihania, mutta jotain muutakin voisi olla. Tärkeintä on yhdessä tekeminen ja vaikuttaminen. Itselleni asukastoiminta on tuonut vain hyviä asioita: olen tutustunut naapureihin paremmin ja tiedän, mitä tässä talossa oikeasti tapahtuu.

Voisiko asumisoikeusasuminen olla sinun juttusi? Katso lisätietoa VASO:n sivuilta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio