Väitin vielä kuukausi takaperin olevani hyvät unenlahjat omaava, tasainen nukkuja. Ainoa haaste on ollut täydellisen tyynyn löytäminen – vatsallani kun nukun – ja joka-aamuinen ristiselän särky. Huomaan myös vaihtavani asentoa muutaman kerran yössä juurikin edellä mainitun säryn takia. Ihan normaalia eikö?

Koska ihminen nukkuu noin kolmasosan elämästään, päätin käydä kuulemassa, miten pystyisin saavuttamaan parhaan mahdollisen unen ja näin ollen parantamaan yleisvointiani. Unikulman fysioterapeutin tekemä UnikLab-mittaus avasikin kertaheitolla nämä unihiekkaiset silmät todellisen unenlaatuni suhteen. Sain vastauksen myös loputtomille ”täydellisen tyynyn” metsästysyrityksille ja sängyssä pyörimiselle.

Unikulma, hyvä uni, makuuhuone UnikLab - Unikulma Unikulma jouispatja UnikLab-laitteisto mittaa kehon patjaan kohdistamaa pintapainetta.

Olen aina ollut harteikas, joten maantiedonkirjasta tuttu profiili ei yllättänyt tarkastellessamme mittaustuloksia yhdessä Unikulman fysioterapeutin ja myyntineuvottelija Liisa Koukun kanssa. Hartia- ja lantioseudun aiheuttama paine sekä nykyinen patjani antoivat selityksen joka-aamuisille selkäsäryille ja asennon vaihteluille. Nukkuessani kylkiasennossa kovalla patjallani selkärankani asento on epäluonnollinen, mikä aiheuttaa alaselän kipeytymisen. Niinpä käännyn joko selälleni – tai vatsalleni – useamman kerran yön aikana. Liisa kertookin sängyn yleisimmän virheen olevan liian pehmeä tai kova patja. Selkäsärkyjen ilmaantuessa vaihdetaan sitten vastavuoroisesti kovaan tai pehmeään, kun patjan pitäisi olla molempia.

Unikulman patjat valmistetaan kotimaisena käsityönä Vantaalla. Periaate on, että patja joustaa nukkujan mukaan, ei toisin päin. Yksilöidyn patjan jokainen jousirivi räätälöidään patjamestarin toimesta UnikLab-mittalaitteen kuvan perusteella, jolloin saavutetaan asiakkaan rakennetta vastaava, optimaalinen tuki. Entä painonvaihtelut? ”Vaikka paino jonkin verran muuttuu, pysyy kehon perusrakenne yleensä samankaltaisena. Kymmenen kilon heitto suuntaan tai toiseen ei siis vaikuta räätälöidyn patjan antamaan tukeen.” kertoo Liisa.

Unikulma ergonominen tyyny, makuuhuoneUnikulma, ergonominen tyyny, hyvä uni, makuuhuone

Ehkäistäkseni päätetyön aiheuttamia päänsärkyjä olen ostanut viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes kymmenen erilaista tyynyä tuhlaten näihin sievoisen summan rahaa. ”Vatsalla-kyljellä-nukkujalle ei sopivaa tyynyä olekaan.” vahvistaa Liisa kertoessani hairahduksista tyynykaupoilla. ”Vatsalla nukkuminen aiheuttaa vahvan kierron niskaan ja tyynyn pitäisi olla matala, kun taas kyljellä ja selällä nukkuessa tyyny saisi olla korkeampi tukien näin niska-hartiaseutua.”

Varsinaisen ahaa-elämyksen koenkin fysioterapeutin kertoessa vatsalla nukkumisen olevan seurausta huonosta kylkiasennosta, jota yritän korjata asentoa vaihtamalla. Se ei siis ole luontainen ominaisuuteni, missä luulossa olen ollut tähän hetkeen asti. Kun patja ja tyyny tukevat kyljellä ja selällä nukuttaessa vartalon asentoa, on selkäranka suorassa ja kehon asento mahdollisimman rento ja luonnollinen. Puutumisesta ja särystä johtuva levoton liikehdintä loppuu kuin itsestään samoin kuin vatsalle kääntyminen.

Unikulma, hyvä uni, makuuhuoneTiedustellessani hyvän unen reseptiä listaa alan asiantuntija useampia elementtejä, joista hyvin nukuttu yö koostuu. Valojen sammuttua ihminen tarvitsee noin puolitoista tuntia yhtäjaksoista, rauhallista unta hyödyntääkseen syvän unen vaiheen. Jokainen herätys ensimmäisen puolentoista tunnin aikana lykkääkin syvän unen saantia myöhemmäksi. Säännöllinen vuorokausirytmi ja aktiivinen elämä vaikuttavat positiivisesti unen laatuun. ”Jos makaa päivät pitkät, vaikuttaa tämä heikentävästi myös unen laatuun. Jotta akut saa ladattua, on ne hyvä tyhjentää päivän aikana.” toteaa Liisa.

Makuuhuoneessa kannattaa käyttää pimennysverhoja ja huoneen lämpötila saisi olla hieman viileämpi, eli noin 19-20 astetta. Ilman tulisi olla hapekasta, joten makkari kannattaa vaikka tulettaa hyvin ennen nukkumaan menoa. Myös hyvä ilmanvaihto ja puhtaat petivaatteet luovat edellytykset laadukkaalle ”uniympäristölle”. Lämpöä tasaavat petivaatteet takaavat parhaan mahdollisen nukkumismukavuuden. Kun nukkuu hyvin, voi hyvin.

Unikulmassa voi käydä unianalyysissä, vaikka uusi sänky ei olisikaan ensimmäisenä hankintalistalla. Myös pelkkää tyynyä vaihtamalla voi parantaa unen laatua ja tuoda helpotusta ergonomiaan. Entä se makuuhuoneen sisustus? ”Kaikki turhat tavarat on hyvä siivota pois pölyä keräämästä, myös sängyn alta. Sänkyä ei myöskään kannata pedata heti heräämisen jälkeen.” kehottaa Liisa. ”Yön aikana kerääntynyt kosteus jää sänkyyn, kun päiväpeiton vetää heti aamusta sängylle. Petivaatteiden täytyy päästä hengittämään.” Tervetullut tieto ainakin meidän perheelle ;-).

Liisamaija

Kuvat: Piitu Mäkikomsi

PS. Lisää vinkkejä makuuhuoneen sisustukseen tarjoaa Etuovi.comin Ideat & Vinkit.

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio