Hyvät valokuvat ovat asuntoilmoituksen tärkeimpiä ominaisuuksia. Onnistuneet kuvat antavat osviittaa kodin mittasuhteista ja pintamateriaaleista sekä kertovat todenmukaisesti asunnon sen hetkisen kunnon. Mikä tärkeintä, laadukkailla valokuvilla varmistat potentiaalisten ostajien saapumisen asuntonäyttöön. Hyvät kuvat voit helposti tulostaa myös mukaan näyttöesitteeseen, jonka voit antaa näytöllä kävijöille.

Hyvien myyntikuvien saamiseksi ei tarvitse omistaa kallista järjestelmäkameraa tykötarpeineen. Peruskäyttöön tarkoitetulla digikameralla pärjää mainiosti, kunhan kuvanlaatu ja mitat pysyvät riittävinä. Tähän juttuun olemme keränneet muutaman käytännön vinkin asioista, jotka kannattaa huomioida kuvatessa kotia myynti-ilmoitukseen. Katso hyvät ja huonot esimerkit kuvista sekä jutun lopusta vinkit kuvanlaatuun liittyviin kameran säätöihin!

1. Siivoa ja karsi tavaraa ennen valokuvausta

Kaikenlainen romu, roipe ja likapyykki eivät edesauta kotisi myyntiä – päinvastoin. Ennen valokuvausta ja myyntiä kannattaakin tehdä suursiivous ja raivata mahdolliset ”häiriköt” pois asunnosta. Tässä kohtaa voidaan harkita myös myytävän kodin stailausta esim. tekstiilein. Avarat tilat ja harmoninen värimaailma tekevät kodista houkuttelevamman.

valokuvausvinkit, koti, asunto, myynti-ilmoitus

2. Kuvaa luonnonvalossa, silloin kun päivänvaloa on eniten

Varaa valokuvaukselle aikaa, kun päivä on kirkkaimmillaan. Ikkunoista tulviva luonnonvalo helpottaa valokuvausta ja saa kodin näyttämään raikkaalta ja ilmavalta. Kirkkaana päivänä hyvät myyntikuvat saa napattua helposti jo pelkin automaattiasetuksin. Muista välttää vastavaloon kuvausta. Huom. Liian kirkas auringonpaiste saattaa polttaa kuvan puhki. Monet järjestelmäkamerat osaavat varoittaa ”puhki palaneista” kohdista yksittäiskuvan toistotilassa kyseistä kohtaa vilkuttamalla.

Käy katsomassa lisää hyviä esimerkkejä kauniista myyntikuvista Etuovi.comin ideagalleriassa. Poimimme sinne lisää kaunempia koteja ja kuvia jatkuvasti.

valokuvausvinkit, koti, asunto, myynti-ilmoitus

3. Vältä salaman käyttöä

Tämä on hankalaa varsinkin talvella, mutta pahimmillaan salaman luoma kelmeä valo heijastuu pinnoista ja luo karkeita varjoja kuvattavaan tilaan. Päivien lyhentyessä kannattaa kuvat ottaa edelleen keskipäivällä hyödyntäen tarvittaessa kodin omaa valaistusta. Salaman ja valaistuksen käyttöä voi välttää käyttämällä pidempää valotusaikaa. Tällöin kamera kannattaa asettaa jalustalle tai vakaalle tasolle tärähdyksen estämiseksi.

valokuvausvinkit, koti, asunto, myynti-ilmoitus

4. Vältä ”peilikuvia” ja kalansilmäobjektiivia

Vaikka selfiet ovatkin nykypäivän muoti-ilmiö, ei peilin kautta näkyvä kameramies tai –nainen kuulu kodin myynti-ilmoitukseen. Laajakulmaisen kalansilmäobjektiivin käyttö vääristää mittasuhteita rumentaen kodin tynnyrimäisellä efektillään. Mitä suoremmat linjat saat valokuviin, sen parempi.

valokuvausvinkit, koti, asunto, myynti-ilmoitus valokuvausvinkit, koti, asunto, myynti-ilmoitus

5. Kerro kodista, älä sisustussommitelmista

Peruszoomilla kuvatessa kannattaa valokuvat kodista napata mahdollisimman laajalla kuvakulmalla. Blogien suosion myötä myös sommittelukuvia on alkanut näkymään asuntomyynti-ilmoituksissa. Näistä ei sinänsä ole haittaa varsinkaan silloin, jos kuvassa näkyy tarkemmin esimerkiksi seinäpinnan tekstuuria. Mutta valokuvat tuikuista tai tulppaaneista eivät kerro itse myyntikohteesta mitään olennaista. Turhien sommitelmakuvien käyttöä asuntoilmoituksessa kannattaakin harkita tarkkaan, sillä joitain nämä saattavat ärsyttää.

valokuvausvinkit, koti, asunto, myynti-ilmoitus

6. Kuvanlaatu

Etuovi.comissa käytettävien myyntikuvien minimikoon kerrotaan olevan 1400px (vaakakuva). Verkossa käytettäville kuville resoluutioksi riittää 72dpi. Kameran käyttöohjeista löydät tiedot eri tallennusvaihtoehdoista. Useimmissa järjestelmäkameroissa jo matalinkin kuvan laatu (Small) täyttää edellä mainitut arvot.

Seuraavilla vinkeillä voi kuvien ottamista kokeilla kameran manuaalisäädöin <esim. M>:

  • Säädä objektiiviin mahdollisimman laaja kuvakulma. Mm. monien järjestelmäkameroiden mukana tuleva 18 – 55mm zoomi riittää vallan mainiosti myynti-ilmoituskuvien ottamiseen.
  • Valotustasot ovat tiloista riippuen varsin yksilöllisiä. Jalustan puuttuessa kannattaa himmenninaukko pitää mahdollisimman isona (esim. F3.5) ja suljinnopeus (S) nopeana. Valotusta säätäessä voi viitearvoina käyttää esimerkiksi <P> tilan automaattisesti antamia valotusarvoja kuvattavasta tilasta.
  • Jalusta taasen mahdollistaa pienemmän himmenninaukon ja pidemmän valotusajan kanssa pelaamisen. Valotuksen lisääminen saattaa auttaa myös vastavaloon kuvattaessa.
  • Myös ISO-arvoa kannattaa säätää valoisuuden mukaan. Kirkkaana päivänä tähän saattaa riittää 100-200, kun taas hämäränä 400-800. ISO-arvoa nostamalla voit myös ehkäistä kuvan tärähtämistä. Yli 800 aiheuttaa kuvaan kohinaa, mikä huonontaa kuvalaatua.
  • Valkotasapaino onnistuu monesti automaattiarvolla (AWB), mutta näitäkin voi testata kokeilemalla eri Kelvin-arvoja WB-napin takaa. Valkoisen paperin avulla oikean valkotasapainon pystyy säätämään itse.

Jos oman kameran asetukset ovat itselle tuiki tuntemattomia, kannattaa kameran mukana tulleeseen manuaaliin tutustua kaikessa rauhassa ja nappailla testikuvia eri asetuksin. Kuvien kirkkautta ja linjoja pystyy säätämään vielä jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmilla. Esimerkiksi maksuton Picasa on helppo työkalu kuvankäsittelyyn. Jos valokuvaus tuottaa liikaa päänvaivaa, pääsee myynti-ilmoituksen kanssa helpoiten ulkoistamalla kuvaus vaikka valokuvausta harrastavalle ystävälle :-).

Lisää hyviä vinkkejä oman asunnon myymiseen löydät Etuovi.com Myy itse-osiosta!

/Liisamaija ja Pasi
Teksti: Liisamaija, Kuvat: Pasi Jormalainen

Psssst… Kauneimpia koteja ja myyntikuvia pystyt selaamaan helposti Etuovi.comin Ideat & Vinkit -galleriassa, johon poimimme kauneimpia kuvia Etuovi.comin myytävistä kohteista.

Yksi kommentti sivuun “Valokuvausvinkit asunnonmyyjälle

  1. Ohjeissa on valitettavan paljon asiavirheitä. Annetuilla ohjeilla et varmasti saa kohteesta nykytason mukaisia kuvia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio