Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Yhteistyössä:

Värit luovat meille mielikuvia ympäristöstä. Niiden avulla myös hahmotamme paremmin näkemäämme, ja ne vaikuttavat kokemukseemme tilasta. Värien avulla tehdään sisustuksista mielenkiintoisia ja niitä voi käyttää hyödyksi myös tunnelman luomisessa. Tässä jutussa tuon esille muutamia väreillä vaikuttamisen keinoja, ja millaisia vaikutuksia erilaiset väriparit saavat aikaan.

Värit kodin sisustuksessa

Kuva: Ellos

Värien inspiroivassa maailmassa

Edellisessä jutussani kerroin, kuinka pääsin sisustamaan kaupunkikotia Helsingin Vallillassa. Tämä kohde toimi inspiraation lähteenä tälle jutulleni väriparien hyödyntämisestä! Kyseessä oli siis stailausreissu, jonka ideana oli hahmottaa asunnon tilakäsitystä ja sisustuksen mahdollisuuksia. Lähdin toteuttamaan stailausta valitsemalla sisustustuotteita Ellos.fi valikoimasta. Hämmästyksekseni totesin, että olisin löytänyt Elloksen nettikaupasta ihan kaiken koko kodin sisustamiseen, aina tapeteista ja tapetoimisvälineistä vaatekaapin sisältöihin ja kuntoiluvälineisiin asti!

Koska budjettini oli rajallinen, keskityin valitsemaan sisustusvalikoimasta hehkuvia värejä sekä pehmeitä ja pastillisia tekstiilejä. Näillä sain tuotua tuohon kerrostalokotiin kodikkuutta ja ulottuvuutta. Sisustettu koti on kivan ja kutsuvan näköinen, kun sitä sopivasti korostetaan väreillä ja tuodaan niillä kodin parhaita puolia esille. Tämän jutun kuvasarjassa on kuvia myös tuosta stailatusta kodista Helsingin Vallilassa.

Harmoniset väriparit eivät kilpaile keskenään

Myös hillitysti sisustettu koti voi olla mielenkiintoinen, kun sisustuksessa käytetään keskenään sointuvia ja yhtä voimakkaita väripareja. Värit ovat silloin tasapainossa, kun et voi silmällä sanoa, kumpaa väriä on enemmän tai kumpiko vie huomiosi.

Värit kodin sisustuksessa

Kuva: Ellos

Värit kodin sisustuksessa

Tässä makuuhuoneessa huomio kiinnittyy voimakkaampaan turkoosiin ja tummansiniseen. Kohde: Kerrostalokolmio Helsingin Vallilassa / YIT Koti. Kuva: Jonathan Melartin. Sisustustuotteet: Ellos

Ympäristöään voimakkaampi tehosteväri kerää katseet

Sisustusta voi myös herätellä voimakkaammalla tehostevärillä, jolloin katse hakeutuu paremmin tuohon korostettuun väripisteeseen. Kontrastia voi häivyttää tuomalla rinnalle myös harmaan sävyjä.

Värit kodin sisustuksessa

Kuva: Ellos

Värit kodin sisustuksessa

Harmaa sohva tyynyineen rauhoittaa kirkasta turkoosia sopivasti. Kohde: Kerrostalokolmio Helsingin Vallilassa / YIT Koti. Kuva: Jonathan Melartin. Sisustustuotteet: Ellos

Metallinhohtoiset värit tuovat ylellisyyden tuntua

Kullan, kuparin ja hopean kimallus ovat myös toimivia tehosteita sisustuksessa, varsinkin silloin kun sisustukseen haetaan hieman arvokkuutta. Metalliset värit sopivat niin pastellisävyjen kuin voimakkaampien värienkin kanssa, mutta myös mausteena mustavalkoiseen tyyliin.

Värit kodin sisustuksessa

Kuva:  Ellos

Värit kodin sisustuksessa

Kesän kuumin trendihedelmä on ananas, eikä värillä ole väliä 😉 Kohde: Kerrostalokolmio Helsingin Vallilassa / YIT Koti. Kuva: Jonathan Melartin. Sisustustuotteet: Ellos

Pastelliset värit ovat kuin kevyt henkäys sisustuksessa

Pastellisävyjä on helppoa ja turvallista sekoittaa keskenään. Yhdistämällä niitä valkoisen kanssa, värit korostuvat ja raikastuvat kauniisti. Pienellä säväyksellä mustaa, saadaan halutessa myös mukavasti kontrastia ilmeeseen.

Värit kodin sisustuksessa

Kuva: Ellos

Värit kodin sisustuksessa

Kuvan kohde: Kerrostalokolmio Helsingin Vallilassa / YIT Koti. Kuva: Jonathan Melartin. Sisustustuotteet: Ellos

Voimakas väripari luo dramaattisuutta ja ryhtiä

Voimakkaat ja syvät värit tekevät tilasta intensiivisen ja dynaamisen. Silmä hakeutuu vuoron perään noihin tummiin sävyihin ja mielemme aistii sen ikään kuin liikkeenä. Samalla tunnelma tuntuu myös mielenkiintoiselta ja runsaalta.

Värit kodin sisustuksessa

Kuva: Ellos

Luonnon omat värit raikastavat

Raikas ilme saadaan luonnollisilla, murretuilla ja maanläheisillä sävyillä, joita vihreiden sävyjen vehreys piristää. Etenkin aurinkoiset paikat, kuten terassit, kuistit ja parvekkeet saavat upean ilmeen ihan jo muutamalla viherkasvilla.

Värit kodin sisustuksessa

Kuva: Ellos

Värit kodin sisustuksessa

Kuva: Ellos

Yhden värin eri sävyt pehmentävät värikontrastia

Liukuvärjää vuoteesi ja kylpyhuoneesi sisustus valitsemalla tekstiileiksi yhden värin eri sävyjä. Valitse pyyhkeiksi eri sävyisiä vihreitä – vaaleaa ja tummaa. Yhdistä tumman siniseen lakanaasi vaalean siniset pussilakanat ja vaikkapa siniharmaat tyynyliinat.

Värit kodin sisustuksessa

Kuva: Ellos

Värit kodin sisustuksessa

Kylpyhuoneen harmaata laatoitusta voi pehmentää vaaleamman harmailla tekstiileillä, ja ehkäpä ripauksella väriä. Kuvan kohde: Kerrostalokolmio Helsingin Vallilassa / YIT Koti. Kuva: Jonathan Melartin. Sisustustuotteet: Ellos

Toisiaan pehmentävät väriparit – sininen ja ruskea

Kylmä sininen ja lämmin ruskea näyttävät yhdessä täydellisiltä. Ruskean sävyt voivat ilmentyä niin tekstiileissä, metallissa kuin puumateriaalinakin. Myös luonnollinen pellava, korkki ja köynnös ovat loistavia tehosteita sinisen rinnalla.

Värit kodin sisustuksessa

Kuva: Ellos
Värit kodin sisustuksessa

Pellavaverhot tekevät ruokailutilasta rennon ja kodikkaan. Kuvan kohde: Kerrostalokolmio Helsingin Vallilassa / YIT Koti.Kerrostalokolmio Helsingin Vallilassa / YIT Koti, Kuva: Jonathan Melartin. Sisustustuotteet: Ellos


Lisää kauniita ja inspiroivia sisustuskuvia kauniine väreineen löydät Etuovi.comin sisustusgalleriasta ja Elloksen nettisivuilta!

Värikkäin sisustusterveisin,

Memmu

Katso myös: Musta sisustus | Sininen sisustus | Keltainen sisustus | Punainen sisustus | Beige sisustus | Pinkki sisustus | Harmaa sisustus | Hopea sisustus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio